Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν το ξαναζεί - To κραχ που θα έλθει θα είναι χειρότερο από αυτό του 1929

tags :
Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν το ξαναζεί - To κραχ που θα έλθει θα είναι χειρότερο από αυτό του 1929
Ο George Santayana, ο διάσημος Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος, είπε κάποτε… «Όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν»…
Τo Κραχ του Χρηματιστηρίου του 1929 ήταν το χειρότερο οικονομικό γεγονός στην ιστορία του κόσμου…
Στις 28 Οκτωβρίου 1929 (γνωστή και ως Μαύρη Δευτέρα) η αγορά έκλεισε με πτώση 12,8%.
Την επόμενη κιόλας μέρα, διαπραγματεύθηκαν περισσότερες από 16 εκατομμύρια μετοχές και ο Dow έχασε άλλο 12% - την ημέρα που είναι γνωστή ως Μαύρη Τρίτη.
Η αγορά τελικά βρήκε στηρίγματα τον Νοέμβριο του ’29 και στη συνέχεια, τους επόμενους 6 μήνες, σημείωσε ράλι 52%, φτάνοντας στις 297,30 μον. τον Απρίλιο του 1930.
Λίγοι επενδυτές γνωρίζουν για το δευτερογενές κραχ που έλαβε χώρα από τον Απρίλιο του 1930 έως τον Ιούλιο του 1932, όταν ο Dow Jones έχασε το 86,3% της αξίας του σε αυτήν την περίοδο 2 ετών.
Τα χρόνια που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφική κατάρρευση ήταν γεμάτα κερδοσκοπία και απληστία, καθώς η «Hoover bull market,» προσέλκυσε επενδυτές -από τραπεζίτες και επιχειρηματίες έως μάγειρες και σοφέρ.
Η απληστία σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της φούσκας που τελικά έσπασε την οικονομία… - κάτι το οποίο μας θυμίζει το σήμερα…
Ο George Santayana, ο διάσημος Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος, είπε κάποτε… «Όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν».
Και η αλήθεια είναι πως οι τραπεζίτες, οι brokers, οι επενδυτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χάσει εντελώς την επαφή με το παρελθόν…
Συνεπώς, η ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί… αλλά ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Κοιτάξτε το παρακάτω διάγραμμα και θα δείτε ότι ο Dow Jones ακολουθεί τον ίδιο «δρόμο» που οδήγησε στο μεγάλο κραχ του '29.
ασφδφασδαφσ.JPG
Το επόμενο διάγραμμα κεριών επισημαίνει τα πιο πρόσφατα κραχ και πώς συγκρίνονται με το κραχ του 1929…
Αλλά το πιο σημαντικό… δείχνει πόσο παράλογη έχει γίνει η κίνηση των τιμών όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης που εμφανίζεται στην κίνηση τιμών της αγοράς από το 2009.
δσα_4.JPG
Οι περισσότεροι επενδυτές δεν προετοιμάζονται για κραχ.
Σημαντικό διάγραμμα ήταν το bearish ETF RWM, που σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον Δείκτη Russel 2000.
Εάν δεν χρησιμοποιείτε ήδη γραφήματα κεριών ως εργαλείο για την πρόβλεψη της κίνησης των τιμών, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς να διαβάζετε τα σήματα.
Οι ιαπωνικοί χάρτες κεριών υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και τώρα μας δίνουν σήματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.
Είτε πιστεύετε ότι οι αγορές πρόκειται να καταρρεύσουν είτε όχι, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε βασικά επίπεδα υποστήριξης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διαχείριση του κινδύνου.

Μάκρο

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον των μάκρο... έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος χωρίς επεισόδια από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο του 2023 είναι λιγότερο καθησυχαστικό από όσο θα ήθελε κανείς.
Τo επεισόδιο της SVB ήταν μια κρίση φερεγγυότητας που προκλήθηκε από μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια άνοιξαν μια τρύπα στον ισολογισμό της τράπεζας μειώνοντας την αξία των υποτιθέμενων ασφαλών ομολόγων που κατείχε ως κεφάλαιο.
Αυτό το φθινόπωρο, οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, οι υποσχέσεις για τις οποίες ήδη μειώνουν τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, προσφέρουν ελπίδα ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί.
Ωστόσο, η οικονομία φαίνεται να διολισθαίνει.
Και ακόμη κι αν φτάσουν οι περικοπές που υποσχέθηκαν, τα επιτόκια θα παραμείνουν σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά το 2008.
Οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων θα προσφέρουν μόνο μερική άνεση στους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων και σε άλλους που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου με επιτόκια που θα είναι απλώς χαμηλά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του δράκου, την Κίνα, είναι δύσκολο να επισημάνουμε ότι κάτι πάει καλά αυτή τη στιγμή.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, στο 4,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο από 5,3% το πρώτο.
Αυτό το ποσοστό θα ήταν εντυπωσιακό σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά σε μια χώρα όπως η Κίνα, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν ακόμη ξεφύγει από τη φτώχεια, σηματοδοτεί ύφεση.
Εν προκειμένω βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι διαφορετικό από έναν παραδοσιακό επιχειρηματικό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για γρήγορη αναβίωση.
Η Κίνα φαίνεται να καταβυθίζεται σε έναν κύκλο αποπληθωρισμού χρέους, ανάλογου με αυτόν ο οποίος στοίχισε στην Ιαπωνία δύο χαμένες δεκαετίες (τουλάχιστον).
Η απαραίτητη διόρθωση των πιστωτικών υπερβολών στην αγορά ακινήτων μειώνει τη δημιουργία νέων πιστώσεων, πυροδοτώντας μια δημοσιονομική κρίση μεταξύ των υπερμοχλευμένων τοπικών και επαρχιακών κυβερνήσεων και αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές της μεσαίας τάξης.
Όσο και αν η αντιληπτή οικονομική ισχύς της Κίνας τείνει να τρομάζει τη Δύση, η χώρα του δράκου βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer, που εξελέγη μόλις πριν από δύο μήνες με τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει ήδη αρχίσει να χάνει το πολιτικό του κεφάλαιο εν μέσω οικονομικής στασιμότητας, ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα και εσωκομματικών διχασμών για το Ισραήλ και τη Γάζα.
Η Γαλλία μόλις απέκτησε νέο πρωθυπουργό και η Γερμανία κινδυνεύει να μην έχει κανένα μετά τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία.
Και τα τρία αυτά μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, που ειρήσθω εν παρόδω είναι στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται -κυρίως- στις αποστεωμένες ενεργειακές πολιτικές τους, δημοσιονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ανύπαρκτων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κράτους προνοίας και κλιμακούμενες κοινωνικές εντάσεις που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική τους.
Tο Ηνωμένο Βασίλειο και οι άλλες μεγάλες οικονομίες της ηπείρου ήταν λιγότερο κυβερνήσιμες από ποτέ...
Τα προβλήματα της Ευρώπης, πρόσφατα, επισκέφθηκαν τις ακτές της Αμερικής (και το αντίστροφο) μέσω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης που είχε να κάνει με τη στρατηγική αδυναμία της κυβέρνησης Biden, με τα λάθη της Eυρώπης σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής και τον ρωσικό ιμπεριαλισμό – όλοι οι δρόμοι μάς οδηγούν στην εισβολή στην Ουκρανία: ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, παγκόσμια άνοδος της τιμής της ενέργειας…
Ήταν αυτή η αλυσίδα γεγονότων μια εφάπαξ ή μια προειδοποίηση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης