Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημο… σε δημοσιονομική κρίση η Γαλλία – Απειλείται η επιβίωση του Michel Barnier

Επίσημο… σε δημοσιονομική κρίση η Γαλλία – Απειλείται η επιβίωση του Michel Barnier
Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα ζήτησε από την Επιτροπή να παρατείνει την προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου για να υποβάλει προτάσεις μείωσης του χρέους
Ο πολυαναμενόμενος διορισμός του Michel Barnier ως πρωθυπουργού της Γαλλίας, από τον πρόεδρο της χώρας, Emmanuel Macron, την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία μετά τις ατελέσφορες πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι προκλήσεις της Γαλλίας δεν έχουν τελειώσει, με τη χώρα να αντιμετωπίζει έντονες δημοσιονομικές προκλήσεις και μια συνεχή απειλή που συνιστά η ακροδεξιά αντιπολίτευση του Εθνικού Ράλι, με επικεφαλής τον Jordan Bardella και τη Marine Le Pen.
Το πρώτο καθήκον του βετεράνου συντηρητικού και πρώην διαπραγματευτή του Brexit Barnier είναι να επιβλέψει τη διαμόρφωση ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το 2025 σε χρόνο ρεκόρ, καθώς πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας τον Οκτώβριο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει επίσης να παρουσιάσει σχέδιο μείωσης του ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός εβδομάδων, εάν θέλει να αποφύγει πειθαρχικές διαδικασίες, καθώς το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που θεωρείται «υπερβολικό» από την Κομισιόν, συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.
Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα ζήτησε από την Επιτροπή να παρατείνει την προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου για να υποβάλει προτάσεις μείωσης του χρέους.
Οι χώρες εντός της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023 και το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 110%, που σημαίνει ότι η Γαλλία πρέπει να κάνει απότομες περικοπές δαπανών και να επιβάλει αυξήσεις φόρων, εάν θέλει να έχει πιθανότητες να μειώσει το έλλειμμά της.

Διαμαρτυρίες

Ο διορισμός του Barnier έχει ήδη προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στη Γαλλία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό που αποτελείται από τέσσερα κόμματα, να ηγείται αυτών, καθώς ο δικός τους υποψήφιος απορρίφθηκε από τον Macron — παρά το γεγονός ότι η συμμαχία κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Ιουλίου.
Στην καλύτερη περίπτωση, ο Barnier μπορεί πιθανότατα να υπολογίζει στην υποστήριξη 47 βουλευτών από το δικό του κεντροδεξιό κόμμα Les Republicains, καθώς και 166 από την κεντρώα συμμαχία του Macron και έως 21 ανεξάρτητους (και να έχει συνολικά 228 βουλευτές, το πολύ).
Αλλά είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ισχυρή αντίθεση από το NPF (με 193 έδρες) και θα μπορούσε να βρεθεί στο έλεος του Εθνικού Ράλι, με τις 142 θέσεις, για υποστήριξη.
Οι αναλυτές λένε ότι η πολιτική επιβίωση του Barnier «εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες και τους προσωπικούς-πολιτικούς υπολογισμούς της Le Pen».
«Ανά πάσα στιγμή, μπορεί να προσθέσει τις 142 ψήφους της στη συνέλευση στις 193 που κατέχει η αριστερά.
Αυτό θα οδηγούσε σε πολύ περισσότερες ψήφους από τις 289 που χρειάζονταν για να ανατραπεί η κυβέρνηση Barnier», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης στην Eurasia Group.
Η ακροδεξιά της Γαλλίας, εν τω μεταξύ, φαίνεται να απολαμβάνει την ευκαιρία να γίνει ρυθμιστής - ικανός να επηρεάσει την κυβέρνηση με την υπόσχεση υποστήριξης ή την απειλή της διαφωνίας.

Προϋπολογισμός η πρώτη πρόκληση

Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού που επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας σε καλό δρόμο είναι η άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Barnier — και αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο, προειδοποιούν αναλυτές και οικονομολόγοι.
«Ο Barnier θα αντιμετωπίσει τις πρώτες λίγες εβδομάδες στην εξουσία μια βαθιά δημοσιονομική κρίση με την πιο εύθραυστη κυβέρνηση στην πρόσφατη γαλλική ιστορία», συνέχισε ο Mujtaba Rahman του Eurasia.
«Το μεγάλο άγνωστο… είναι πόσο θα είναι πρόθυμη η Le Pen να στηρίξει στην πιο άμεση κρίση τον Barnier και τη χώρα: οι οδυνηρές επιλογές που απαιτούνται για να αποτραπεί η βύθιση της Γαλλίας σε μια καταστροφική δημοσιονομική κρίση μέχρι το τέλος αυτού του έτους», είπε.
Προειδοποιώντας ότι η θητεία του Barnier «θα μπορούσε να διακοπεί ανά πάσα στιγμή» εάν η ακροδεξιά της Le Pen ενωθεί με την αριστερά για να υποστηρίξει πρόταση μομφής, είπε ότι είναι πιο πιθανό, προς το παρόν, η Le Pen να «υποστηρίξει παθητικά την κυβέρνηση του Barnier εάν προχωρήσει τις προτεραιότητές της για τη μετανάστευση, το κόστος ζωής και την αναλογική εκπροσώπηση, αλλά η στρατηγική της Le Pen θα παραμείνει ρευστή και ευκαιριακή και θα μπορούσε να αλλάζει κάθε εβδομάδα».
Σημαίνει ότι οι τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση του Barnier δοκιμάζει την υποστήριξη των αντιπάλων της — και πώς θα ανταποκριθεί το National Rally στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης και τις έκτακτες περικοπές δαπανών (που προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ) — θα παρακολουθούνταν στενά.
Ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, προειδοποίησε ότι ο Barnier θα δυσκολευτεί να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025.
«Αμφιβάλλουμε ότι ο «κύριος Brexit» θα μπορέσει να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε τροχιά.
Για να περάσει στο κοινοβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να είναι αποδεκτός από το Εθνικό Ράλι της Le Pen, που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε μεγάλες φορολογικές περικοπές και την ανατροπή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Macron το 2023», σημείωσε στην ανάλυση.
«Επιπλέον, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Bruno le Maire αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι 5,6% φέτος, ελαφρώς υψηλότερο από πέρυσι (5,5%) και πολύ πάνω από το 5,1% που αναμενόταν προηγουμένως», πρόσθεσε.
Τόσο ο φόρος επί των πωλήσεων όσο και τα έσοδα από φόρους επιχειρήσεων είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα φέτος.
«Σε όλα αυτά, υποψιαζόμαστε ότι τα spread των γαλλικών κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν πάνω από τα προεκλογικά τους επίπεδα και μπορεί ακόμη και να αυξηθούν περαιτέρω», σημείωσε ο Kenningham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης