Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Autohellas- Σταθερότητα παρά την πίεση των τιμών

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Autohellas- Σταθερότητα παρά την πίεση των τιμών
Χαμηλότερη φορολογία και έσοδα από τρίτους βελτίωσαν σημαντικά την καθαρή κερδοφορία
Σχετικά Άρθρα
Καλή είναι η εικόνα του δευτέρου τριμήνου, αλλά και συνολικά του πρώτου εξαμήνου της Autohellas, ειδικά αν κάποιος θυμηθεί και όσα είχε αναφέρει η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 αναφορικά με τις προοπτικές του 2024.
Αναμενόταν πίεση στις τιμές ενοικίασης, καθώς ο στόλος συνολικά των εταιρειών ήταν σημαντικά αυξημένος. Μεγάλες αγορές νέων αυτοκινήτων έκανε η Autohellas.
Ο τζίρος ήταν οριακά χαμηλότερος και στα 473,2 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος μειώθηκε, τα EBITDA ενισχύθηκαν μόλις 1% και στα 120,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη, λόγω χαμηλότερης φορολογίας και κάποιων εσόδων από τρίτους, αυξήθηκαν 26% και στα 34,2 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο τρίμηνο είναι το πιο σημαντικό για την εισηγμένη, η οποία έχει αποτίμηση 545 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται όμως θα διαθέτει και πάλι χαμηλό p/e για το σύνολο της χρήσης.
Λόγω των μεγάλων αγορών σε αυτοκίνητα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές και ο δανεισμός αυξήθηκε. Μαζί με τις μισθώσεις και τις τιτλοποιήσεις το σύνολο του δανεισμού είναι στα 836,3 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός είναι στα 707,1 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός είναι μία στάνταρ ερώτηση των αναλυτών, με τη διοίκηση να έχει απαντήσει πως είναι χαμηλότερος έναντι του μέσου όρου των ομοειδών.
Επιπλέον η Autohellas διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά και τίτλους σε εισηγμένες εταιρείες (Aegean και Trade Estates). Οι συμμετοχές στις εισηγμένες είναι αξίας 151 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το ύψος των ιδίων κεφαλαίων είναι στα 440 εκατ. ευρώ.
Αρνητικά εκτός την πίεση των τιμών των αυτοκινήτων βραχυχρόνιας ενοικίασης επηρέασαν και οι καθυστερήσεις στις αφίξεις νέων οχημάτων και ανταλλακτικών.
Ο όμιλος κατάφερε με κάποιες κινήσεις να κρατήσει το χρηματοοικονομικό κόστος στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Σημειώνεται πως η εταιρεία προχώρησε στην ανανέωση της χρηματοδότησης μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων (Asset Backed Securitization) με νέο επενδυτή την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αντικαθιστώντας την JP Morgan.
Αποπληρώθηκαν οι υπάρχουσες ομολογίες Α’ Σειράς ύψους 180 εκατ. και παράλληλα εκδόθηκαν νέες ομολογίες Α’ Σειράς ύψους 220 εκατ. ευρώ οι οποίες καλύφθηκαν πλήρως από τον νέο επενδυτή.
Η περίοδος αναπλήρωσης ανανεώθηκε για 24 μήνες και λήγει στις 20.07.2026.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης