Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ελλάδα θα γίνει... Ολλανδία στο πολιτικό σκηνικό με ακραίο κατακερματισμό - Πρωτοφανές όλα τα παλιά κόμματα καταρρέουν

Η Ελλάδα θα γίνει... Ολλανδία στο πολιτικό σκηνικό με ακραίο κατακερματισμό - Πρωτοφανές όλα τα παλιά κόμματα καταρρέουν
Φθορά στην κυβέρνηση αλλά και σε όλα τα παλιά κόμματα της ελληνικής βουλής - Το σχέδιο Μητσοτάκη με μόνο σύμμαχο τον Χατζηδάκη
Η ΔΕΘ 2024 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έβγαλε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα: Ότι δεν υπάρχει αφήγημα για την πορεία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να συγκινηθεί με το στόχο Μητσοτάκη ότι θα γίνουμε Ευρώπη το 2027 διότι οι ανισότητες είναι πολλές και δεν μπορούν να αλλάξουν για πολλά χρόνια.

Φθορά στην κυβέρνηση αλλά και σε όλα τα παλιά κόμματα της ελληνικής βουλής

Όμως, πέρα από την έλλειψη στέρεου αφηγήματος, βλέπουμε τη χώρα να οδηγείται σιγά σιγά σε αχαρτογράφητα νερά.
Εξηγούμαστε. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική σκηνή που η κυβέρνηση έχει φθορά και τα ποσοστά της βαίνουν μειούμενα και την ίδια ώρα, αποδεκατίζεται και η αντιπολίτευση.
Ουσιαστικά, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, πάμε σε μία κατάσταση γενικευμένης φθοράς και απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Σε τροχιά φθοράς χωρίς αναστροφή τάσης η ΝΔ έως το 2027

Στην πραγματικότητα, βλέπουμε ότι η ΝΔ μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης βρίσκεται χαμηλά κάτω από το 25% χωρίς δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά της από την στιγμή που έχει ακόμα άλλα 3 χρόνια με μεγάλα μέτωπα.
Την ίδια ώρα, υπάρχει μία απαξίωση και για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία ολοκληρωτική αποκαθήλωση του Κασσελάκη και τo κόμμα να πηγαίνει κατευθείαν σε μονοψήφια ποσοστά.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία προσδοκία ότι μπορεί να έχουμε μία νέα ηγεσία, όμως, σε περίπτωση επανεκλογής Ανδρουλάκη πάλι θα μιλάμε για ένα κλειστό κόμμα που δεν θα μπορεί εύκολα να ξεπεράσει το 15%.
Στο χώρο της Δεξιάς βλέπουμε ένα κόμμα, την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου να έχει ξεχωρίσει και ένα κόμμα της Α. Λατινοπούλου που μπορεί να έχει σημαντική άνοδο στην εθνικές εκλογές.

Τι συμβαίνει στην Ολλανδία

Το πολιτικό σκηνικό θυμίζει έντονα την Ολλανδία όπου το πρώτο κόμμα «Εργατικοί-Πράσινοι» του GL - PvdA έφεραν ένα 21,67% και έπονταν τα υπόλοιπα κόμματα όπως το ακροδεξιό PVV του Wilders με 16,97%, το φιλελεύθερο-συντηρητικό VVD του Mark Rutte με 11,35% καθώς και άλλα κόμματα.
Κυβέρνηση δεν σχημάτισε το πρώτο κόμμα όμως συνεργάστηκαν δεξιά, φιλελεύθερα και ακροδεξιά κόμματα σε μία κυβέρνηση πιο δεξιά από ποτέ.
Βεβαίως, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική και το εκλογικό σύστημα δεν ευνοεί καθόλου συνεργασίες χωρίς το πρώτο κόμμα, όμως, αν η ΝΔ δεν ανακτήσει το πολιτικό έδαφος που έχει χάσει όλο αυτό το διάστημα θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει – και είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Πάντως, με βάση τις επικρατούσες δημοσκοπήσεις βλέπουμε ολλανδοποίηση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού και χωρίς καμία αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά να θέλουν να συγκυβερνήσουν με τον Κ. Μητσοτάκη.

Το σχέδιο Μητσοτάκη με μόνο σύμμαχο τον Χατζηδάκη

Έχουμε ξαναγράψει ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης φτάσει στο 2027 να μην έχει αυτοδυναμία και είναι πολύ μακριά από αυτήν, τότε σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα βρεθεί εκτός εξουσίας.
Θα αναζητηθεί μία συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό άλλο πολιτικό πρόσωπο.
Το σχέδιο Μητσοτάκη ήταν να «βγάλει από τη μέση» εν δυνάμει πολιτικούς αντιπάλους του, όπως τον Απόστολο Τζιτζικώστα που έστειλε στην Κομισιόν, όπως τον Νίκο Δένδια που θέλει να στείλει στην Προεδρία της Δημοκρατίας όμως εκείνος δεν δέχεται.
Σκοπός του να αφήσει χώρο στο Κώστα Χατζηδάκη που είναι προσωπικός του φίλος και πρόσωπο εμπιστοσύνης.
Όμως, σε ένα τέτοιο ρευστό πολιτικό περιβάλλον κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει.
Ο Χατζηδάκης απλά δεν τραβάει θα φέρει την ΝΔ στο 20%... ίσως και χαμηλότερα...

Ο ρόλος του Δένδια

Ρόλο θα παίξει σίγουρα ο Νίκος Δένδιας που απέρριψε την Προεδρία της Δημοκρατίας και έχει σαφή στόχο την ηγεσία της ΝΔ.
Θα μπορούσε να ηγηθεί μία συγκυβέρνησης με δεξιά χαρακτηριστικά, λένε κάποιοι, δηλαδή με συνεργασία της ΝΔ με άλλα δεξιά κόμματα.
Όμως, θα μπορούσαμε να έχουμε και συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής με προοδευτικά χαρακτηριστικά.
Το σίγουρο είναι ότι το 2027 με την πορεία που βλέπουμε να παίρνει το πολιτικό σκηνικό και με ένα αβέβαιο και ρευστό διεθνές σκηνικό, με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την στροφή της Ευρώπης στα δεξιά, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο...

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης