Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν πλήρως το ενεργειακό σύστημα του Kharkiv – Στο απόλυτο σκοτάδι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν πλήρως το ενεργειακό σύστημα του Kharkiv – Στο απόλυτο σκοτάδι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας
Οι ουκρανικές αρχές οργάνωσαν την παράδοση μικρών κινητών λεβητοστασίων στην πόλη, η ισχύς των οποίων δεν ξεπερνά το ένα μεγαβάτ
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σχεδόν όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (TPP) που παρείχαν ενέργεια στην πόλη του Kharkiv, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές αρχές οργάνωσαν την παράδοση μικρών κινητών λεβητοστασίων στην πόλη, η ισχύς των οποίων δεν ξεπερνά το ένα μεγαβάτ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποίησαν μια σειρά σφοδρών επιδρομών με στόχο ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές Dnipropetrovsk, Zaporizhia, Sumy, Kharkiv, Kherson και Chernihiv.
Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι υποσταθμοί υπέστησαν ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας (NEC) της Ουκρανίας Ukrenergo σκοπεύει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο λόγω των ρωσικών επιδρομών δήλωσε ο Yuriy Boyko μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της NEC.
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Herman Galushchenko αναγνώρισε ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος στην ιστορία της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα έχει χάσει το ήμισυ της παραγωγικής της ικανότητας.
Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δεν αρκούν για τη χειμερινή περίοδο, είπε.
Τα κυλιόμενα black out μπορεί να διαρκέσουν για άλλα δύο ή τρία χρόνια.
Ως εκ τούτου, το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα θα αποκατασταθεί μόνο το 2027-2028 εάν εν τω μεταξύ επιτευχθεί ειρήνη.

ukraine_1_6.JPG

Η Ρωσία σάρωσε το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας τον Αύγουστο

Η Ρωσία ενέτεινε τις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, στοχεύοντας τον Αύγουστο συγκεκριμένα τις ενεργειακές και στρατιωτικές υποδομές.
Οι επιθέσεις κατέστρεψαν αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων, αεροδρόμια, στρατηγεία, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής και βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πυραύλους Kinzhal και άλλα όπλα ακριβείας.
Η Ουκρανία ζήτησε νέα όπλα αεράμυνας, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, από τους δυτικούς εταίρους.
Το ουκρανικό καθεστώς δαπάνησε 500 δισεκ. δολάρια σε αμυντικές δομές ενάντια στα ρωσικά drones, που καταστράφηκαν εντελώς.
Η ουκρανική διαφθορά «αξίζει ένα μεγάλο μνημείο», καθώς «σώζει ζωές», δήλωσε στο Sputnik ο Alexander Dudchak, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και μέλος του κινήματος «Η Άλλη Ουκρανία».
Σημείωσε ότι η αχαλίνωτη κατάχρηση κεφαλαίων που είχε διοχετεύσει η Δύση στο καθεστώς του Κιέβου βοήθησε τελικά τις ρωσικές δυνάμεις να εκπληρώσουν τους στόχους τους με στοχευμένα χτυπήματα.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και πρώην Γενικός Εισαγγελέας Yuriy Lutsenko δήλωσε πρόσφατα ότι πάνω από «μισό δισεκατομμύριο δολάρια» είχαν δαπανηθεί πρόσφατα για την προστασία των ηλεκτρικών υποσταθμών.

ukraine_2_5.JPG
ukraine_3_2.jpg
Τα χρήματα δόθηκαν αποκλειστικά για άμυνα απέναντι στα drones

Τα χρήματα δόθηκαν αποκλειστικά για την άμυνα έναντι μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σημείωσε, αλλά ήταν ρωσικοί πύραυλοι εκείνοι που με χειρουργικά πλήγματα κατέστρεψαν τις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που ενισχύουν το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 22 Ιουνίου.
Σε απάντηση στις προσπάθειες των Ουκρανών να πλήξουν τις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι Ρώσοι προχώρησαν σε συντονισμένα μαζικά πλήγματα χρησιμοποιώντας μεγάλης ακρίβειας όπλα.
Το χτύπημα στόχευε τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας που υποστηρίζουν τη λειτουργία του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, καθώς και τις αποθήκες πυρομαχικών και αεροπορικών όπλων που παρέχονται από δυτικές χώρες.
«Ενώ η Ουκρανία δαπανούν κολοσσιαία χρηματικά ποσά, οι Αμερικανοί και οι εταίροι τους είναι πολύ χαρούμενοι που διαλαλούν όλη την οικονομική βοήθεια που χορηγείται στο Κίεβο… Είναι σαφές ότι η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να συγκεντρώσει προσοδοφόρες παραγγελίες για τον δικό τους στρατό» εκτιμά ο Dudchak.
Εκτός από την κατάχρηση κεφαλαίων, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι είναι δύσκολο να αποκρούσουμε τον ρωσικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal, είπε ο ειδικός.
Δεν μπορεί πάντα να βοηθήσει ό,τι προσφέρουν στην Ουκρανία, εξήγησε ο ειδικός.
ukraine_4_1.jpg

Το φιάσκο Trypilska και ο δραματικά δύσκολος χειμώνας

Ο Dudchak θυμήθηκε πώς ο Ουκρανός Volodymyr Zelensky είχε καυχηθεί για το πόσο καλά προστατευμένη ήταν η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Trypilska ήταν αδύνατο να καταστραφεί.
«Λοιπόν, μπορούμε να δούμε τι αξίζει αυτή η προστασία», παρατήρησε ο ειδικός.
Αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου έχουν παραδεχτεί ότι η παροχή 100% προστασίας σε οτιδήποτε, ακόμη και σε θερμοηλεκτρικό σταθμό, είναι αδύνατη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα συστήματα Patriot που βρίσκονται κοντά.
Ο ειδικός τόνισε ότι τα προηγμένα όπλα της Ρωσίας έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν αποτελεσματικά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν την αμυντική βιομηχανία του καθεστώτος Zelensky.
«Μέχρι στιγμής είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα αντίδοτο για τέτοια σύγχρονα μέσα καταστροφής…
Γι' αυτό οι ίδιοι Patriots δεν λειτουργούν πάντα», εξήγησε ο Dudchak.
Πρόσθεσε ότι σήμερα μπορούμε ήδη να δούμε το «συσσωρευμένο αντίκτυπο στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας».
Τόνισε τις συνεχιζόμενες διακοπές λειτουργίας που επηρεάζουν τους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές και σημείωσε πως η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα θα επιδεινωθεί όσο πλησιάζει ο χειμώνας.
Το πιο σημαντικό, τα επιτυχημένα χτυπήματα της Ρωσίας έχουν δραματικό αντίκτυπο στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ.

ukraine_5_2.JPG
Black out 20 ωρών

Σύντομα οι Ουκρανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με black out 20 ωρών την ημέρα, το «χειρότερο σενάριο»
μέχρι πρότινος εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να επισκευάσει και να υπερασπιστεί σωστά την ενεργειακή της υποδομή από τις ρωσικές επιθέσεις, δήλωσε ο ο εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας DTEK Dmytro Sakharuk σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent.
Η εταιρεία έχει αξιολογήσει διάφορα σενάρια, με το χειρότερο να βασίζεται στη συνέχιση του status quo - έλλειψη αεράμυνας για την προστασία των ζωτικών υποδομών και τη χρηματοδότηση για επισκευές.
Ακόμα κι αν η χώρα κάνει επισκευές, χωρίς πυραύλους για συστήματα αεράμυνας, η Ρωσία μπορεί εύκολα να συνεχίσει να στοχεύει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας όπως θέλει.
ukraine_6_1.JPG


Ενεργειακό σοκ από τις ρωσικές επιθέσεις

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά των ενεργειακών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας από τον Μάρτιο 2024, καταστρέφοντας ολοσχερώς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.
Οι εταιρείες έπρεπε να προγραμματίσουν διακοπές ρεύματος, αφήνοντας τους καταναλωτές χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες την ημέρα κατά καιρούς.
Οι επιθέσεις έγιναν τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είχε πυραύλους αεράμυνας και η περαιτέρω βοήθεια από τις ΗΠΑ ανακόπηκε στο Κογκρέσο.
Μιλώντας στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στις 11 Ιουνίου, ο παράνομος πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky είπε ότι οι ρωσικές επιθέσεις και οι επιδρομές με drones κατέστρεψαν 9 γιγαβάτ (GW) της συνολικής ενεργειακής δυναμικότητας της Ουκρανίας.
Η μέγιστη κατανάλωση ενέργειας τον περασμένο χειμώνα ήταν 18 GW — «το μισό από αυτό έχει φύγει τώρα», σημείωσε ο Zelensky.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, δήλωσε στη διάσκεψη είπε ότι «θα είναι αδύνατο να ληφθούν άλλα 9 GW μέχρι το χειμώνα» ακόμη και αν η χώρα μπορέσει να επισκευάσει κάποιες υποδομές.
Μόνο η DTEK έχει υποστεί απώλεια 90% στη δυναμικότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας, αφού η Ρωσία στόχευσε τις υποδομές της - συμπεριλαμβανομένων, των εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικής ενέργειας και των ηλιακών πάνελ - έξι φορές στην τελευταία της σειρά επιθέσεων.
Ακόμη και το καλύτερο σενάριο που έχει καθορίσει η DTEK - ένα σενάριο στο οποίο δεν υπάρχουν νέες επιθέσεις και η αεράμυνα μπορεί να υπερασπιστεί σωστά κρίσιμες υποδομές, οι εισαγωγές αυξάνονται και τόσο η DTEK όσο και η κρατική ενεργειακή εταιρεία Centrenergo μπορούν να κάνουν επισκευές - θα εξακολουθούσε να είναι δύσκολο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι εγκαταστάσεις μεταλλουργίας και αμυντικής παραγωγής, θα είχαν τη δύναμη να εργαστούν, αλλά θα εξακολουθούσε να υπάρχει έλλειμμα έως και 12% στο ενεργειακό σύστημα.

ukraine_7_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης