Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρχονται αλλαγές - Νέο μοντέλο χρέωσης με μέση τιμή εξαμήνου ή ενός έτους σχεδιάζουν οι προμηθευτές ενέργειας

Έρχονται αλλαγές - Νέο μοντέλο χρέωσης με μέση τιμή εξαμήνου ή ενός έτους σχεδιάζουν οι προμηθευτές ενέργειας
Προμηθευτής ενέργειας: Η κυβέρνηση να φέρει το ευρωπαϊκό μοντέλο τιμολόγησης - Τα νοικοκυριά δεν κερδίζουν τίποτα όταν πέφτουν  οι τιμές ανά MWh για έναν ή  δύο μήνες το χρόνο
Τιμολόγια ρεύματος με χρεώσεις τη μέση τιμή του εξαμήνου ή του ενός χρόνου και στη συνέχεια να ακολουθεί η εκκαθάριση με τη μέση τιμή των επόμενων δύο η τριών μηνών.
Πρόκειται για ένα μοντέλο χρέωσης που το επεξεργάζονται και επιθυμούν ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας.
Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά αρχίζουν να κατανοούν ότι σήμερα πληρώνουν τις ακραίες τιμές που δημιουργούν οι ατέλειες του target model που υλοποιείται με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.  

Στο  εννεάμηνο Ιανουαρίου -Αυγούστου 2024 η μέση τιμή της ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 93,49 ευρώ ανά MWh ή 0,09349 ανά KWh

Η χαμηλότερη τιμή ήταν τα 60,11 ευρώ τον Απρίλιο και η υψηλότερη τα 135,18 ευρώ ανά MWh τον Ιούλιο.
Όμως οι χαμηλές τιμές δεν φτάνουν στα  νοικοκυριά ενώ οι υψηλές τιμές «γεννούν» επιδοτήσεις.  
Τα  60,11 ευρώ ανά MWh ή 0,06011 ανά KWh δεν πέρασε στα τιμολόγια  ρεύματος διότι οι προμηθευτές έδωσαν μηνιαία τιμή άνω  των 0,90 ευρώ ανά KWh.
Στην περίπτωση  των 135,18  ευρώ ανά MWh τα  τιμολόγια ρεύματος ανά KWh  ξεπέρασαν  τα 0,17 ευρώ για να μειωθούν με την κρατική επιδότηση.  
Τα εκατομμύρια των νοικοκυριών πληρώνουν τις ατέλειες του target model όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την 88η ΔΕΘ , ο οποίος  προανήγγειλε ότι θα στείλει επιστολή στην Commission σημειώνοντας ότι το μοντέλο της  Νοτιοανατολικής  Ευρώπης διαμορφώνει αδικαιολόγητες υψηλές τιμές.

Η μέση τιμή χρέωσης εξαμήνου ανά MWh η λύση!

Στέλεχος εταιρείας ενεργείας εκτιμά ότι η εγχώρια  αγορά τιμολόγησης πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα δίνοντας την ευκαιρία στους προμηθευτές να διαμορφώσουν αντίστοιχα τιμολόγια ρεύματος έτσι ώστε τα νοικοκυριά να αποκτήσουν μια «σταθερή» τιμή για μεγάλο  χρονικό διάστημα και κυρίως  να μην αγωνιούν για τις μηνιαίες διακυμάνσεις της MWh.  
Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της ΤΕΑ το 2023 διαμορφώθηκε στα 119 ευρώ ενώ ανά μήνα αλλά οι τελικές τιμές ..πέταξαν έως τα 200 ευρώ ανά MWh για να μειωθούν με τις κρατικές επιδοτήσεις που έφθασαν έως τα 330 ευρώ ανά MWh .  Μετά τις επιδοτήσεις τα τιμολόγια μειώνοντας κοντά στην ζώνη των 160 ευρώ ανά MWh ή 0,16 ευρώ ανα KWh.
Τον Ιανουάριο του 2023 η  μέση τιμή της ΤΕΑ ήταν στα 186,5 ευρώ που ήταν  η υψηλότερη και η χαμηλότερη τα 90,4 ευρώ ανά MWh.
Το 2022 στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης η μέση τιμή της ΤΕΑ ήταν τα 283 ευρώ ανά MWh όταν τα νοικοκυριά για αρκετούς μήνες πλήρωσαν την τιμή της MWh άνω  των 400 ευρώ ανά MWh.

Οι επιδοτήσεις να δίνονται στο τέλος της περιόδου.  


Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να έρθει στο τέλος  της  περιόδου να διαμορφώσει  την πολιτική της επιδότησης  των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών αντί του ενός και δύο μηνών που εφαρμόζει σήμερα.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή ΤΕΑ του  μήνα διαμορφώνεται  από την ημερήσια  τιμή  του 24ώρου μέσα από  έντονες διακυμάνσεις. Από τα 40 ευρώ ανά MWh  τις πρωινές ώρες  το βράδυ  η τιμή της MWh εκτινάσσεται πάνω από τα 900 ευρώ ανά MWh στις 20:00 το βράδυ όταν  αποχωρούν οι φωτοβολταϊκές μονάδες ενώ η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο και τα αιολικά πάρκα.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης