Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παρέμβαση Scholz: Αναγκαία μια νέα Σύνοδος για την Ουκρανία με τη Ρωσία παρούσα

Νέα παρέμβαση Scholz: Αναγκαία μια νέα Σύνοδος για την Ουκρανία με τη Ρωσία παρούσα
Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή μας προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει είπε ο Scholz
Στην ανάγκη μιας Συνόδου Κορυφής για το ουκρανικό, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ρωσία επιμένει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες επανέλαβε την πρόταση για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Bundestag για τον προϋπολογισμό, ο καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι τώρα είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις.
«Θα το πω ξανά.
Τώρα είναι η στιγμή, τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διερευνήσουμε τι ευκαιρίες υπάρχουν.
Και είναι σωστό όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας λέει, και θα το επαναλάβω, ότι χρειάζεται άλλη μια ειρηνική διάσκεψη και ότι η Ρωσία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή, με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε τώρα προκειμένου να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει», τόνισε ο Scholz.

Δίκαιη ειρήνη

Όπως είπε ο Scholz, μια ειρηνευτική συμφωνία που σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να είναι δίκαιη, και να μην επιτευχθεί κατόπιν επιβολής ή συνθηκολόγησης.
«Και κάναμε πολλά πράγματα για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό μέσω ειρηνευτικών διασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο: στη Δανία, τη Σαουδική Αραβία, στη Μάλτα, στην Ελβετία...
Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει, ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν δεξιά λαϊκιστικά κόμματα το έκαναν επειδή διαφώνησαν με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» είπε ο Scholz αναφερόμενος στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε Σαξονία και Θουριγγία.

Συναίνεση Zelensky

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή 8/9 ο καγκελάριος της Γερμανίας είχε διατυπώσει ακριβώς την ίδια πρόταση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF.
Η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, καθώς ο Scholz είχε πει πως την άποψη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, συμμερίζεται και ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σημειωτέον, μέχρι πρότινος αρνούνταν οποιαδήποτε συνομιλία με τη Ρωσία.
Άλλωστε με προεδρικό του διάταγμα ο Zelensky απαγορεύει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο είναι πρόεδρος ο Vladimir Putin.

Σχέδιο ειρήνης

Μάλιστα, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στις αρχές της εβδομάδας ανέφερε ότι ο Scholz ετοιμάζει σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης που θα βάζει τέλος στον διετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως θα πρόκειται για ένα νέο…είδος συμφωνίας τύπου Μινσκ.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica που επικαλείται πηγή προσκείμενη στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, ο Scholz μετά τις συντριπτικές ήττες που υπέστη τόσο στις ευρωεκλογές όσο και σε περιφερειακές εκλογές (με τις τελευταίες σε Θουριγγία, Σαξονία) θέλει να παίξει «το χαρτί της Ουκρανίας» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ και να ενισχύσει τις πολιτικές του θέσεις, και ενώ δέχεται πιέσεις και από τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να βρει μια λύση που θα βάζει τέλος στη σύγκρουση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου προβλέπει πως η Ουκρανία θα αποδεχθεί την απώλεια εδαφών και την παραχώρηση τους στη Ρωσία.
Η La Repubblica υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος εργάζεται ήδη με στελέχη του SPD, και συγκεκριμένα με τον Rolf Muetzenich και με τον Ralf Stegner, για ένα νέο είδος «Μινσκ 3», συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για παραχώρηση εδαφών.

Η απάντηση της Μόσχας

Ερωτηθείς για το ειρηνευτικό σχέδιο του Γερμανού καγκελάριου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov είχε υποστηρίξει πως η Μόσχα έχει πληροφορηθεί για αυτό μόνο από τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει εκ των προτέρων καμία πρόταση διευθέτησης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.
«Δεν απορρίπτουμε κανένα σχέδιο εκ των προτέρων.
Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλάμε» επισήμανε ο Peskov, αναφέροντας πως η ρωσική πλευρά δεν έχει ακόμα εντοπίσει ότι υπάρχουν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα.
«Ακούμε διάφορες δηλώσεις από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν βλέπουμε δηλώσεις για αυτό το θέμα από την χώρα που ενορχηστρώνει όλη αυτή τη διαδικασία» υπογράμμισε ο Peskov.

Η τελευταία πρόταση Putin

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει μια νέα πρόταση για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη μέσα… στο επόμενο λεπτό.
Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ουκρανικών στρατευμάτων από τα διοικητικά όρια των επαρχιών του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia – κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποχωρήσουν και από εδάφη που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις – καθώς να παραιτηθεί οριστικά η Ουκρανία από το σχέδιο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τότε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz είχε απορρίψει τις προτάσεις Putin ως μη σοβαρές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης