Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορο - λογαριασμός ΔΕΘ με αυξήσεις, ελαφρύνσεις, «κόφτες» και παγίδες - Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Φορο - λογαριασμός ΔΕΘ με αυξήσεις, ελαφρύνσεις, «κόφτες» και παγίδες - Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Μικρές ανάσες για ελεύθερους επαγγελματίες - Υποχρεωτική η ασφάλιση στις επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές
Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες και επιβαρύνσεις στο τουριστικό «πακέτο» καθώς αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας που επιβάλλουν στους πελάτες ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το καλάθι με τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαθέσουν προς ενοικίαση κλειστά διαμερίσματα θα έχουν τριετή απαλλαγή από τον φόρο ενοικίων ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όσους περάσουν από την βραχυχρόνια μίσθωση στην μακροχρόνια.
Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου Airbnb που εισπράττει 1.000 ευρώ το μήνα εάν επιστρέψει στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης θα κερδίσει σε φόρο 1.800 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, κουρεμένος» έως και 20% από 10% που ισχύει σήμερα θα είναι ο ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητα τους για φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες το 2024.
Μικρές διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών ,με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διεύρυνση της περιμέτρου εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους και παρεμβάσεις στο κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που θα υπολογίζεται μόνο συγκριτικά.
Παράλληλα, μπαίνει κόφτης στην μάστιγα των Airbnb καθώς απαγορεύεται για ένα έτος η έκδοση αδειών για νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας που καταγράφεται έκρηξη.

Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει :

-Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

-Νέο αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών

-Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

-Πλήρης κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.

-Αύξηση κατά 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

-Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

-Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

-Μειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500 που ισχύει σήμερα ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

-Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

-Από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται αναλογικά το τέλος στην κλιματική κρίση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb. Μέρος των εσόδων θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι. Σήμερα το τέλος διαμορφώνεται ακολούθως:

Για ξενοδοχεία

– 1-2 αστέρων: 1,50 ευρώ / διανυκτέρευση (από 0,50 ευρώ)

– 3 αστέρων: 3 ευρώ / διανυκτέρευση (από 1,50 ευρώ)

– 4 αστέρων: 7 ευρώ / διανυκτέρευση (από 3 ευρώ)

– 5 αστέρων: 10 ευρώ / διανυκτέρευση (από 4 ευρώ)

- Ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα: 1,5 ευρώ / διανυκτέρευση

- Ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση : 1,5 ευρώ. Μέχρι πρότινος δεν επιβάλλονταν Τέλος Ανθεκτικότητας στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Μάλιστα στην περίπτωση που τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., τότε το τέλος ανθεκτικότητας ανέρχεται στα 10 ευρώ / διανυκτέρευση.

-Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας

-Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

-Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ

-Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης