Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία απειλεί να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες - Οργή από βελγική κυβέρνηση

Η Ουγγαρία απειλεί να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες - Οργή από βελγική κυβέρνηση
H χώρα της κεντρικής Ευρώπης παρουσίασε... και τα λεωφορεία
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία παρουσίασε τα λεωφορεία με τα οποία προειδοποιεί πως θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορά της με τη Σερβία, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της βελγικής κυβέρνησης.
Η απειλή αρχικά είχε διατυπωθεί αρχικά τον Αύγουστο και πήρε νέες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς αποκαλύφθηκαν τα κίτρινα λεωφορεία της δημόσιας εταιρείας συγκοινωνιών που νοικιάστηκαν συγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό.
«Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει την Ουγγαρία να επιτρέπει να μπαίνουν οι παράτυποι (μετανάστες) τους οποίους σταματάμε στα νότια σύνορα της χώρας. Ωραία λοιπόν! Αφού εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα τους προσφέρουμε μια δωρεάν απλή μετάβαση στις Βρυξέλλες. Αν οι Βρυξέλλες τους θέλουν, θα τους έχουν», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Bence Rétvári.
Έτσι, η Ουγγαρία απαντά στο πρόστιμο-ρεκόρ των 200 εκατ. ευρώ που της επιβλήθηκε -τον Ιούνιο 2024- από την ΕΕ επειδή δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες όσον αφορά το δικαίωμα στο άσυλο. Το πρόστιμο συνοδεύεται και από χρηματική ποινή ύψους 1 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Η κυβέρνηση του Viktor Orban αρνείται να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας «άδικη» και «σκανδαλώδη» την απόφαση.

Οργή από βελγική κυβέρνηση

Η απειλή αυτή είναι «απαράδεκτη», απάντησε η υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Nicole de Moor.
«Αυτού του είδους η αλαζονική συμπεριφορά είναι ατυχής και αντιπαραγωγική» ενώ «υπονομεύει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι εάν υλοποιηθεί θα πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών».
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα η Κομισιόν, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο, σημειώνοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιες «θορυβώδεις δηλώσεις εκ μέρους της Ουγγαρίας».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αντιτάσσεται σθεναρά στην υποδοχή μεταναστών από χώρες εκτός της Ευρώπης. Μετά την κρίση του 2015 «οχύρωσε» την Ουγγαρία, υψώνοντας φράχτες στα σύνορα και δηλώνοντας ότι θέλει «να υπερασπιστεί τη χριστιανική Ευρώπη».
Εάν η Βουδαπέστη δεν πληρώσει τα πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τα εισπράξει μειώνοντας τους πόρους που δεν έχει χορηγήσει ακόμη στην Ουγγαρία. Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένουν ακόμη «παγωμένα» 19 δισεκ. ευρώ για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης