Τελευταία Νέα
Speculator

Αληθινές ιστορίες: Το βαθύ κούρεμα δανείου 47 εκατ που κατέληξε σε 12 εκατ και το «δώρο» ακίνητο 7,5 εκατ στο Λονδίνο

Αληθινές ιστορίες: Το βαθύ κούρεμα δανείου 47 εκατ που κατέληξε σε 12 εκατ και το «δώρο» ακίνητο 7,5 εκατ στο Λονδίνο
Όταν η απληστία της γραβάτας βρίσκει τρόπους να ανακουφίσει μεγάλους δανειολήπτες και να ανακουφιστεί η ίδια
Σχετικά Άρθρα
Τελικά σε αυτή την έρημη τη χώρα δεν φαίνεται ότι έχει βρεθεί ο τρόπος να τιθασευτεί η απληστία και να τιμωρηθεί η απληστία της …γραβάτας.
Και μπορεί ο μέσος δανειολήπτης να υποφέρει από τις κινήσεις των τραπεζών και των servicers σε βάρος του, αλλά κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο.
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ σήμερα κάνει τον γύρο των τραπεζικών σαλονιών και θέλει να δείξει ότι στο βασίλειο της Δανιμαρκίας των τραπεζών η διαφθορά δεν έχει όρια.

Ήταν λοιπόν μια φορά και έναν καιρό ένας επιχειρηματίας που είχε έφεση στο real estate και είχε συνεργασία με μεγάλη συστημική τράπεζα.
Τα δάνειά του ήταν γύρω στα 47 εκ ευρώ
αλλά τα εξυπηρετούσε κανονικά.
Ο άνθρωπος δεν είχε κανένα πρόβλημα και ούτε προβληματιζόταν.
Ένα ωραίο πρωί όμως ένας τραπεζικός παρατρεχάμενος με τον οποίο συζητούσε για τις επιχειρήσεις του, άρχισε να του περιγράφει πόσο κορόιδο είναι όταν άλλοι έχουν μειώσει το δανεισμό τους σε μια νύχτα.
Του φάνηκε εντυπωσιακό αλλά δεν το πολυπίστεψε αλλά ο παρατρεχάμενος επέμενε και ο επιχειρηματίας γλυκάθηκε και του ζήτησε να προχωρήσει τη δουλειά.
Ο παρατρεχάμενος τον έφερε σε επαφή με την ηγεσία της τράπεζας και του εξηγήθηκε ότι τα δάνεια μπορεί να κουρευτούν εφ' όσον πάψει να είναι ενήμερος.
Και έτσι ο καλός μας επιχειρηματίας σταμάτησε να πληρώσει τις δόσεις των δανείων και έγινε κατακόκκινος.

Τότε τα δάνεια στάλθηκαν στους ειδικούς για να δουν τι θα κάνουν και πως οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Και ως του θαύματος οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι η βίαιη ρευστοποίηση θα είχε τραγικά αποτελέσματα για την τράπεζα καθώς οι εταιρίες real estate δεν … άξιζαν.
Έτσι λοιπόν «αποτιμήθηκε» η αξία των περιουσιακών στοιχείων και βρέθηκε ότι τα δάνεια πρέπει να γίνουν 12 εκ ευρώ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Και η τράπεζα να μην χάσει και ο επιχειρηματίας να έχει την ευκαιρία να σωθεί.
Τι καλοί άνθρωποι που ήταν τελικά όλοι τους.
Η αναδιάρθρωση έγινε και ο δανεισμός μειώθηκε στα 12 εκ ευρώ και ο επιχειρηματίας από τότε κάνει πάρτι για την καλή του τύχη.
Βέβαια δεν φαίνεται να του κόστισε μόνο 12 εκ ευρώ η υπόθεση καθώς, κορυφαίος τραπεζίτης ή για την ακρίβεια η εταιρία συνδεδεμένου με αυτόν προσώπου (πεθερά, συμπεθέρα, εξαδέλφη ήταν θα σας γελάσω), βρέθηκε να κατέχει σπίτι αξίας 7,5 εκατ ευρώ στο Λονδίνο.
Αλλά τι σημασία έχει αν από 47 εκ ευρώ φτάσεις να πληρώσεις 20 εκ ευρώ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι;
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις στην Ελλάδα αποτελεί τυχαίο γεγονός.
Στο κείμενο υπάρχει και μυθοπλασία.
Θα υπάρξει και συνέχεια μέχρι η «ιστορία» να συναντήσει την πραγματικότητα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης