Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι Ουκρανοί – Άχρηστα πολλά δυτικά όπλα πυροβολικού

Ξέμειναν από ανταλλακτικά οι Ουκρανοί – Άχρηστα πολλά δυτικά όπλα πυροβολικού
Τα περισσότερα οπλικά συστήματα αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών παρά εχθρικών πυρών
Δραματική είναι η κατάσταση για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς σημαντικό μέρος του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού – κυρίως αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού – δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild υποστηρίζει πως σημαντικό μέρος των αυτοκινούμενων πυροβόλων που έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία, οι Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία είναι εκτός δράσης λόγω φθοράς, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά.
Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια «καταστροφική» κατάσταση.
«Πρόκειται για εξαιρετικά συστήματα, αλλά η φθορά τους είναι πολύ μεγάλη» λέει Ουκρανός στρατιώτης στη Bild, με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων προχωρά με πολύ αργό ρυθμό ακριβώς λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών.
Αυτή τη στιγμή η Γερμανία προμηθεύει έναν μικρό – μονοψήφιο – αριθμό καννών για τα πυροβόλα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταστήσει και πάλι ετοιμοπόλεμα κάποια από τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των Ουκρανών.
Πέρα από τις κάννες, υπάρχουν και άλλα τμήματα των πυροβολικών αυτών συστημάτων που χρήζουν αντικατάστασης, αν και η αγορά τους κρίνεται απαγορευτική λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων, μια και μόνο ορισμένα εξαρτήματα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν.
«Είναι παράλογο ότι περισσότερα οπλικά συστήματα αποτυγχάνουν αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης ανταλλακτικών παρά λόγω εχθρικών πυρών» επισήμανε ο Marcus Faber, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της γερμανικής Βουλής.
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Γερμανία έχει διαθέσει μέχρι στιγμής κεφάλαια για στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο και έχει δεσμευτεί για μελλοντικές δαπάνες περίπου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης