Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένοι οι αναλυτές για τη Fed - Η «κόντρα» για την επικείμενη μείωση επιτοκίων

Διχασμένοι οι αναλυτές για τη Fed - Η «κόντρα» για την επικείμενη μείωση επιτοκίων
Η μείωση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed θεωρείται δεδομένο, ενώ ασαφές παραμένει εάν η περικοπή θα είναι κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Διίστανται οι απόψεις σχετικά με την επικείμενη μείωση επιτοκίων από τη Fed με τους αναλυτές να διαφωνούν ως προς το εάν η περικοπή θα πρέπει να είναι κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Η Fed έχει την πολυτέλεια να προβεί σε μια τεράστια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα χωρίς να τρομάξει τις αγορές, εκτίμησε αναλυτής, καθώς οι απόψεις για την επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας παραμένουν έντονα διχασμένες.
Ο Michael Yoshikami, διευθύνων σύμβουλος της Destination Wealth Management, δήλωσε ότι μια βαθύτερη μείωση θα αποδείξει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει χωρίς να σηματοδοτήσει βαθύτερες ανησυχίες για μια ευρύτερη ύφεση. «Δεν θα με εξέπληττε αν πήγαιναν μέχρι και τις 50 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Yoshikami μιλώντας στο CNBC. «Αυτό θα θεωρούνταν, από τη μία πλευρά, ένα πολύ θετικό σημάδι ότι η Fed κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την ανάπτυξη της απασχόλησης», συνέχισε. «Νομίζω ότι η Fed σε αυτό το σημείο είναι έτοιμη να βγει μπροστά».
Το σχόλιό του ακολούθησε παρόμοια σχόλια την Παρασκευή από τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο, Joseph Stiglitz, ο οποίος δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, υποστηρίζοντας ότι πήγε «πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» με την προηγούμενη σύσφιξη της πολιτικής της.

Δεδομένη, η μείωση επιτοκίων στις 17-18 Σεπτεμβρίου

Η μείωση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση στις 17-18 Σεπτεμβρίου θεωρείται δεδομένη. Αυτό που είναι ασαφές είναι το μέγεθος της μείωσης. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή, αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας.
Οι traders δίνουν, πλέον, 75% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και 25% πιθανότητες για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.
Ο Yoshikami αναγνώρισε ότι μια μεγαλύτερη μείωση θα μπορούσε να ενισχύσει τους φόβους ότι έρχεται μια «μπάλα ύφεσης», αλλά επέμεινε ότι οι απόψεις αυτές είναι υπερβολικές, σημειώνοντας ότι τόσο η ανεργία όσο και τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά για τα ιστορικά επίπεδα και τα κέρδη των εταιρειών είναι ισχυρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόσφατο sell off της αγοράς, που είδε τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023, βασίστηκε σε «τεράστια κέρδη» που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο μήνα. Τον Αύγουστο όλοι οι βασικοί δείκτες σημείωσαν κέρδη παρά την ασταθή έναρξη του μήνα, ενώ ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά μια ασθενέστερη περίοδος συναλλαγών.
Από την πλευρά του, ο Θάνος Παπασάββας, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της ABP Invest, αναγνώρισε επίσης μια «αύξηση της ανησυχίας» γύρω από μια πιθανή οικονομική ύφεση.
Η εταιρεία ερευνών προσάρμοσε πρόσφατα την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ σε ένα «σχετικά περιορισμένο» 30% από ένα «ήπιο» 25% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο κ. Παπασάββας δήλωσε ότι οι υποκείμενες συνιστώσες της οικονομίας -η μεταποίηση και τα ποσοστά ανεργίας- ήταν «ακόμη ανθεκτικές». «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι οδεύουμε προς μια ύφεση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Παπασάββας, μιλώντας στο CNBC.

Στον αντίποδα…

Οι προοπτικές αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με άλλους αναλυτές, όπως ο οικονομολόγος Γιώργος Λαγαρίας, ο οποίος δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι μια μείωση των επιτοκίων σε προφυλακτήρα θα μπορούσε να είναι «πολύ επικίνδυνη».
«Δεν βλέπω το επείγον για τη μείωση κατά 50 [μονάδες βάσης]», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars. «Η μείωση κατά 50 [μονάδες βάσης] θα μπορούσε να στείλει ένα λάθος μήνυμα στις αγορές και την οικονομία. Θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα επείγοντος και, ξέρετε, αυτό θα μπορούσε να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία», πρόσθεσε ο κ. Λαγαρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης