Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Πολωνό ΥΠΕΞ: Να προστατεύσουμε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές από τους ρωσικούς πυραύλους

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Πολωνό ΥΠΕΞ:  Να προστατεύσουμε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές  από τους ρωσικούς πυραύλους
«Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να μας... υπαγορεύει πώς θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Έχουμε και σύνταγμα και αναγνωρίζεται στο διεθνές δίκαιο για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο Radoslaw Sikorski
O υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski τάσσεται υπέρ της κατάρριψης ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία, προειδοποιώντας για πιθανή πυρηνική καταστροφή, σύμφωνα με δηλώσεις στο BBC Radio στις 6 Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας από τη δική του οπτική γωνία, ο Sikorski επισήμανε ότι η Πολωνία έχει το νόμιμο δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέρχονται στον πολωνικό εναέριο χώρο.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η Πολωνία δεν έχει καταρρίψει ακόμη τίποτα και ότι η Βαρσοβία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.
«Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να μας... υπαγορεύει πώς θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Έχουμε και σύνταγμα και αναγνωρίζεται στο διεθνές δίκαιο για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας», επισήμανε ο Radoslaw Sikorski.
Προειδοποίησε ότι ένας ρωσικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει έναν ουκρανικό πυρηνικό σταθμό, αναφέροντας την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 που διέρρευσε ραδιενέργεια σε όλη την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Μια παρόμοια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την Πολωνία.
«Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατεύσει τους πυρηνικούς σταθμούς της από τέτοιους αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους», είπε.
«Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη ότι θα ήμασταν νομικά στο δικαίωμά μας για αυτοάμυνα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Sikorski.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι γείτονες της Πολωνίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ έχουν «συνταγματικό καθήκον» να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Pawel Wronsk τόνισε ότι αυτή ήταν η γνώμη του Sikorksi και όχι η θέση της πολωνικής κυβέρνησης, σε ένα σχόλιο στο ουκρανικό μέσο Ukrinform.
Ρωσικοί πύραυλοι έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο των γειτόνων της Ουκρανίας, ιδιαίτερα της Πολωνίας.
Συνήθως, οι πύραυλοι γυρίζουν πίσω για να εισέλθουν στην Ουκρανία οδηγώντας σε συζητήσεις σχετικά με το πόσο εμπλεκόμενο θα πρέπει να είναι το ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης