Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα δολάρια επιστρέφουν στις τράπεζες της Αργεντινής - Κερδίζει το στοίχημα της δολαριοποίησης ο Milei

Τα δολάρια επιστρέφουν στις τράπεζες της Αργεντινής - Κερδίζει το στοίχημα της δολαριοποίησης ο Milei
Οι Αργεντινοί θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν τα δολάριά τους μέχρι τον Μάρτιο του 2025
Οι Αργεντίνοι βγάζουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια κάτω από το στρώμα και τις καταθέτουν στις τράπεζες, ως ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο Javier Milei και το πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας που εφαρμόζει.
Οι καταθέσεις σε δολάρια αυξήθηκαν κατά 40% σε 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Ενώ οι Αργεντινοί πληρώνονται σε πέσος, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου στις τράπεζες συχνά εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ. πρώτο μέρος του κυβερνητικού προγράμματος φορολογικής αμνηστίας λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Κερδίζει το στοίχημα της δολαριοποίησης

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ροή των αμερικανικών δολαρίων πίσω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έρχεται ως μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για μια χώρα που όλα αυτά τα χρόνια έχει υποστεί νομισματικές κρίσεις λόγω της έλλειψης συναλλαγματικών αποθεμάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης, φέρνει τον Milei πιο κοντά σε μια από τις κορυφαίες προεκλογικές του υποσχέσεις για δολαριοποίηση της οικονομίας, μια πραγματικότητα που προς το παρόν μοιάζει ακόμη μακρινή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.
«Η αμνηστία θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, ή της συνύπαρξης, των νομισμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο κατά τη διάρκεια ενός podcast που μεταδόθηκε μέσω streaming στις 30 Αυγούστου.
«Αυτό δεν γίνεται για λόγους είσπραξης φόρων».

Αύξηση των καταθέσεων

Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Milei - περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία έσπευσαν να εισρεύσουν μετά την έναρξη ισχύος του προγράμματος φορολογικής αμνηστίας της κυβέρνησης στις 17 Ιουλίου.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει περίπου 100.000 λογαριασμούς για τους σκοπούς της φορολογικής αμνηστίας και εκτιμούν ότι το κατώτατο όριο ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με άτομα που έχουν άμεση γνώση.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο ως ευρύτερη δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα τέλη Ιουνίου, επιτρέπει στους πολίτες να δηλώνουν μετρητά ύψους 100.000 δολαρίων που προηγουμένως διατηρούσαν εκτός συστήματος, χωρίς να πληρώνουν εισφορές.
Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις θα φορολογούνται με 5%, αν και μεγαλύτερα ποσά μπορούν επίσης να δηλωθούν αφορολόγητα αν χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε ομόλογα, ακίνητα ή άλλες εξαιρέσεις.
Οι Αργεντινοί θα έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν τα δολάριά τους μέχρι τον Μάρτιο του 2025 -- αλλά τότε θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για το υπερβάλλον ποσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης