Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανατρεπτική ανάλυση - Η πτώση των τιμών πετρελαίου... βοηθά τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση - To brent μπορεί να φτάσει τα 60 δολ.

Ανατρεπτική ανάλυση - Η πτώση των τιμών πετρελαίου... βοηθά τις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση - To brent μπορεί να φτάσει τα 60 δολ.
Ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν ότι η πτώση των τιμών πετρελαίου θα διευρυνθεί, φτάνοντας μέχρι και τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2025
Σχετικά Άρθρα
Η πτώση των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ευπρόσδεκτή εξέλιξη για όσους ανησυχούν για ύφεση στις ΗΠΑ. Καθώς αν και η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού είναι… εφιάλτης για την αγορά ενέργειας, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή της ύφεσης.
Με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι  η τιμή του brent μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στα 60 δολ., ένας οικονομολόγος επισημαίνει πως αν και η πτώση των τιμών μπορεί να σημάνει πρόβλημα για τους παραγωγούς πετρελαίου που εξαρτώνται από το προϊόν, θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ed Yardeni, ο αντίκτυπος είναι πολύπλευρος: Πρώτον, η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποτιμά το δολάριο, καθώς απαιτούνται λιγότερα δολάρια για την εισαγωγή βαρελιών. Καθώς το δολάριο υποχωρεί, οι αμερικανικές εξαγωγές συνήθως αυξάνονται.
Εν τω μεταξύ, η φθηνότερη ενέργεια μειώνει τις επιβαρύνσεις του κόστους στη μεταποίηση, τις κατασκευές και τη γεωργία, δήλωσε ο Yardeni. Επίσης, ενισχύει τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς οι Αμερικανοί περιορίζονται λιγότερο από τις τιμές στην αντλία.
«Όλα αυτά μειώνουν τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ», επισημαίνει ο πρόεδρος της Yardeni Research σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Οι εκτιμήσεις για τιμή ακόμα και στα 60 δολ.

Ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν ότι η πτώση των τιμών θα διευρυνθεί, φτάνοντας μέχρι και τα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2025.
Αυτή είναι μια πρόβλεψη «υψηλής πεποίθησης» για τον Max Layton της Citigroup, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι οι συνθήκες υπερπροσφοράς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις τιμές.
«Η αγορά απλά πλησίασε πιο κοντά στην D-Day, πραγματικά - σε αυτό το είδος του μεγάλου πλεονάσματος που προβλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Layton. «Θα έλεγα ότι η αγορά προσπαθεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον ΟΠΕΚ ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλα βαρέλια».
Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, το καρτέλ μείωσε τις προοπτικές του για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς η κινεζική κατανάλωση επιβραδύνεται. Η ημερήσια παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί πλέον κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, δηλαδή κατά 80.000 βαρέλια λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Σύμφωνα με την Bank of America, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της παγκόσμιας κατανάλωσης υγρών από το 2001. Ωστόσο, η απογοητευτική ανάκαμψη μετά την πανδημία -σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα- έχει ψαλιδίσει αυτή την τάση. Η τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί το επόμενο έτος σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με την αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, η BofA αναμένει πλεόνασμα πετρελαίου 730.000 βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος. Σε ενημερωτικό της σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται στα 75 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης