Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου και νέα Attica bank – Θα δώσουν μάχη στις αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο… με όχημα την λογική

Τράπεζα Κύπρου και νέα Attica bank – Θα δώσουν μάχη στις αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο… με όχημα την λογική
Οι περιπτώσεις της Τράπεζας Κύπρου και της νέας Attica bank είναι χαρακτηριστικές και μας δείχνουν τον δρόμο της σωστής αποτίμησης
Σήμερα θα εστιάσουμε σε δύο τράπεζες στην Τράπεζα Κύπρου και στην νέα Attica bank οι διοικήσεις των οποίων εμφορούνται από φιλοδοξίες, γνώση του τραπεζικού συστήματος και λογική… γιατί υπάρχουν και παρανοϊκές καταστάσεις σε άλλες τράπεζες που θα ασχοληθούμε στο μέλλον…

Η τράπεζα Κύπρου με P/BV 0,91 ή περίπου 2 δισ χρηματιστηριακή αξία 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Τράπεζα Κύπρου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 2,17 δισεκ. ευρώ.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 23,7%.
Με όρους λοιπόν P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Πραγματικά ρεαλιστικό…

Η νέα Attica bank με αποτίμηση 0,90 με 1 δηλαδή περίπου 600 εκατ ευρώ

Η νέα Attica bank θα έχει tangible book value δηλαδή ενσώματα κεφάλαια 652 εκατ ευρώ μετά τις πρόσθετες προβλέψεις για την ένταξη στον Ηρακλή 3 χαρτοφυλακίου NPEs 3 δισεκ. ευρώ και μετά την ανακεφαλαιοποίηση 725 εκατ ευρώ.
Τα καθαρά κεφάλαια μετά από αυτές τις διαδικασίες θα είναι 650 εκατ με common equity tier 1 στο 13,6% ή 468 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Με βάση λοιπόν ένα λογικό σενάριο και με απόδοση κεφαλαίου 20%, η αποτίμηση της νέας Attica bank θα ανέρχεται στο 0,90 P/BV δηλαδή 600 εκατ ευρώ με προοπτική να φθάσει στα 650 με 700 εκατ σε επόμενη φάση.
Η Ελένη Βρεττού η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica bank που θεωρείται έμπειρη γνωρίζει πολύ καλά ότι η σωστή αποτίμηση στο χρηματιστήριο είναι το κλειδί της χρηματιστηριακής επιτυχίας.

Συμπέρασμα

Οι περιπτώσεις της Τράπεζας Κύπρου και της νέας Attica bank είναι χαρακτηριστικές και μας δείχνουν τον δρόμο της σωστής αποτίμησης.
Η Κύπρου πουλάει την εξυγίανση και απόδοση της και η νέα Attica bank την προοπτική της αφού επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα καθαγιασμένη και έχοντας επιστρέψει στην λογική αφήνοντας πίσω τις αμαρτίες.
Η σύγκριση αυτών των δύο τραπεζών θα είναι οδηγός για τις μικρομεσαίες τράπεζες… οτιδήποτε άλλο θα είναι στην σφαίρα της ανίατης φούσκας.
Οι δύο τράπεζες κινούνται στο πάνω εύρος των 4 μεγάλων συστηματικών τραπεζών με όρους P/BV… τι ποιο λογικό.

Υποσημείωση:

Σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2024 καταγράφεται ακραία διακύμανση στη μετοχή της, καθώς εισήχθησαν οι 5,5 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank λόγω της απορρόφησης της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Να σημειωθεί πως ακυρώθηκαν οι 2,5 εκατ. μετοχές της Παγκρήτιας που κατείχε η Αττικής με το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της «ATTICA BANK Α.Τ.Ε.» που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ανέρχεται σε 53.064.387 (ΚΟ) μετοχές

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης