Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μην περιμένετε ταχεία νομισματική χαλάρωση από τη Fed - Στο +2,7% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Fitch: Μην περιμένετε ταχεία νομισματική χαλάρωση από τη Fed - Στο +2,7% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα είναι ήπιος και αργός, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, προσγειώνοντας τους επενδυτές που προσβλέπουν σε μία ταχεία μείωση των επιτοκίων αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2024.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως ο -ετήσιος- πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός και δεν πλησιάζει ακόμη τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
Η Fitch αναμένει η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας να φθάσει το 2,7% το 2024, πρόβλεψη επί τα βελτίω αναθεωρημένη κατά 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του Ιουνίου 2024.
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επίσης ανοδικά την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, στο 2,5% το 2024 (από 2,1% τον Ιούνιο), ενώ οι προβλέψεις για Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Ρωσία έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Η αύξηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται πως επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2025, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1,6% λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής ώθησης και της σταδιακής επιβράδυνσης της κατανάλωσης. «Ο κύκλος χαλάρωσης της Fed πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσει, αλλά τα επιτόκια θα παραμείνουν περιοριστικά το επόμενο έτος και ο αντίκτυπος των μειώσεων επιτοκίων στην ανάπτυξη θα είναι μικρός. Ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα είναι ήπιος και η νομισματική χαλάρωση δεν θα βοηθήσει πολλά για να τονώσει την ανάπτυξη το επόμενο έτος», σχολιάζει η Fitch.
Με βάση την έκθεση, αναμένεται η ανάπτυξη της Κίνας να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος στο 4,5% από 4,8% το 2024, καθώς η ταχεία ανάπτυξη των εξαγωγών χαλαρώνει.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ανακάμψει στο 1,5% το 2025 από 0,8% φέτος, αντανακλώντας κυρίως τον αντίκτυπο της ανάκαμψης των πραγματικών μισθών στην κατανάλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης