Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με διαπραγματεύσεις θα τελειώσει το 2025 ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η πρόβλεψη του Αμερικανού διπλωμάτη στον ΟΗΕ

Με διαπραγματεύσεις θα τελειώσει το 2025 ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η πρόβλεψη του Αμερικανού διπλωμάτη στον ΟΗΕ
Οι τάσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν ευνοούν μια παράταση του πολέμου
Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανός θα λήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με πυρηνικό χτύπημα, εκτιμά ο πρώην απεστελμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Zalmay Khalilzad, ο οποίος ενθαρρύνει τους δυτικούς συμμάχους να μεταποπίσουν την κυβέρνηση του Volodymyr Zelensky προς αυτή τη κατεύθυνση.
Σε άρθρο του στο National Interest, αναφέρει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους το 2025 θα μπορούσε να είναι το έτος που τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Παρά τα όποια αδιέξοδα αυτή τη στιγμή, ο Zalmay Khalilzad αναφέρει πως οι παράγοντες που ευνοούν το τέλος του πολέμου φαίνεται να υπερισχύουν.
Πρώτον, υπάρχει «η λαμπρή και τολμηρή στρατιωτική κίνηση της Ουκρανίας» (σσ: Αμερικανός διπλωμάτης γράφει σε φιλο-νατοϊκό ιστότοπο) στη Ρωσία στην περιοχή του Kursk. Βραχυπρόθεσμα, ήταν πολύ αποτελεσματική κίνηση, φέρνοντας τον πόλεμο στη Ρωσία και «δείχνοντας ότι η Μόσχα είναι ευάλωτη». Η επίθεση κατά της Ρωσίας ενίσχυσε επίσης το ηθικό στην Ουκρανία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024, οι Ουκρανοί αγωνίζονταν στρατιωτικά και υπέφεραν οικονομικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η υποστήριξη για τον πόλεμο. Η επίθεση ανέκοψε επίσης τη μείωση της δυτικής υποστήριξης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει πρόσθετο στρατιωτικό κόστος στη Ρωσία. «Αν μπορεί να διατηρηθεί η κατοχή του ρωσικού εδάφους, αυτό μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου», εκτιμά.

Δεύτερον, την ίδια στιγμή, η επιχείρηση της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι επικίνδυνη. Περίπου 10.000 στρατιώτες χρειάστηκε να αποσυρθούν από την προηγούμενη κρίσιμη αμυντική τους αποστολή στην Ανατολική Ουκρανία, μια ευκαιρία για τη Ρωσία να εκμεταλλευτεί όπως πράγματι έκανε, ειδικά στο Donetsk, όπου η Μόσχα σημειώνει πρόοδο. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται να είναι να ακρωτηριάσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας για τον ερχόμενο χειμώνα. Αυτό το μοτίβο είναι πιθανό να συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι να μειωθεί η διαθεσιμότητα ρεύματος σε περίπου δώδεκα ώρες την ημέρα, μια σημαντική επιβάρυνση για τον άμαχο πληθυσμό και πιθανό να καταστήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο πιο αντιδημοφιλή.

Τρίτον, τόσο οι επιλογές της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση είναι πολύ περιορισμένες και επικίνδυνες. Η Ουκρανία θα ήθελε ιδανικά μεγάλους αριθμούς όπλων μεγάλου βεληνεκούς με τα οποία θα απειλούσε περισσότερο τη Ρωσία ή πιο άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Ωστόσο, οι προοπτικές και για τις δύο επιλογές δεν είναι καλές λόγω των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την κλιμάκωση και τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει απειλήσει κατά καιρούς ότι θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είχε κινδύνους σε πολλαπλά μέτωπα και είναι απίθανο να ασκηθεί εκτός από περιστάσεις τόσο ακραίες που να τις καθιστούν εξαιρετικά απίθανες, υπογραμμίζιε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
«Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι μία συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση».

Τέταρτον, οι τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν ευνοούν μια αόριστη παράταση του πολέμου. Ο ρόλος των ΗΠΑ ήταν κρίσιμος για την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας και οι Ευρωπαίοι ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πηγή υποστήριξης. Ωστόσο, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να μειώσουν την υποστήριξή τους με την πάροδο του χρόνου.
Με πρόεδρο τον Donald Trump, η Ουάσινγκτον θα πιέσει γρήγορα για μια διπλωματική διευθέτηση, ενώ και μία προεδρία της Kamal Harris θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα υποστήριξης.
Στην ίδια μοίρα και η Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές στη Γερμανία.

«Στον απόηχο των εκλογών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να υιοθετήσουν μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων. Προς υποστήριξη αυτού του στόχου, η στρατηγική πρέπει να είναι διττή: η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να παραμείνει σθεναρή και μια εξίσου σθεναρή δέσμευση τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, σχετικά με τους τρόπους διαπραγμάτευσης και όρους για ένα λογικό αποτέλεσμα», καταλήγει ο διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης