Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Μαύρη τρύπα» 160 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω υψηλών επιτοκίων

Fitch: «Μαύρη τρύπα» 160 δισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω υψηλών επιτοκίων
Οι κεντρικές τράπεζες καθορίζουν τη νομισματική πολιτική, αλλά δυνατούν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους
Σχετικά Άρθρα
Ζημίες συνολικού ύψους 160 δισ. ευρώ (0,2% ετησίως του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης) στους ισολογισμούς τους για την περίοδο 2024-2028, αναμένεται να καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την εκτίμηση της Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις υψηλότερες δαπάνες για τόκους εν μέσω υψηλών επιτοκίων, ενώ προβλέπει η «μαύρη τρύπα» να αρχίσει να υποχωρεί μόλις η ΕΚΤ προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παράλληλα με συρρίκνωση του υπέρογκου ισολογισμού της.
«Αυτές οι ζημίες θα πλήξουν τα κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών και θα αποκλείσουν τις μεταφορές κεφαλαίων προς τις κυβερνήσεις, ασκώντας πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά. Η Fitch δεν αναμένει επί του παρόντος άμεσες επιπτώσεις από τις απώλειες του Ευρωσυστήματος. Από τις τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, η Bundesbank και η Banque de France θα πληγούν περισσότερο.
Η Fitch δεν αναμένει ότι τα κέρδη και οι ζημίες θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική. Οι κίνδυνοι για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής από τις επίμονες απώλειες μειώνονται από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να χρειαστεί να τις ανακεφαλαιοποιήσουν», σχολιάζει η Fitch.
Οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος έχουν επίσης υποστεί ζημίες έως και 3% του ΑΕΠ της Eυρωζώνης από ομόλογα (με αρνητική απόδοση) που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του QE (ποσοτική χαλάρωση), επισημαίνεται.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης