Τελευταία Νέα
Speculator

Αλαλούμ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με υπογραφή Χατζηδάκη

Αλαλούμ με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με υπογραφή Χατζηδάκη
Τα κόλπα με την παράταση και το μπάχαλο με τη θητεία της Εκτελεστικής Επιτροπής
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ξεπέρασε τον εαυτό του δείχνοντας την περιφρόνηση στους ίδιους τους νόμους που ψηφίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν προκήρυξε ως όφειλε τη διαδικασία για διορισμό νέου ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Άφησε να περάσει ο χρόνος και την ημέρα που έληγε η θητεία του ΔΣ εξέδωσε Υπουργική Απόφαση για παράταση θητείας του υφιστάμενου ΔΣ «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου Β’, και πάντως σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η θητεία παρατείνεται για διάστημα έως δώδεκα μηνών και αν ο διαγωνισμός που θα γίνει κριθεί άγονος για άλλο ένα έτος.
Όμως οι διατάξεις της παραγράφου 2 προστέθηκαν εκ των υστέρων και συγκεκριμένα με το νόμο 5111/2024 που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου του 2024.

Εκ του πονηρού


Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 παράγραφος 1 του νόμου 5111/2024 αναφέρεται επί λέξη:
«Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 (Α’ 183), περί της θητείας των οργάνων διοίκησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού, οι λέξεις «έξι (6)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δώδεκα (12)» και το πρώτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:
«Εφόσον η διαδικασία επιλογής δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της θητείας του οργάνου διοίκησης της παρ. 1 του άρθρου 3 και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διορισμού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 4, παρατείνεται προσωρινά η θητεία του υπηρετούντος προσώπου ή η θέση πληρούται προσωρινά υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.»
Δηλαδή σε απλά ελληνικά ενώ η αρχική δυνατότητα ήταν έξι μήνες έγινε δώδεκα προφανώς επί σκοπού καθώς δεν υπήρχε πρόθεση να τρέξουν το διαγωνισμό για νέο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πιθανόν και για άλλα ΔΣ των οποίων η θητεία έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει.
Η υπόθεση θυμίζει το παλαιοκομματικό κόλπο στο Δημόσιο όπου τοποθετούνται Διευθυντές κατ ανάθεση μέχρι να πληρωθεί η θέση η οποία δεν πληρώνεται ποτέ με αποτέλεσμα ο κάθε Υπουργός να βάζει τους δικούς του στον κρατικό μηχανισμό και όχι τους άξιους.

Τραγέλαφος και με τον Α Αντιπρόεδρο

Ο τραγέλαφος συνεχίζεται καθώς για τον Α Αντιπρόεδρο κ. Μιχαήλ Φέκκα που διορίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Κονταρούδη.
Η απόφαση του Υπουργού που προέβλεπε την αντικατάσταση Κονταρούδη ανέφερε ότι ο Υπουργός Αποφασίζει «Τον διορισμό του Μιχαήλ Φέκκα του Χρήστου με ΑΔ ΑΙ 124255, ως Α’ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με την υπό στοιχεία 96090 ΕΞ 2019/5.9.2019 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών (Υ.Ο.Δ.Δ. 697) και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση η θητεία του κ. Φέκκα έληγε στο τέλος Αυγούστου.
Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης πατά στην αλλαγή του νόμου και θεωρεί ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση. Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά (έχει άραγε γνωμοδότηση;) αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτό τότε η θητεία του κ. Φέκκα λήγει στις 28/02/2024 και μέχρι τότε πρέπει να έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός.
Ουσιαστικά δηλαδή με ευθύνη του κ. Χατζηδάκη έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση αλαλούμ και ενώ δεν έχει προχωρήσει στις διαδικασίες προκήρυξης μπορεί να έχουμε και διορισμός εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε δόσεις.
Πέραν τούτου ένα άλλο ζήτημα που δημιουργείται είναι ότι με βάση τη νέα νομοθεσία η θητεία των μελών του ΔΣ της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να είναι πάνω από 4 συν 4 χρόνια. Ήδη η τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν διανύσει 5 χρόνια θητείας και συνεχίζουν. Και το ερώτημα είναι αν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα αν και όταν γίνει προκήρυξη καθώς θα υπερβούν το ανώτατο όριο θητείας των οκτώ ετών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης