Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky ξεπουλά τον ορυκτό πλούτο αξίας τρισ. δολ. – Τα deal με ΗΠΑ και η θυσία μέχρι τελευταίου Ουκρανού

Αποκάλυψη: Το διεφθαρμένο καθεστώς Zelensky ξεπουλά τον ορυκτό πλούτο αξίας τρισ. δολ. – Τα deal με ΗΠΑ και η θυσία μέχρι τελευταίου Ουκρανού
Ο ορυκτός πλούτος του Donbass και το τεράστιο πολεμικό χρέος της χώρας
Ο διαβόητος Ρεπουμπλικανός πολεμοχαρής Lindsey Graham έκανε μια σημαντική αποκάλυψη στο Κίεβο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, σε ομιλία του μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, όταν δήλωσε ότι οι Ουκρανοί «κάθονται σε ορυκτά αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία μας».
Ο Graham επισήμανε βεβαίως την ανάγκη «να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους φίλους μας στην Ουκρανία» - αφού περιέγραψε το αντάλλαγμα!.
Ο γερουσιαστής δημοσίευσε ένα βίντεο στο X, όπου υποστήριξε γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Εξήγησε ότι το Κίεβο πολεμά τη Ρωσία και χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ αντί να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν εκεί.
Έγραψε επίσης σε επόμενη ανάρτηση, ότι «απόλαυσε» τη συνάντηση αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου με τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Ο Graham ζήτησε επίσης να αρθούν οι περιορισμοί των ΗΠΑ στη χρήση των όπλων τους από Ουκρανούς.
«Είναι καιρός να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει με μέγιστο αποτέλεσμα τα αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικές αεροπορικές βάσεις», έγραψε.
Και οι παραπάνω δηλώσεις εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ένα μέρος του κακεστημένου των ΗΠΑ θέλει... να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι τελευταίου Ουκρανού...
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-08_162144.png
Η πυραμίδα της διαφθοράς

Η πυραμίδα της διαφθοράς στην ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας είναι τεράστια – και έχει τρομάξει ακόμη και τους Αμερικανούς
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας συνελήφθη στις 12 Αυγούστου στο πλαίσιο έρευνας για καταγγελίες δωροληψίας.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι ο ανώτερος αξιωματούχος συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις υπόπτους.
Η εφημερίδα Ukrainska Pravda κατονόμασε τον ανώτερο αξιωματούχο ως Oleksandr Kheil, ο οποίος έκτοτε τέθηκε εκτόε του Υπουργικού Συμβούλιου.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, ο Kheil προσπάθησε να αποσπάσει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια σε αντάλλαγμα να παραδώσει εξοπλισμό εξόρυξης που ανήκει σε κρατική εταιρεία άνθρακα στην περιοχή του Donetsk, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, και να επιτρέψει τη μετεγκατάστασή του σε ορυχεία στα δυτικά της χώρας.
Η ανακοίνωση της SBU ανέφερε ότι ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας ΓGerman Galushchenko είχε αποκαλύψει τα σχέδια και ανέφερε τον υφιστάμενό του στις αρχές.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από το Politivo, αλλά εξέδωσε δήλωση στην οποία δεσμεύτηκε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν».

«Η εκκαθάριση της ενεργειακής βιομηχανίας από κάθε μορφή διαφθοράς είναι μία από τις προτεραιότητες του έργου μας», ανέφερε.
Η Olena Pavlenko, εμπειρογνώμονας στον ενεργειακό τομέα και ιδρύτρια του ουκρανικού think tank DiXi Group, δήλωσε στο Politico ότι το σκάνδαλο θα ρίξει φως στην προβληματική βιομηχανία.
«Ο Δείκτης Διαφάνειας στη Ενέργεια και αλλοι δείκτες για τη διαφάνεια των δεδομένων έδειξαν ότι ο τομέας του άνθρακα - και εν γένει των ορικτών - ήταν πάντα ο πιο κλειστός και λιγότερο διαφανής. Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ έλλειψης διαφάνειας και πιθανής διαφθοράς — επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή διαφάνεια στη διαδικασία ανασυγκρότησης».
Οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστρέψει τα ενεργειακά δίκτυα της Ουκρανίας και η χώρα έχει λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τις εργασίες επισκευής.
Το Κίεβο έχει προβεί σε μια σειρά συλλήψεων ανώτατων αξιωματούχων από την έναρξη του πολέμου ως μέρος των προσπαθειών για την πάταξη της δωροδοκίας.
Μια έκθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία είδε το Politico τον Οκτώβριο, διαπίστωσε ότι η διαφθορά αντιπροσώπευε μια σημαντική ανησυχία για την εθνική ασφάλεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της χώρας να αμυνθεί έναντι της επιθετικότητας της Μόσχας.

Θέλουν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση - Η περίπτωση των F16

Την ίδια ώρα ο Lindsey Graham προέτρεψε επίσης τη συμμετοχή των συνταξιούχων πιλότων F-16 του ΝΑΤΟ για να «μπουν στον αγώνα».
Αυτή η δήλωση είναι ίσως η πιο εξωφρενική από τις παρατηρήσεις του Graham , καθώς το ΝΑΤΟ έχει αποφύγει οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχουν λάβει —και αναμένεται να παραλάβουν— από δυτικές χώρες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές δεν μπόρεσαν να στρατολογήσουν αρκετούς πιλότους για να πετάξουν τις μοίρες F-16 λόγω γλωσσικών φραγμών και απειρίας.
«Θα επιστρέψω στην Ουάσιγκτον πιο αφοσιωμένος από ποτέ στο να ασκήσω πίεση στην κυβέρνηση Biden να άρει τους περιορισμούς των όπλων στην Ουκρανία και να πάρει συνταξιούχους πιλότους F-16 του ΝΑΤΟ που έχουν δοκιμαστεί σε μάχη στο πιλοτήριο στην Ουκρανία», τόνισε.
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_September_5_2024.png
Εξόφληση πολεμικού χρέους και το πλούσιο σε πόρους Donbass

Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, η θέση του χρέους της Ουκρανίας έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να καταρρέει και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται.
Το ουκρανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει τα 286,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2029, το οποίο η χώρα θα δυσκολευτεί να αποπληρώσει ή να διατηρήσει βιώσιμο.
Καθώς η Δύση παραμένει σταθερή στην πολιτική της να υποστηρίζει τυφλά τον πόλεμο και χωρίς πολιτική λύση στον ορίζοντα, η κατάσταση αναμένεται μόνο να επιδεινωθεί. Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερα δυτικά όπλα, ο Zelensky είχε ζητήσει ακόμη και δάνεια για τη χρηματοδότηση πολεμικών προσπαθειών.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δημοσίευσε μια δήλωση στο Telegram εξηγώντας γιατί η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πολεμούσαν ενεργά για την περιοχή του Donbass.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk, οι οποίες προσχώρησαν επίσημα στη Ρωσία μαζί με τις περιοχές Κherson και Zaporozhye το φθινόπωρο του 2022, είναι πολιτιστικά «εντελώς ξένες» για την Ουκρανία.
O Dmitry Medvedev εξήγησε ότι οι αρχές του Κιέβου είναι τόσο απελπισμένες να διεκδικήσουν ξανά αυτές τις περιοχές για έναν απλό λόγο: «Χρειάζονται χρήματα».
Επισήμανε ότι η «εγκληματική κλίκα» υπό την ηγεσία του Ουκρανού ηγέτη Zelensky έχει οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε «καταστροφή».
Επεσήμανε επίσης ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «δαπανήσει πολλά» για την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, γεγονός που έχει προκαλέσει αντίδρασησ τους πληθυσμούς τους.
Η Δύση αναμένει «απόσβεση» από την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Zelensky προσωπικά, είπε.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι φυσικοί πόροι στο Donbass ανέρχονται σε 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η περιοχή είναι πλούσια σε άνθρακα, μέταλλα, στοιχεία σπανίων γαιών και άλλες πολύτιμες πρωτες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου το οποίο είναι κρίσιμο για την κατασκευή μπαραριών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
«Για να αποκτήσουν πρόσβαση στα πολυπόθητα ορυκτά, τα δυτικά παράσιτα απαιτούν ξεδιάντροπα από τους ανθρώπους τους [στο Κίεβο] να κάνουν πόλεμο στον τελευταίο Ουκρανό», επισήμανε.
20240831_EUM969_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης