Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακή επανάσταση στην Ιταλία - Η Meloni επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια - Αφήνει πίσω της την απάτη των ΑΠΕ

Ενεργειακή επανάσταση στην Ιταλία - Η Meloni επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια - Αφήνει πίσω της την απάτη των ΑΠΕ
Tην επανεισαγωγή της «πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς» στην Ιταλία δρομολογεί η κυβέρνηση της Georgia Meloni

Tην επανεισαγωγή της «πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς» στην Ιταλία δρομολογεί η κυβέρνηση της Georgia Meloni, μετά το δημοψήφισμα που είχε απαγορεύσει τη χρήση της τότε τεχνολογίας το 1987.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η κυβέρνηση θέλει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, αρχίζοντας από τη Lega του Matteo Salvini, που θεωρεί το θέμα πρωτεύουσας σημασίας. Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin επιβεβαίωσε την είδηση, προσθέτοντας ότι στη Ρώμη συντάσσεται ήδη το σχετικό σχέδιο νόμου.
Στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ Ambrosetti, στη λίμνη Κόμο, ο υπουργός αρμόδιος για την οικονομική ανάπτυξη Adolfo Urso, πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας νέας εταιρείας -και με συμμετοχή ξένων επιχειρήσεων- με στόχο την παραγωγή «πυρηνικής ενέργειας τρίτης, προηγμένης γενιάς» στην Ιταλία. 
«Η χώρα μας είναι η μόνη, πλέον, που δεν παράγει πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε.
Για την επίτευξη του στόχου, η κυβέρνηση Meloni φέρεται να έχει ξεκινήσει επαφές με την εταιρεία Ansaldo Energia, η οποία ανήκει σε μεγάλο βαθμό στο Ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας Enel και με την εταιρεία Newcleo, η οποία ειδικεύεται σε μικρούς αντιδραστήρες νέας γενιάς.
Υπάρχει πρόθεση, παράλληλα, να αναπτυχθεί συνεργασία και με διεθνείς επενδυτές.

Αντιδρούν οι οικολόγοι, επιμένουν για ΑΠΕ

«Θεωρώ ότι μια από τις κύριες υποχρεώσεις της κυβέρνησής μας είναι να επαναφέρει την Ιταλία στα πλαίσια της σύγχρονης εποχής, της παραγωγικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δίνοντας ώθηση στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε από τη μεριά του ο Salvini, υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο γραμματέας της Lega, μιλώντας στο Φόρουμ Ambrosetti, υπογράμμισε ότι, «αν σήμερα γινόταν νέο δημοψήφισμα, θα κέρδιζαν όσοι επιθυμούν την παραγωγή και χρήση πυρηνικής ενέργειας», και απέδωσε το αρνητικό αποτέλεσμα του παρελθόντος στον αντίκτυπο και τις ψυχολογικές συνέπειες της τραγωδίας του Τσερνόμπιλ.
Η θέση των Ιταλών οικολόγων, πάντως, δεν αλλάζει.
Συνεχίζουν να είναι αρνητικοί και δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν μάχη, με στόχο να αυξηθούν ουσιαστικά οι επενδύσεις υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης