Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ - Πώς «καθάρισαν» μέσα σε 48 ώρες τον Κασσελάκη - Το παρασκήνιο της ήττας - Νέες εκλογές, οι πιθανοί αρχηγοί

Υπό διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ - Πώς «καθάρισαν» μέσα σε 48 ώρες τον Κασσελάκη - Το παρασκήνιο της ήττας - Νέες εκλογές, οι πιθανοί αρχηγοί
Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 10/9, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να χαράξει τον οδικό άξονα της επόμενης ημέρας
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - με 163 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 3 αποχές στην πρόταση μομφής που τέθηκε σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - δεν έχει προηγούμενο μια και έγινε ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος μεγάλου κόμματος στη μεταπολίτευση που… εξοστρακίστηκε.
Χωρίς μάλιστα να προλάβει να συμπληρώσει ούτε έναν χρόνο στην ηγεσία του κόμματος.
Αν και αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Κασσελάκη αποδεικνύεται μοιραία, καθώς έρχεται μέσα σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον και σε κλίμα διάλυσης.
Αν και ο Κασσελάκης δεν ξεκαθάρισε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, αναφέροντας πως «θα λογοδοτήσει στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είναι σαφές πως έχει διαμορφωθεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα.
Διότι, είτε βάλει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθήσουν είτε όχι, θεωρείται βέβαιο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφύγει μια ακόμα… διάσπαση.
Το «καθάρισμα» Κασσελάκη βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο – ενδεχομένως – με μια ακόμα πολύ δύσκολη στιγμή στην πολιτική του ιστορία.
Με τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην 5η θέση, με το κόμμα να παραμένει χωρίς αρχηγό και να κινδυνεύει με ακόμα μια διάσπαση - καθώς δεν αποκλείεται είτε ο Κασσελάκης και η ομάδα του είτε η εσωκομματική αντιπολίτευση να αποχωρήσουν μετά τις νέες εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα – ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα καταφέρει με τη σημερινή του σύνθεση και μορφή, όχι τόσο να επιβιώσει πολιτικά αλλά κυρίως να μπορέσει να επιστρέψει και να ανακτήσει τη δύναμη που είχε στην πολιτική σκηνή.
Πλέον το 18% των βουλευτικών εκλογών ή το 15% των ευρωεκλογών του Ιουνίου φαντάζουν... άπιαστα νούμερα.
Και τα πρόσωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ - συμπεριλαμβανομένου και του Κασσελάκη - δεν πείθουν κανένα.


Οι υποψήφιοι Πρόεδροι

Η εσωκομματική αντιπολίτευση των «87»  που σύντομα έγιναν 100, στη συνέχεια 122 και τελικά 163 ήταν μάλλον μια … φυσιολογική εξέλιξη αν κρίνει κανείς από το μέγεθος της κριτικής, της αμφισβήτησης και της αντιπολίτευσης που ασκούνταν εδώ και μήνες – και ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ήταν ξεκάθαρο πως έχανε το κόμμα.
Υπήρξαν πολλές διαφωνίες για τις αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πολλές προτάσεις του δεν περνούσαν από την Επιτροπή Καταστατικού ενώ ακόμα και η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορούσε να βρει τις ψήφους… για να διαγράψει τον Σπίρτζη.
Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα, οι... ζυμώσεις κορυφώθηκαν.
Το αίτημα της Όλγας Γεροβασίλη για νέες κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και η άρνηση Κασσελάκη πυροδότησαν ένα ντόμινο εξελίξεων που δεν είχε γυρισμό.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, 100 μέλη από την κίνηση των «87» κατέθεσαν κείμενο - πλατφόρμα στη γραμματέα του κόμματος και λίγο αργότερα κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του κ.Κασσελάκη μετά την ομολογουμένως διχαστική ομιλία που είχε πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, των «87» και του Π. Πολάκη.
Προφανώς και καθοριστικό ρόλο και λόγο σε αυτές τις εξελίξεις είχε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα είναι ένας εκ των υποψηφίων για προεδρία του κόμματος ενώ είναι πολύ πιθανό τη θέση του προέδρου να διεκδικήσουν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης ενώ παρών δήλωσε και... ο Απόστολος Γκλέτσος.
Ερωτηματικό αποτελεί και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Τι θα κάνει ο Κασσελάκης

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μέσα στην απόγνωση του, ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «φόρεσαν κουκούλες» - αναφερόμενος στη μυστική ψηφοφορία -, δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να πράξει.
Ο ίδιος είπε ότι θα λογοδοτήσει μόνο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη αμαχητί και ότι το πιθανότερο είναι πως θα βάλει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία.
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η μετά - Κασσελάκη εποχή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε τις εργασίες της και θα συνεδριάσει ξανά σε 15 μέρες
για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα ως τις νέες εκλογές για τον πρόεδρο του κόμματος και το πότε θα γίνει το έκτακτο συνέδριο, ενώ αύριο Τρίτη 10/9 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για να χαράξει τον οδικό άξονα της επόμενης ημέρας.
Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου, το αργότερο σε τρεις μήνες.
Εκεί αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.
Το συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα, όπως αποφασίστηκε, να ακυρώσει την απόφαση περί μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.
Θυμίζουμε ότι το καταστατικό, στα άρθρα 20 και 21, προβλέπει τα εξής: Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής.
Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.
Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα.

Υποψήφιος πρόεδρος και ο Απόστολος Γκλέτσος

Ο Απόστολος Γκλέτσος το βράδυ της Κυριακής (8/9/2024) ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.
Σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Απόστολος Γκλέτσος έγραψε: «Δηλώνω παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την Αριστερά και την Πατρίδα».
Νωρίτερα ο γνωστός ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας είχε ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να ηρεμήσουν, να κάνουν αυτοκριτική και να δουν τι μπορεί να σωθεί.

 Βολές Ζαχαριάδη κατά Κασσελάκη - Ο Τσίπρας παραμέρισε, δεν έφυγε

«Οι πρόεδροι δεν είναι σε βάθρα. Τα κόμματα είναι συλλογικοί δημοκρατικοί φορείς. Πάρθηκε η απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία γιατί υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι, επειδή κρίναμε όσοι υπερψήφισαν την πρόταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση». Είναι ρηχή ανάλυση να πούμε ότι υπεύθυνος είναι μόνο ο πρόεδρος», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα δεν διαλύεται.
Ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι έκλεισε ένας κύκλος και το αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή κανείς δεν το αμφισβητεί.
Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει, το κρίσιμο που πρέπει να εκπεμφθεί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και προωθητικού διαλόγου, προσθέτοντας ότι το κόμμα δεν διαλύεται.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε πού θέλουμε να πάμε. Χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να δυναμώσει, να γίνει συγκεκριμένη. Εκτιμώ ότι μπορούμε να αλλάξουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πολιτική ζωή του τόπου ξανά».
Σημείωσε δε, ότι προέχει να συζητηθούν οι πολιτικές και πως ήταν λάθος που πέρυσι κατά την επιλογή αρχηγού η συζήτηση ήταν περισσότερο γύρω από τα πρόσωπα.
«Ήταν σε δραματική αναντιστοιχία οι θέσεις της ηγεσίας του κόμματος που αποκαλύπτονταν», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενώσουμε το κόμμα, είμαστε όλοι μαζί τα 300 μέλη της ΚΕ, όλα τα σενάρια διασπάσεων και εκφυλισμού του κόμματος έπεσαν στο κενό, ενώ συμπλήρωσε ότι η συρρίκνωση του τελευταίου διαστήματος σημειώθηκε, επειδή η συζήτηση δεν γινόταν γύρω από την πολιτική. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε πολιτικά για τα προβλήματα του κόσμου, την ακρίβεια, το οικιστικό, την κακή ποιότητα στην υγεία και την παιδεία.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως με βάση αυτά που γνωρίζει δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο θέμα, για να προσθέσει ότι αυτό θα το πει ο ίδιος.
Ξεκαθάρισε πως «ο Τσίπρας δεν έχει φύγει. Όπως είπε πέρυσι, παραμέρισε, δεν έφυγε. Με έναν ορίζοντα ο Τσίπρας μπορεί και είναι παρών για τα ζητήματα της χώρας, αλλά δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθουμε να περπατάμε και χωρίς να μας κρατάει από το χέρι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι εδώ».
Κατέληξε αναφέροντας ότι «ο χώρος μας πρέπει να παίξει ρόλο ώστε στις εκλογές του 202,7 η ΝΔ να έχει αξιόμαχο αντίπαλο».

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κασσελάκη, Μπάμπης Παπαδάκης

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπεύθυνος τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία που είχαν, όσο ήταν εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη.
«Αγαπημένοι και αγαπημένες σας ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.
Αν υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης από την δουλειά.
Συνεργαστήκαμε καθαρά, έντιμα και με επαγγελματισμό.
Ολόψυχα εύχομαι κάθε καλό», σημείωσε ο Μπάμπης Παπαδάκης στον αποχαιρετισμό του προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ - Καρφιά κατά του Νίκου Παππά για «διπλό ρόλο» στην καθαίρεση Κασσελάκη

Ο φίλα προσκείμενος στο Στέφανο Κασσελάκη Νίκος Μωραΐτης με ανάρτηση – φωτιά καταγγέλλει το ρόλο του Νίκου Παππά στην έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη
«Το πρόσωπο - κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς.
Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής.
Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ.
Μεγάλος παίκτης! Respect!
(Ξαναβάζω την ανάρτησή μου του Συνεδρίου, 26/2, την ημέρα του δήθεν «θριάμβου Κασσελάκη». Διεκδικώ να πω ότι είδα αυτό που έγινε.)»
PAPPAS_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης