Τελευταία Νέα
Διεθνή

Larry Johnson (πρώην CIA): O Biden σέρνει τις ΗΠΑ σε ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία - Ειλημμένη απόφαση το πυραυλικό χτύπημα

Larry Johnson (πρώην CIA): O Biden σέρνει τις ΗΠΑ σε ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία - Ειλημμένη απόφαση το πυραυλικό χτύπημα
O πρώην αξιωματικός της CIA προειδοποιεί ότι αυτό θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο και ανόητο», ενώ αποδεικνύει η Δύση προτιμά την αντιπαράθεση αντί για την ειρηνική διευθέτηση με τη Ρωσία
Η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει επίσημα τη χρήση από την Ουκρανία των μακράς εμβέλειας συστημάτων που της έχουν παραχωρηθεί από το ΝΑΤΟ, για επιθέσεις σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αυτό το σενάριο ενέχει πολλούς κινδύνους, με κυριότερο τον κίνδυνο μετατροπής της αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ από έμμεση σύγκρουση σε άμεση πολεμική εμπλοκή που θα παρασύρει και τις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο πρώην αναλυτής της CIA, Larry Johnson.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την έγκριση της χρήσης αμερικανικών συστημάτων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία και ότι η κυβέρνηση Biden απλώς προσπαθεί να «επισημοποιήσει» το μέτρο μέσω μιας εκστρατείας πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτό αποτέλεσε την αντίδραση της Μόσχας στις δηλώσεις του προέδρου Biden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,  κατά τις οποίες ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει αν θα άρει τους περιορισμούς στη χρήση των αμερικανικών όπλων μακράς εμβέλειας από την Ουκρανία για επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη.
Τα αμερικανικά όπλα μακράς εμβέλειας που έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο ή βρίσκονται υπό εξέταση περιλαμβάνουν:

ATACMS: Το σύστημα τακτικών πυραύλων του αμερικανικού στρατού με εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα, που μπορεί να εκτοξευθεί από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου HIMARS.

atacms.webp

JDAM-ER: Ένα σύστημα καθοδήγησης και πτερυγίων που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες σε έξυπνα πυρομαχικά με εμβέλεια πάνω από 70 χιλιόμετρα.

jd.JPG

ADM-160 MALD: Ένα .... δόλωμα πυραύλων σχεδιασμένο να αποσπά την προσοχή των αμυντικών συστημάτων, με εμβέλεια έως και 930 χιλιόμετρα.

MALD.webp

AGM-88 HARM: Ένας πύραυλος αέρος-εδάφους με δυνατότητες παθητικής και GPS καθοδήγησης, με εμβέλεια από 25 έως 300 χιλιόμετρα.

h.JPG

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες της παροχής τέτοιων πυραύλων στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Putin είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι όσο περισσότερα μακράς εμβέλειας δυτικά συστήματα φτάνουν στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα αναγκάζεται η Ρωσία να απομακρύνει την απειλή από τα σύνορά της.
Ως προς αυτό, o Johnson, πρώην αναλυτής της CIA, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να προχωρήσει στην έγκριση της παράδοσης αυτών των πυραύλων, καθώς «δεν μπορεί να αντέξει μια ήττα» στην Ουκρανία πριν τις εκλογές.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτό θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο και ανόητο», ενώ αποδεικνύει ότι η Δύση προτιμά την αντιπαράθεση αντί για την ειρηνική διευθέτηση με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης