Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απίστευτη Πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία - Νέα «απογείωση» έως 70% στις αμοιβές της διοίκησης στο «Ελ. Βενιζέλος»

Απίστευτη Πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία - Νέα «απογείωση» έως 70% στις αμοιβές της διοίκησης στο «Ελ. Βενιζέλος»
Kαι δανεισμός 135 εκατ. ευρώ από RRF και Τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Ποιος νοιάζεται για τον πληθωρισμό;
Σίγουρα όχι τα βασικά στελέχη του Αεροδρομίου Αθηνών και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς ο ρυθμός αύξησης των αμοιβών τους “απογειώθηκε κατά 69,8% και 40,6% αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου αυξήθηκαν κατά 40,6% σε 389 χιλ. ευρώ έναντι 276 χιλ. ευρώ, ενώ η αύξηση των αμοιβών στα βασικά στελέχη διοίκησης αυξήθηκε κατά 69,8% σε 3,4 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, τα μέλη διοίκησης είχαν λάβει πέρυσι 4,7 εκατ. ευρώ ως έκτακτη αμοιβή παραγωγικότητας (σ.σ για την είσοδο των μετοχών του Αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο Αθηνών).
Την ίδια περίοδο με τις αυξήσεις μισθών σε δ.σ και στελέχη διοίκησης, ο ρυθμός αύξησης στα καθαρά κέρδη μετά φόρων της εισηγμένης αυξήθηκε μόλις 15, % σε 97,1 εκατ. ευρώ από 84,2 εκατ. ευρώ. Και όπως θα δούμε, η δυσανάλογη αύξηση των μισθών σε σύγκριση με την απόδοση δεν είναι η μοναδική “παραφωνία” στις οικονομικές καταστάσεις. Συνολικά, οι αμοιβές της διοίκησης και των βασικών στελεχών της διοίκησης αποτελούν στο εξάμηνο το 14% των συνολικών αμοιβών προσωπικού (27,2 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων συνολικά αυξήθηκε κατά 18,6% στα 102,6 εκατ. ευρώ και δεν οφείλεται, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, στην αύξηση του μεταβλητού τμήματος χορήγησης δικαιωμάτων (Σύμβαση), αλλά στην άνοδο των αμοιβών και εξόδων τρίτων κατά + 37,4% στα 38,3 κατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα η άνοδος του μεταβλητού τμήματος είναι μόλις 5 εκατ. ευρω.

Αύξηση δανεισμού με δάνεια 135 εκατ. ευρώ από RRF και νέο ομολογιακό από τις τέσσερις συστημικές

Την 1 Ιουλίου 2024 η εταιρεία έλαβε ομολογιακό δάνειο 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργο ανάπτυξης φωτοβολταϊκού σταθμού 35,5 MWp και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 82Μwh και έργου αντικατάστασης των αντλιών θερμότητας. Την ίδια ημερομηνία η εισηγμένη σύναψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εurobank, Εθνική, Alpha bank, Τράπεζα Πειραιώς) ομολογιακό δάνειο, ύψους 105 εκατ. ευρώ για γενικούς εμπορικούς σκοπούς (σ.σ κεφαλαιουχικές επενδύσεις τις οποίες έπρεπε ήδη να έχει πραγματοποιήσει για την επέκταση του Αεροδρομίου λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης η οποία υπερέβη το υφιστάμενο όριο χωρητικότητας 95%).
Ο δείκτης καθαρού χρέους (781 εκατ. ευρώ) προς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκε σε 2 από 1,8.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης