Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το placement έως 13% της Εθνικής Τράπεζας βαρίδι για την υψηλή κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το placement έως 13% της Εθνικής Τράπεζας βαρίδι για την υψηλή κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Όχι λόγω πωλήσεων αλλά λόγω εξαφάνισης άλλων “πρωταγωνιστών” στον 25άρη εν όψει της συναλλαγής
Ένα κλίμα αποθάρρυνσης των επενδυτών αρχίζει να κυριαρχεί στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο εν όψει της πώλησης του 10% ή 13% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας πιθανότατα κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Η συναλλαγή, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές αρχίζει να βαραίνει πάνω στην αγορά όχι τόσο από πλευράς αναγκαστικών πωλήσεων για την συμμετοχή σ αυτή, αλλά κυρίως σ ότι αφορά την κατεύθυνση των κεφαλαίων.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το κλίμα αποθάρρυνσης στην Αθήνα καθώς οι ξένοι οίκοι που συμμετέχουν στην διαδικασία έχουν τον πλήρη έλεγχο στην ροή των κεφαλαίων. Εν μέσω μάλιστα της γενικότερης νευρικότητας των διεθνών αγορών, τα οφέλη από αυτή την μακρά συσσώρευση στην Αθήνα θα είναι περισσότερα για τα μεγάλα funds, όπως θα δούμε, καθώς καθημερινά αποκτούν μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά κυριολεξία βαδίζει με βήματα σημειωτόν δίχως εκείνα τα στοιχεία τα οποία διακρίνονται σε μια χρηματιστηριακή αγορά δηλαδή αγοραπωλησίες και υψηλή ρευστότητα τουλάχιστον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αρκεί μια ματιά στις συναλλαγές όπου με εξαίρεση τις τράπεζες, οι μετοχές οι οποίες συγκέντρωναν αξία άνω των 8- 10 των εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν περιοριστεί σε κάτω από 4 εκατ. ευρώ.
Δεδομένης της μεγάλης αξίας της συναλλαγής αλλά και της σημασίας για τη συνέχεια στο χρηματιστήριο (ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές) αρχίζει να παρατηρείται σταδιακά η μείωση του ενδιαφέροντος για τους υπόλοιπους “πρωταγωνιστές” του 25αρη Δείκτη με ορισμένες εξαιρέσεις ειδικά όταν επικρατούν καταφανή χαμηλά επίπεδα τιμών σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη.
Και φυσικά σ αυτό το περιβάλλον μακράς συσσώρευσης οποιαδήποτε προσπάθεια ανόδου από τις μετοχές του FTSE 25 είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων, καθώς ο απώτερος στόχος είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να κατευθυνθεί στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας – η οποία θα είναι το προτελευταίο βήμα προς την πλήρη αποκρατικοποίηση.
Και το ρητορικό ερώτημα είναι πως θα εξελισσόταν η συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας εάν οι υπόλοιπες μετοχές άρχιζαν και απορροφούσαν καθημερινά τα κεφάλαια και την απαιτούμενη ρευστότητα;

Οι ξένοι οίκοι οι οποίοι συμμετείχαν στις διαθέσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, Πειραιώς (Vanguard, Capital, Fidelity) τελικώς θα βγουν κερδισμένοι από την συνεχή συσσώρευση πτώση των τιμών καθώς μπορούν να βελτιώσουν τόσο τις θέσεις όσο και τις τιμές κτήσης καθώς το ποσοστό των εκπτώσεων (discount) διευρύνεται στις μετοχές του 25αρη Δείκτη.
Καθημερινά, άλλωστε κυρίαρχα στοιχεία που επικρατούν στις συναλλαγές είναι η καθημερινή μείωση της αξίας και του όγκου των συναλλαγών όπως και η απουσία ικανών αγοραστών από τους ξένους επενδυτές με φυσικό αποτέλεσμα την πτώση όπου δεν υφίσταται συνεχώς το “ανάχωμα” με τις αγορές ιδίων μετοχών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης