Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα πάτησε φρένο στις αγορές χρυσού λόγω ανόδου της τιμής – Σε ύψος ρεκόρ τα αποθέματα της Ρωσίας

Η Κίνα πάτησε φρένο στις αγορές χρυσού λόγω ανόδου της τιμής – Σε ύψος ρεκόρ τα αποθέματα της Ρωσίας

Τα αποθέματα του χρυσού που κατέχεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητα στα 72,8 εκατομμύρια ουγγιές στο τέλος του περασμένου μήνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν πρόσθεσε χρυσό σταφ αποθέματά της για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία αυξάνει τις αγορές της προκειμένου να θωρακίσει τις εμπορικές της συναλλαγές.
Τα αποθέματα του χρυσού που κατέχεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμειναν αμετάβλητα στα 72,8 εκατομμύρια ουγγιές στο τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024.
Η PBOC είχε προσθέσει στα αποθέματά της για 18 συνεχόμενους μήνες έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τιμών .
Η διακοπή των αγορών από την PBOC προσθέτει ενδείξεις ότι η άνοδος των τιμών μειώνει τη ζήτηση από τις κεντρικές τράπαζες, μετά από  ένα κύμα αγοράν το πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές βλέπουν ότι η αγορές των κεντρικών τραπεζών θα ωθήσουν ανοδικά την αγορά φέτος
Τα αποθέματα - πάνω από 20% φέτος - αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που είχε ποτέ τον Αύγουστο, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για νομισματική χαλάρωση από την Federal Reserve.
Ενώ οι υψηλές τιμές έχουν βλάψει πρόσφατα τις λιανικές πωλήσεις ειδών όπως κοσμήματα στην Κίνα, οι ράβδοι χρυσού και τα νομίσματα είναι όλο και πιο δημοφιλή καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τον πλούτο τους από την αδύναμη οικονομία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-07_175330.png
Οι τιμές του χρυσού
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-07_175421.png
Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας αυξήθηκαν στα 613,7 δισ. δολάρια, από 602,05 δισ. δολάρια την 1η Αυγούστου.
Τον Αύγουστο, η Ρωσία αύξησε τις επενδύσεις της σε χρυσό κατά 5,1%, στα 188,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα στα 179,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο του χρυσού στα συνολικά αποθέματα αυξήθηκε στο 30,8%, από 29,8% τον Ιούλιο.
Αυτό το επίπεδο ήταν το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2000, όταν το μερίδιο του νομισματικού χρυσού ήταν 31,2%.
Το υψηλότερο μερίδιο χρυσού στα αποθέματα καταγράφηκε την 1η Ιανουαρίου 1993 - 56,9 τοις εκατό, και το χαμηλότερο - τον Ιούνιο του 2007, όταν ήταν μόνο 2,1 τοις εκατό.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σημειώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε διάφορες χώρες συνέχισαν να αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ηγέτης στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Πολωνία, η οποία αγόρασε 18,68 τόνους χρυσού .
Η Ινδία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με την αγορά 18,67 τόνων - την ίδια ποσότητα χρυσού που αγόρασε η χώρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, καθώς το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματά της ήταν λίγο πάνω από 13% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Η Τουρκία ήταν στην τρίτη θέση, αγοράζοντας 14,63 τόνους χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Το πρώτο τρίμηνο, ήταν η πρώτη σε όγκους αγορών χρυσού , ξεπερνώντας την Κίνα, με συνολική άνοδο 30,12 τόνων.
Την τέταρτη και την πέμπτη θέση κατέλαβαν το Ουζμπεκιστάν και η Τσεχία, που αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 7,4 τόνους και 5,9 τόνους, αντίστοιχα.
Ωστόσο, δεν επέλεξαν όλες οι χώρες να συσσωρεύσουν χρυσό.
Ορισμένα κράτη εκμεταλλεύτηκαν το υψηλό επίπεδο τιμών για να το πουλήσουν.
Για παράδειγμα, το Καζακστάν πούλησε 11,83 τόνους χρυσού το δεύτερο τρίμηνο και η Σιγκαπούρη πούλησε 7,75 τόνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης