Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μείωση επιτοκίου στο 3,5% θα αποφασίσει η ΕΚΤ – Σιγή ιχθύος για τα επόμενα βήματα, ενώ η οικονομία παραπαίει

Μείωση επιτοκίου στο 3,5% θα αποφασίσει η ΕΚΤ – Σιγή ιχθύος για τα επόμενα βήματα, ενώ η οικονομία παραπαίει
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το 2024 θα υπάρξει τουλάχιστον μια ακόμη κίνηση
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, αλλά θα παραμείνει επιφυλακτική στο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τον ρυθμό και την έκταση της περαιτέρω δράσης, με τον πληθωρισμό να μην έχει ακόμη πλήρως ηττηθεί.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg, η οποία υπενθυμίζει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί στο 3,5% σήμερα.
Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει και η ανάκαμψη της οικονομίας των 20 εθνών παραπαίει, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να προσέχουν τις επίμονες πιέσεις τιμών — ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία.
Αυτό τους κάνει φειδωλούς στο να δεσμευτούν σε μια πορεία προς τα εμπρός για το κόστος δανεισμού.
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το 2024 θα υπάρξει τουλάχιστον μια ακόμη κίνηση μετά την Πέμπτη - ειδικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
«Μια άλλη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται σχεδόν βέβαιη», δήλωσε η Janet Henry, παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC.
«Αλλά θα ήμουν έκπληκτη αν υπάρξει οποιαδήποτε σαφής καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η πολιτική.

Επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίστηκαν σχετικά ενωμένοι στην υποστήριξη μιας μείωσης επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, αν και εμφανίζονται ρωγμές πέρα από αυτό και οι συγκρούσεις γίνονται πιο πιθανές καθώς το επιτόκιο καταθέσεων πλησιάζει στο 3%.
Γεράκια, όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποιούν να μην υπάρξει υπερβολική χαλάρωση, προτού ο πληθωρισμός φτάσει στο στόχο.
Άλλοι φοβούνται ότι η στάση της ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει πολύ περιοριστική - περιορίζοντας την οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, διατηρώντας αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσουν στο 2,5% ετησίως από τώρα.
Αυτό το τελικό σημείο είναι όπου πολλοί εκτιμούν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο που ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.
Η ΕΚΤ θα μειώσει επίσης τα κύρια επιτόκια αναχρηματοδότησης και οριακού δανεισμού της κατά 60 μονάδες βάσης το καθένα – μέρος μιας ανανέωσης του πλαισίου πολιτικής της με στόχο, τελικά, να δώσει στις τράπεζες περισσότερο λόγο για το πόσα μετρητά χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Προς το παρόν, με τα έτη ποσοτικής σύσφιξης από την ολοκλήρωση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να απορροφούν ακόμα από τη ρευστότητα, θα πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου επιπτώσεις στις αγορές ή στην οικονομία.

Νέες Προβλέψεις

Ο τελευταίος γύρος τριμηνιαίων προβλέψεων της ΕΚΤ δεν αναμένεται να μετατοπιστεί πολύ από τον προηγούμενο - πιθανότατα επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% στα τέλη του 2025.
«Στο ελάχιστο, αυτό διατηρεί την ήπια καθοδήγηση σε ισχύ για μια επόμενη περικοπή τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Evelyn Herrmann, Ευρωπαίος οικονομολόγος της BofA Global Research.
«Ωστόσο, η πρόσφατη ροή δεδομένων δημιουργεί τον κίνδυνο μιας ελαφρώς επιπόλαιης προκατάληψης στην επικοινωνία».
Αντί για τον πληθωρισμό, ορισμένοι αξιωματούχοι ακούγονται τώρα πιο ανήσυχοι για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία περιορίστηκε μετά την ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το δεύτερο τρίμηνο να αναθεωρείται σε 0,2% από 0,3%
«Η οικονομική δραστηριότητα θα καθορίσει τον ρυθμό των περικοπών των επιτοκίων», δήλωσε ο Jordy Hermanns, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aegon Asset Management.
Οι επιφυλακτικοί όμως, τονίζουν ότι η εντολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και όχι η ανάπτυξη.

Τρίγωνο της ΕΚΤ

Η υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το 2025 βασίζεται στο μετριασμό των μισθολογικών αυξήσεων, στα κέρδη της εταιρείας που απορροφούν ορισμένες αυξήσεις μισθών και στη βελτίωση της παραγωγικότητας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα παραγωγής.
Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν καλύτερα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο — ειδικά στην αποζημίωση ανά εργαζόμενο που ήταν μικρότερη από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός του Αυγούστου, εν τω μεταξύ, έπεσε στο 2,2% — το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης