Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με 5 μέτρα ενισχύεται από το 2025 η ασφαλιστική αγορά - Ο Σαρρηγεωργίου των Ασφαλιστικών Εταιριών επικροτεί

Με 5 μέτρα ενισχύεται από το 2025 η ασφαλιστική αγορά - Ο Σαρρηγεωργίου των Ασφαλιστικών Εταιριών επικροτεί
Πως «βλέπει» η ασφαλιστική αγορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ικανοποίηση εκφράζει η ασφαλιστική αγορά από την ενίσχυση της ασφάλισης σε φυσικές καταστροφές, αλλά και στις μειώσεις φόρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μέσω 5 στοχευμένων μέτρων.
Ήδη, με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επικρότησε τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των νοικοκυριών σημειώνοντας ότι αυτά συμβαδίζουν με τις θέσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και αποτελούν αφετηρία για τη θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

1. Έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.
2. Για τα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.
3. Από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις θα ξεκινά με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
4. Θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.
5. Θα έχουν μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.

Τέλος, έμμεση στήριξη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να επιφέρει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου Νο 2».
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ευνοϊκή χρηματοδότηση (επιτόκιο κατά περίπου 50% χαμηλότερο από αυτό της αγοράς) για την απόκτηση άνω των 15.000 κατοικιών (όλα τα σπίτια που αποκτώνται με τραπεζικό δανεισμό ασφαλίζονται υποχρεωτικά).
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέραν ότι οι εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο γιατί πιθανολογείται βάσιμα ότι θα μειώσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και γιατί διαμορφώνουν ένα κλίμα υπέρ της ασφαλιστικής κουλτούρας στους Έλληνες πολίτες.
Κατά μία μονάδα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το 2025, με στόχο να δημιουργηθεί χώρος στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις τις οποίες επιτάσσουν η στενότητα στην αγορά εργασίας και οι ελλείψεις εργαζομένων στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης