Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υστερία στη Δύση, νέες κυρώσεις στο Ιράν για πυραύλους... φαντάσματα στη Ρωσία - Blinken: Απειλή για όλη την Ευρώπη

Υστερία στη Δύση, νέες κυρώσεις στο Ιράν για πυραύλους... φαντάσματα στη Ρωσία - Blinken: Απειλή για όλη την Ευρώπη
Σε δραματικούς τόνους, ο Blinken έκανε λόγο για κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία
(upd) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, όπως διαμήνυσε  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το Ιράν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Antony Blinken δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «απειλή για όλη την Ευρώπη» και δείχνει πώς η «αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος εγγύς εμβέλειας Fath-360, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 75 μίλια.
«Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές αυτών των βαλλιστικών πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία εναντίον Ουκρανών, υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου», τόνισε.

«Κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία»


Σε δραματικούς τόνους, ο Blinken έκανε λόγο για κρίσιμες ώρες για την Ουκρανία, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Zelensky, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις κατά του Ιράν για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία είναι ένα θετικό βήμα».
Πρόσθεσε όμως: «Χρειαζόμαστε επίσης άδεια για τη χρήση δυτικών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος, την προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς και την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας», διατυπώνοντας το πάγιο αίτημα των Ουκρανών, το οποίο απορρίπτει η Δύση.

«Σημαντική κλιμάκωση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy τόνισε ότι η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία είναι «σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση» και δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «συντονίζεται».
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν θα ενέκρινε τη χρήση από την Ουκρανία των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για την πλήξη στόχων εντός της Ρωσίας, ο κ. Lammy είπε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα», όπως μεταδίδει το SkyNews.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του, αυτήν την εβδομάδα.
«Είμαι σε θέση θα επιβεβαιώσω ότι ο Tony κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Κίεβο αυτήν την εβδομάδα, στην πρώτη κοινή τέτοιου είδους επίσκεψη εδώ και περισσότερο απο μία δεκαετία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο πλευρό του αμερικανού ομολόγου του που επισκέπτεται την Βρετανία.
«Είμαστε οι στενότεροι σύμμαχοι, άρα είμαι ευτυχής που θα ταξιδέψουμε μαζί δείχνοντας την δέσμευσή μας απέναντι στην Ουκρανία», σημείωσε.

Κυρώσεις και από τη Γερμανία

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει τον προσδιορισμό σημαντικών οντοτήτων και προσώπων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης