Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση - ματ από τον Putin - Ο πόλεμος του τιτανίου γονατίζει τη Δύση - Τρομακτική η εξάρτησή της ΕΕ από τους ρωσικούς πόρους

Κίνηση - ματ από τον Putin - Ο πόλεμος του τιτανίου γονατίζει τη Δύση - Τρομακτική η εξάρτησή της ΕΕ από τους ρωσικούς πόρους
«Ο πόνος» από έναν ρωσικό περιορισμό στις εξαγωγές στρατηγικών πόρων «θα γίνει αισθητός τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ» επισημάινουν με νόημα οι αναλυτές
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει περιορισμούς στις εξαγωγές στρατηγικών υλικών, όπως το νικέλιο, το τιτάνιο και το ουράνιο, ως απάντηση στις εχθρικές ενέργειες της Δύσης.
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik ζήτησε από ειδικούς επενδυτές που εξειδικεύονται στις αγορές πόρων να εκτιμήσουν πώς αυτοί οι περιορισμοί θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.
Συνοπτικά: οι συνέπειες για τη Δύση δεν θα είναι ευχάριστες.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν για τις οδηγίες του Ρώσου προέδρου προς τον Πρωθυπουργό Mishustin να προετοιμάσει αναφορά για τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ρωσία για τον περιορισμό εξαγωγών στρατηγικών ορυκτών, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Οι τιμές του ουρανίου αυξήθηκαν άμεσα, ενώ παρατηρητές προειδοποιούν για ελλείψεις και μεγάλες αυξήσεις τιμών για τα στρατηγικά μέταλλα, αν η Μόσχα προχωρήσει σε περιορισμούς.
Μαζί με το νικέλιο, το τιτάνιο και το ουράνιο, ο Putin υπαινίχθηκε ότι «άλλοι» πόροι θα μπορούσαν να επηρεαστούν, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να εξεταστούν μόνο εφόσον «δεν μας βλάπτουν».
Η Ρωσία, μια υπερδύναμη πόρων, διαθέτει σημαντικά αποθέματα σχεδόν όλων των βασικών εμπορευμάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας σύγχρονης οικονομίας.
Η χώρα κατέχει έως και το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, το 32% του φυσικού αερίου, το 8% του ουρανίου και το 11% του άνθρακα.
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιδήρου, το 33% του νικελίου, το 15% του ψευδαργύρου και του τιτανίου, το 11% του κασσίτερου, το 10% του μολύβδου και του ρόδιου, το 8% του χρωμίου, το 7% του χαλκού, το 3% του κοβαλτίου, το 2% της βωξίτης και περίπου το 1% του γαλλίου. Επίσης, κατέχει σημαντικές ποσότητες από βηρύλλιο, βισμούθιο και υδράργυρο.
Η Ρωσία έχει επίσης περίπου το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων ποτάσας.
Έως και το 23% του παγκόσμιου χρυσού, το 12% του αργύρου, έως το ένα πέμπτο των μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου και το 55% των διαμαντιών βρίσκονται στο ρωσικό υπέδαφος.
Η Ρωσία είναι επίσης ένας δυνητικός παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή σπάνιων γαιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πληθώρα σύγχρονων τεχνολογιών.
Παρόλο που σήμερα παράγει μόνο το 2% των σπάνιων γαιών, έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα, φτάνοντας τους 28,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.
Οι γνωστές σπάνιες γαίες που διαθέτει η Ρωσία περιλαμβάνουν το σαμάριο, το ευρώπιο, το γαδολίνιο, το λανθάνιο, το νεοδύμιο, το προμήθιο και το σερήμιο.

Η Εξάρτηση του κόσμου από τους Ρωσικούς Πόρους

2021-02-25T165602Z_52419398_RC2SZL99FJLQ_RTRMADP_3_RUSSIA-NORILSKNICKEL.jpg

Οι επικριτές της Ρωσίας συχνά παρουσιάζουν τις εξαγωγές πόρων ως ένδειξη υπανάπτυξης της χώρας.
Ωστόσο, η μερική διάσπαση των σχέσεων με τη Δύση μετά το 2022 έδειξε ότι, ενώ η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει χωρίς δυτικά τεχνολογικά και καταναλωτικά αγαθά, το ίδιο δεν ισχύει για τη Δύση όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο και λιπάσματα.
Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, εξακολουθούν να βασίζονται στο ρωσικό ουράνιο για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών τους, ενώ δεσμεύτηκαν να απεξαρτηθούν πλήρως από αυτό μόνο έως το 2028.
Η Ευρώπη, αφού διέκοψε σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο, αγοράζει τώρα ρεκόρ ποσοτήτων ρωσικού LNG.
Επιπλέον, μεγάλες δυτικές χώρες παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία, έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις για τη συνέχιση της αγοράς ρωσικών αζωτούχων λιπασμάτων.
«Ο πόνος» από έναν ρωσικό περιορισμό στις εξαγωγές στρατηγικών πόρων «θα γίνει αισθητός τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ», δήλωσε ο Paul Goncharoff, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Goncharoff LCC.
Αν η Ευρώπη χάσει την πρόσβαση σε ρωσικό τιτάνιο αεροπορικής ποιότητας, αυτό θα αυξήσει το κόστος παραγωγής της Airbus, επηρεάζοντας σοβαρά τον ανταγωνισμό της με την Boeing.
Τα υψηλότερα κόστη του νικελίου θα σημάνουν επίσης υψηλότερες τιμές για τα ευρωπαϊκά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Στην περίπτωση του εμπλουτισμένου ουρανίου, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη, καθώς ο σχεδιασμός της αντικατάστασης των προμηθευτών είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα μπορέσει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές στρατηγικών μετάλλων σε άλλες αγορές, όπως η Ινδία.

Βραχυπρόθεσμες Ζημίες, Μακροπρόθεσμο Κέρδος - Που αποσκοπεί στρατηγικά η κίνηση του Putin

j.avif

Η Ρωσία, βραχυπρόθεσμα, μπορεί να χάσει ένα μέρος των εσόδων από τις εξαγωγές αν οι εξαγωγές πόρων προς τη Δύση περιοριστούν απότομα, σημείωσε ο αναλυτής Khudalov.
«Αλλά, από την άλλη, για ποιο λόγο χρειαζόμαστε τα έσοδα από εξαγωγές; Σε γενικές γραμμές, ο σκοπός του διεθνούς εμπορίου για εμάς είναι να πουλάμε πρώτες ύλες σε αντάλλαγμα για τεχνολογία. Οι δυτικές χώρες έχουν αρνηθεί να μας προμηθεύσουν τεχνολογία, ουσιαστικά από το 2014. Άρα το ερώτημα είναι: γιατί συνεχίζουμε να τους προμηθεύουμε στρατηγικές πρώτες ύλες; Για να λάβουμε κάποια πράσινα κομμάτια χαρτιού τα οποία στη συνέχεια κατασχέουν; Αυτή είναι μια μάλλον παράξενη θέση. Επομένως, φαίνεται ότι, αφού μας περιορίζουν την πρόσβαση σε τεχνολογία, αρχίζουμε να περιορίζουμε την πρόσβασή τους σε πρώτες ύλες», τόνισε ο Khudalov.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι αυτοί οι πιθανοί περιορισμοί προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους θα είναι κρίσιμοι και θα καταστρέψουν τη βιομηχανία τους. Δεν θα το κάνουν. Αλλά θα προσθέσουν πολύ σοβαρές δυσκολίες, κυρίως οργανωτικής φύσης, επειδή θα πρέπει να βρουν έναν προμηθευτή με συγκρίσιμη ποιότητα και, φυσικά, να πληρώσουν μια τιμή στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι. Διότι όταν συμβαίνει κάτι σε καθεστώς "ανωτέρας βίας" στην αγορά, και για αυτούς αυτό θα αποτελεί "ανωτέρα βία", κάθε κανονικός επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ως εναλλακτικός προμηθευτής. Οι περισσότεροι από τους εναλλακτικούς προμηθευτές βρίσκονται στην Κίνα, με την οποία οι Αμερικανοί βρίσκονται στη διαδικασία έναρξης ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου», υπογράμμισε ο αναλυτής.
«Το "κερασάκι στην τούρτα" είναι ότι η πρόταση του προέδρου ακούστηκε ως μια πρόταση να περιοριστεί η προμήθεια στρατηγικών μετάλλων σε εχθρικές χώρες, αλλά πιθανόν δεν συνεπάγεται περιορισμούς για φιλικές χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα προσφέρουμε στην Κίνα μια "ωραία πάσα", της οποίας η βιομηχανία είναι προσανατολισμένη στην παραγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού, δίνοντάς της ουσιαστικά ένα πλεονέκτημα 15-20% στο κόστος των στρατηγικών υλικών σε σχέση με τους δυτικούς ανταγωνιστές», ωφελώντας έτσι το Πεκίνο στην προσπάθειά του να ασκήσει «πίεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε όλες τις αγορές παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Khudalov.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα μπορέσει να επαναπροσανατολίσει τις εξαγωγές στρατηγικών μετάλλων προς άλλες μεγάλες εναλλακτικές αγορές, όπως η Ινδία, σύμφωνα με τον ειδικό.
Όσον αφορά το ουράνιο, η Ρωσία ενισχύει τη συνεργασία της για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας με χώρες του Παγκόσμιου Νότου, από το Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδία έως τη Μογγολία, ενώ έχει μια σειρά από συναρπαστικές εγχώριες τεχνολογίες και έργα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την επιπλέον παραγωγική ικανότητα, όπως ο μοναδικός στον κόσμο πλωτός πυρηνικός σταθμός "Lomonosov", καθώς και νέες σειρές μικρών, αρθρωτών, χαμηλού κόστους και ασφαλών αντιδραστήρων, κατέληξε ο Khudalov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης