Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος για τις αυξήσεις στο νερό - Μητσοτάκης: Στα όρια του πληθωρισμού η αύξηση - Σκυλακάκης: Κλιμακωτή χρέωση

Σάλος για τις αυξήσεις στο νερό - Μητσοτάκης: Στα όρια του πληθωρισμού η αύξηση - Σκυλακάκης: Κλιμακωτή χρέωση
Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τιμολόγια του νερού, επικαλούμενη τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα και ενώ αρχικά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, στη συνέχεια εξήγησε πως εφόσον υπάρξουν, θα είναι στα όρια του πληθωρισμού.

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό.
Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο.
Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Talk Radio.
Σημείωσε επίσης ότι  «η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας.
Όσον αφορά τα νησιά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση» σημειώνοντας ότι «το 85% του νερού που καταναλώνεται πηγαίνει για τη γεωργία και σε μικρό βαθμό στην κτηνοτροφία.
Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε νερό για άρδευση χωρίς διαρροές και πώς θα εφαρμόσουμε τη χρήση της τεχνολογίας».

Σκυλακάκης: Κλιμακωτή χρέωση

Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς του νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στο ερώτημα αν ακριβαίνει το νερό, απάντησε πώς «όχι» διευκρινίζοντας ότι αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος στον έλεγχο της τιμολόγησης.
«Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση», τόνισε αναφερόμενος ταυτόχρονα στα στρατηγικά έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως η σύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών και τα έργα αφαλάτωσης.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ενέργειας στο ύψος του πληθωρισμού, σημείωσε ότι οι αυξήσεις θα γίνονται κατόπιν ελέγχου της ρυθμιστής αρχής.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού.
Υπάρχει ωστόσο σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, Ανατ. Πελοπόννησο και την Αττική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.
«Εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη που έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η υπόλοιπη Ελλάδα έχει 300 διαφορετικούς παρόχους», σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και αναμένεται να ενεργοποιηθεί Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων θα ελέγχονται από για τον τρόπο που τιμολογούν το νερό.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει πλήρης ανάκτηση του κόστους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία. «Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν "μέσα" και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΡΥΑ θα ελέγχει τους παρόχους εάν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για το δίκτυο.
Ακόμα ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ενοποιούνται οι εταιρείες ύδρευσης και δημιουργείται ΕΥΔΑΠ νήσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα απολύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης