Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mάχη για την Commerzbank – Η Unicredit θέλει συγχώνευση, αυτονομία οι αιφνιδιασμένοι Γερμανοί

Mάχη για την Commerzbank – Η Unicredit θέλει συγχώνευση, αυτονομία οι αιφνιδιασμένοι Γερμανοί
Πολλοί στη Γερμανία πιάστηκαν εξ απίνης… Ωστόσο, ο CEO της Unicredit Orcel είχε βάλει στο μάτι τη γερμανική τράπεζα εδώ και καιρό
Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να μειώσει το μερίδιό της στην Commerzbank AG αποτέλεσε μια ευκαιρία πρώτης τάξης για τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Andrea Orcel, που εφόρμησε...
Έτσι, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, η UniCredit αποκάλυψε ότι κατείχε πλέον το 9% της Commerzbank - μια θέση που είχε δημιουργήσει αθόρυβα τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Reuters, τις ημέρες πριν από την πώληση, η UniCredit έχτισε θέση μέσω συμβάσεων παραγώγων, είπαν οι πηγές.
Η προσφορά των 13,20 ευρώ ανά μετοχή ήταν «σημαντικά υψηλότερη» από όλες τις άλλες στο πλαίσιο της διάθεσης του 4,5%, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Πολλοί στη Γερμανία πιάστηκαν εξ απίνης… Ωστόσο, ο Orcel είχε βάλει στο μάτι τη γερμανική τράπεζα εδώ και καιρό.
Άλλωστε, επί τρία χρόνια αναζητούσε μια μεταμορφωτική συμφωνία για την ιταλική UniCredit, την οποία κάποτε συμβούλευε και τώρα διευθύνει.
Σε αυτό το πλαίσιο, εύκολα μπορεί κανείς να εικάσει πως η απόκτηση του 9% ήταν μοναχά το πρώτο βήμα και αυτό το οποίο ακολουθεί είναι η πλήρης εξαγορά της Commerzbank – ακόμα και αν πάρει χρόνο.
Σημειώνεται πως η UniCredit έχει ήδη ρωτήσει τους μετόχους για να εξετάσει αν υπάρχει χώρος για συνομιλίες.
Προς το παρόν, το μερίδιο που κατέχει η UniCredit την τοποθετεί σε άνετη θέση έναντι άλλων πιθανών αγοραστών.
Και αν μπορέσει να προχωρήσει παραπέρα, ο Orcel θα επιβλέπει τη μεγαλύτερη βάσει εσόδων τράπεζα στη Γερμανία, ανοίγοντας την πόρτα για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί πηγή απογοήτευσης στους κόλπους των ρυθμιστικών αρχών, και η οποία, όπως ελπίζουν, θα αναζωπυρώσει την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.
«Η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες με κεφαλαιοποιήσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν θέλουμε αυτό το οικονομικό μπλοκ να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ή την Κίνα», δήλωσε ο Orcel στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο.
Όταν οι αγορές έκλεισαν, η UniCredit είχε αξία περίπου 59 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) και η Commerzbank έφτασε τα 17,4 δισ. ευρώ (19,2 δισ. δολάρια).

Αυτονομία

Πάντως, ενώ η γερμανική τράπεζα θα εμπλακεί σε σχετικές συζητήσεις με την Unicredit σε περίπτωση επίσημης προσέγγισης, όπως είναι υποχρεωμένη νομικά, η Commerzbank επιδιώκει να διατηρήσει την αυτονομία της, όπως είπαν δυο άτομα που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.
Η κίνηση φέρνει τους Γερμανούς σε δύσκολη θέση καθώς η UniCredit (η οποία μετέχει και στην Alpha Βank) είναι πλέον δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, με ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό της Γερμανίας, και θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος όταν προσφερθούν περισσότερες μετοχές από το Δημόσιο.
Γερμανοί αξιωματούχοι περίμεναν ότι σειρά από διαφορετικούς επενδυτές θα αγόραζαν τις μετοχές της Commerzbank, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει μεγάλο ποσοστό. Αυτό θα είχε βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα παραμείνει ανεξάρτητη, ώστε να επικεντρωθεί στον δανεισμό σε μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί ότι η ανακοίνωση του σχεδίου να διαθέσουν μετοχές θα αύξανε τις πιθανότητες ένας ξένος όμιλος να καταλήξει να αγοράσει ένα μεγάλο κομμάτι, είπε άλλη πηγή.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία προσφορά από τη UniCredit πριν από τη σημερινή διαδικασία διάθεσης του πακέτου και ότι θα γίνει απολογισμός της κατάστασης, πριν αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Η Γερμανία, πάντως, δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές για τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου.

Οφέλη συγχώνευσης

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ευνοούν εδώ και καιρό μια τραπεζική σύνδεση που θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ στην παγκόσμια σκηνή.
Οι συγχωνεύσεις «μπορεί να είναι ένα μέσο αντιμετώπισης ζητημάτων σε ορισμένα τμήματα της αγοράς ή δικαιοδοσίες, όπως η χαμηλή κερδοφορία και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», Kerstin af Jochnick, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Αλλά τελικά, αυτή είναι μια κλήση που πρέπει να κάνουν οι αγορές.
Θεωρούμε ότι η ενοποίηση των τραπεζών είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από την αγορά».
Σε κάθε περίπτωση, το αν ο Orcel μπορέσει να μετατρέψει τη φιλόδοξη ώθησή του σε πλήρη εξαγορά είναι ένα ανοιχτό ερώτημα: το εκτελεστικό συμβούλιο της Commerzbank αναθεωρεί την αμυντική στρατηγική του.
Όμως η κίνηση ήδη αποδίδει καρπούς. Οι μετοχές της Commerzbank αυξήθηκαν περίπου 17% την Τετάρτη, προσθέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην αξία του μεριδίου της UniCredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης