Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η γήρανση του πληθυσμού... πρόβλημα για τις αγορές - JP Morgan: Εάν οι 65χρονοι αυξηθούν κατά 1%, οι αποδόσεις θα μειωθούν κατά 0,92%

Η γήρανση του πληθυσμού... πρόβλημα για τις αγορές - JP Morgan: Εάν οι 65χρονοι αυξηθούν κατά 1%, οι αποδόσεις θα μειωθούν κατά 0,92%
Ιστορικά, ένας γηραιότερος πληθυσμός έχει οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις, χαμηλότερη αύξηση των κερδών και ασθενέστερες αποτιμήσεις
Σχετικά Άρθρα
Το δημογραφικό επηρεάζει αρνητικά και τις χρηματιστηριακές αγορές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας ότι η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που πιθανότατα θα επιφέρει άσχημα αποτελέσματα για τα χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, ιστορικά ένας γηραιότερος πληθυσμός έχει οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις, χαμηλότερη αύξηση των κερδών και ασθενέστερες αποτιμήσεις. Μάλιστα, οι αναλυτές υπολόγισαν πως σε μια περίοδο 10 ετών, μια αύξηση κατά 1% του αριθμού των ατόμων άνω των 65 ετών συσχετίζεται με μια μείωση κατά 0,92% των ετήσιων αποδόσεων των μετοχών. Οι ίδιοι εστιάζουν στην πιο αργή ανάπτυξη και την πτώση των αποτιμήσεων.
Με μια βάση επενδυτών μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμεί να αποταμιεύσει για τη συνταξιοδότηση, το επενδυτικό κεφάλαιο μειώνεται, οδηγώντας σε λιγότερη καινοτομία. Αυτό, καθώς και η βραδύτερη αύξηση του εργατικού δυναμικού, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση των κερδών, λένε οι αναλυτές της JP Morgan.
«Η γήρανση του εγχώριου πληθυσμού μπορεί να μειώσει την αύξηση των κερδών για διάφορους λόγους. Οδηγεί σε βραδύτερη αύξηση του εργατικού δυναμικού, μειώνοντας την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η γήρανση μπορεί να μειώσει την καινοτομία και την αύξηση της παραγωγικότητας», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες που αντλούν έσοδα από διεθνείς δραστηριότητες.
«Για τις εταιρείες που αντλούν μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό, όπως οι πολυεθνικές, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού (με την έννοια του σταθμισμένου ΑΕΠ) είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην αύξηση των κερδών από ό,τι η γήρανση του τοπικού πληθυσμού» επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση της JP Morgan.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα δουν πιθανότατα μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη γήρανση του τοπικού πληθυσμού από ό,τι εκείνοι με αποκλειστικά μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις.

Πλήγμα και στις αποτιμήσεις

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη JP Morgan, πλήγμα θα υποστούν και οι αποτιμήσεις. Καθώς οι ηλικιωμένοι αδειάζουν τα συνταξιοδοτικά τους funds, οι εθνικές αποταμιεύσεις μειώνονται, αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί αποσύρονται επίσης από την αγορά με υψηλότερα ποσοστά, οδηγώντας προς τα κάτω τις τιμές των μετοχών. Αυτές οι τάσεις -σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές- καθώς και οι χαμηλότερες προσδοκίες αύξησης των κερδών, δικαιολογούν χαμηλότερες αποτιμήσεις.
Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει κι ένα φωτεινό σημείο: Η υγειονομική περίθαλψη, για την οποία οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα.
«Διαπιστώνουμε μια σαφή θετική σχέση μεταξύ της γήρανσης και της υπερβάλλουσας απόδοσης του κλάδου, που οφείλεται αποκλειστικά στην ταχύτερη αύξηση των κερδών», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές. Μια αύξηση κατά 1% στο μερίδιο του πληθυσμού των ατόμων άνω των 65 ετών θα οδηγήσει σε αύξηση 0,85% στις αποδόσεις του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε μια περίοδο 10 ετών.
Οι αναλυτές σημειώνουν, επίσης, ότι η τάση γήρανσης του πληθυσμού δεν θα επηρεάσει εξίσου τις χώρες. Στην Κίνα, το μερίδιο των ηλικιωμένων στον πληθυσμό θα αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη δεκαετία. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θα δουν μια πιο ήπια αύξηση από 18,1% σε 21,5%.
Προηγούμενες εκθέσεις έχουν επίσης προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομία. Νωρίτερα φέτος, ο οικονομολόγος της Barclays, Jonathan Millar, δήλωσε ότι οι boomers, μια ιστορικά μεγάλη γενιά, πλησιάζουν στο «μέγιστο βάρος» για την αμερικανική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων άνω του 55% που κατέχουν μετοχές στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει πτωτικό κίνδυνο για την αγορά, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές συχνά δεν έχουν την πολυτέλεια να διατηρήσουν τις μετοχές τους σε μια ύφεση και θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη μεταβλητότητα πουλώντας κατά τη διάρκεια της υποχώρησης της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης