Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χειρότερη ναυτική τραγωδία: Επτά πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού καταστράφηκαν σε 1 μέρα, στο «Σαγόνι του Διαβόλου»

Η χειρότερη ναυτική τραγωδία: Επτά πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού καταστράφηκαν σε 1 μέρα, στο «Σαγόνι του Διαβόλου»
Η 11η Μοίρα αντιτορπιλικών έπλεε τις νυκτερινές ώρες στην περιοχή Honda Point με μικρές προφυλάξεις, βασισμένη στους ναυτικούς χάρτες, όταν έπεσε πάνω σε βράχια…
Σε μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών σε καιρό ειρήνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν επτά από τα αντιτορπιλικά τους στο περίφημο «Honda Point» στις 8 Σεπτεμβρίου 1923, «θυμούνται» οι Eurasian Times.
Το Honda Point
(ονομάζεται επίσης Point Pedernales) βρίσκεται στην κομητεία Santa Barbara της Καλιφόρνια, ακριβώς βόρεια της εισόδου του καναλιού Santa Barbara.
Honda.jpg
Honda-Point-disaster-696x546.jpg
Η 11η Μοίρα αντιτορπιλικών έπλεε τις νυκτερινές ώρες στην περιοχή Honda Point με μικρές προφυλάξεις, βασισμένη στους ναυτικούς χάρτες, όταν έπεσε πάνω σε βράχια…
Το Honda Point ήταν γνωστό για τα ταραχώδη νερά του, τα οποία θεωρούνταν από τους ναυτικούς ως επικίνδυνη περιοχή για αιώνες.
Τον 16ο αιώνα, οι Ισπανοί εξερευνητές το ονόμασαν «Σαγόνι του Διαβόλου» λόγω των επικίνδυνων βραχωδών εξάρσεων του.
Αν και οι ναυτικοί συνήθως απομακρύνονταν από το πέρασμα Honda Point, μια λανθασμένη απόφαση που ελήφθη από έναν στόλο 14 αμερικανικών αντιτορπιλικών οδήγησε στη μαζική τραγωδία τη μοιραία ημέρα.
Μια εβδομάδα πριν από το καταστροφικό περιστατικό, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή Κάντο της Ιαπωνίας, προκαλώντας τεράστια κύματα και ισχυρά ρεύματα να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τις ακτές της Καλιφόρνια.

Παρά τις πολύ ασταθείς θάλασσες στον Ειρηνικό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε 14 αντιτορπιλικά κλάσης Clemson της Μοίρας Καταστροφέων 11 (DesRon 11) από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στον κόλπο του Σαν Ντιέγκο για εκπαιδευτικούς ελιγμούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1923.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Clemson είχαν εκτόπισμα 1.215 τόνων το καθένα και τελική ταχύτητα 35 κόμβων (40 mph / 64 km/h). Αυτά τα πλοία ήταν απίστευτα ευκίνητα για την εποχή τους. Επιπλέον, έφεραν δώδεκα σωλήνες τορπιλών 21 ιντσών, που τους έδιναν περισσότερη διάτρηση από ό,τι θα είχαν διαφορετικά τα μικρά όπλα τους 4 ιντσών.
Καθώς τα πλοία διέσχιζαν τους κόλπους, συμμετείχαν σε πολλές ασκήσεις τακτικής και πυροβολαρχίας υπό τη διοίκηση του καπετάνιου Edward H. Watson, ο οποίος βρισκόταν στο καθήκον του διοικητή της πρώτης μονάδας του.
Από το περιστατικό 7 πλοία κηρύχθηκαν απολεσθέντα, 23 ναυτικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Πυκνή ομίχλη κάλυπτε τότε την περιοχή, εμποδίζοντάς τους να δουν τους κινδύνους που παραμονεύουν γύρω από αυτό που στην πραγματικότητα ήταν το Honda Point.
NH_66721_Honda_Point.gif
Αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης

Τα πέντε αντιτορπιλικά που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα βράχια ξεπήδησαν για να σώσουν ζωές αναπτύσσοντας σωσίβιες λέμβους και συγκεντρώνοντας επιζώντες ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην ασφάλεια των καταστρωμάτων τους. Οι ψαράδες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη διάσωση των ναυτικών που είχαν κολλήσει. Επιπρόσθετα, μερικοί κτηνοτρόφοι βοήθησαν στη δημιουργία σχοινιών για να σώσουν τους αποκλεισμένους ναυτικούς από τους βράχους.
Αυτή η τραγωδία, ευρέως γνωστή ως «περιστατικό Honda Point», θεωρείται ως η μεγαλύτερη τραγωδία εν καιρώ ειρήνης που έπληξε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Εκτός από τα επτά αντιτορπιλικά που βυθίστηκαν την ημέρα, υπήρξαν 23 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 20 ατόμων στο Young και τρία στο Delphy.
Την καταστροφή ακολούθησε ναυτοδικείο όπως ήταν αναμενόμενο, το οποίο αποφάσισε πως η ευθύνη βάρυνε τους υπευθύνους πλοήγησης της ναυαρχίδας καθώς και το διοικητή της Μοίρας. Επιπλέον, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε κάθε κυβερνήτη, ως πάγια υπεύθυνο για την τύχη των πλοίου του άσχετα αν αυτό βρίσκεται σε σχηματισμό. Συνολικά 11 αξιωματικοί του Ναυτικού βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για αμέλεια και αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων τους με ενδεχόμενη υπαιτιότητα. Ένας υποβιβάστηκε και τρείς άλλοι δέχτηκαν επιπλήξεις.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης