Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους JASSM μεγάλου βεληνεκούς το φθινόπωρο θα φθάνουν έως Κασπία Θάλασσα

Reuters: Η Ουκρανία θα λάβει πυραύλους JASSM μεγάλου βεληνεκούς το φθινόπωρο θα φθάνουν έως Κασπία Θάλασσα
«Η συμπερίληψη των κοινών πυραύλων αέρος-εδάφους Standoff (JASSM) στο πακέτο όπλων αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ανέφεραν τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», σημειώνει το Reuters
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου.
Σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.
«Η συμπερίληψη των κοινών πυραύλων αέρος-εδάφους Standoff (JASSM) στο πακέτο όπλων αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ανέφεραν τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», σημειώνει το Reuters.
Επιπλέον, τώρα γίνονται προσπάθειες προσαρμογής αυτών των όπλων για εκτόξευση από «μη δυτικά αεροσκάφη», καθώς ο στόλος F-16 των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ακόμη περιορισμένος.
Όπως σημειώνει το Reuters, μιλάμε για τα MiG-29, Su-24 και Su-27 που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν παρόλα αυτά να κάνουν αυτό το βήμα, τότε το JASSM δεν θα είναι ο πρώτος πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που θα έχει δοθεί στην Ουκρανία.
Τον Μάιο του 2024, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν πυραύλους γαλλο-βρετανικής κατασκευής Storm Shadow - SCALP.
Η αυτονομία τους φτάνει τα 250 χιλιόμετρα και έως τα 560 χιλιόμετρα σε εκδόσεις με εκτεταμένη αυτονομία.
Επιπλέον, το 2023 η Ουάσιγκτον έστειλε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πυραύλους ATACMS με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.
Για την εκτόξευσή τους χρησιμοποιούνται τα επίγεια συστήματα M142 HIMARS και M270 MLRS.
Το πρώτο, AGM158A, αναπτύχθηκε το 1995 και τέθηκε σε υπηρεσία με τα αμερικανικά στρατεύματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει τα 370 χιλιόμετρα. Δηλαδή, το Voronezh, το Rostov-on-Don και ακόμη και η περιοχή του Kalinigrand θα βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή .
Η ενημερωμένη έκδοση με το γράμμα Β φαίνεται ακόμα πιο απειλητική.
Σύμφωνα με τη Lockheed Martin που ανέπτυξε αυτή την έκδοση, είναι ικανή να χτυπήσει στόχους σε απόσταση άνω των 900 χιλιομέτρων δηλαδή Μόσχα έως Κασπία Θάλασσα.
Το JASSM θεωρείται λιγότερο ευάλωτο στην αεράμυνα από το Storm Shadow / SCALP.
Το μήκος του πυραύλου είναι περίπου τέσσερα μέτρα.
Η μάζα της υψηλής εκρηκτικής κεφαλής κατακερματισμού είναι περίπου 450 κιλά.
Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το The War Zone, το κύριο πλεονέκτημα του JASSM για την Ουκρανία δεν είναι η υπεροχή τους έναντι άλλων επιλογών, αλλά ο αριθμός αυτών των πυραύλων.
Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν συνολικά όχι περισσότερες από μιάμιση χιλιάδες μονάδες Storm Shadow / SCALP. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου δύο χιλιάδες διαφορετικές εκδόσεις AGM-158.
Ταυτόχρονα, η Lockheed Martin είναι σε θέση να παράγει περίπου 500 τέτοιους πυραύλους ετησίως και εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή τους στους 1000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης