Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εμφύλιος και… ξεπεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Βέβαιη νέα διάσπαση, υποψήφιος για πρόεδρος ο έκπτωτος Κασσελάκης

Εμφύλιος και… ξεπεσμός στον ΣΥΡΙΖΑ - Βέβαιη νέα διάσπαση, υποψήφιος για πρόεδρος ο έκπτωτος Κασσελάκης
Χάος και διαφορετικές εκδοχές ακόμα και για το ποιος έχει τα κλειδιά του κόμματος
(upd) Εικόνα ξεπεσμού και... ντροπής αναδύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν χθες Πέμπτη 12/9 το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, όταν μια ομάδα υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, επιτέθηκε με φραστικά πυρά κατά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που εκλήθη να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα της έκπτωσης του κ.Κασσελάκη.
Και μπορεί ο κ.Κασσελάκης να έσπευσε να αποκηρύξει τις ύβρεις των οπαδών του κατά των… συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι προφανές πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και χαοτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εδραιώνεται… στην πέμπτη θέση.
Μέσα σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και ενώ απομένουν περίπου 2,5 μήνες από τις εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, τη στιγμή που η Πολιτική Γραμματεία με 17 ψήφους υπέρ και 1 κατά επιβεβαίωνε την έκπτωση του… από το προεδρικό αξίωμα αλλά και το πόσο απομονωμένος είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον είναι ξεκάθαρο πως όποιος και αν είναι ο νικητής στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε νέα διάσπαση καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων, είναι αγεφύρωτες.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται – και παρά το συνέδριο, και παρά την εκλογή νέου προέδρου – να ανακτήσει τη δυναμική του και να προσεγγίσει τα ποσοστά που είχε λάβει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ακόμα και… στις ευρωεκλογές.

Κασσελάκης: Είμαι εδώ…

Ύστερα από τέσσερις ημέρες σιωπής μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του, ο κ.Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα social media έγραψε ότι «είμαι εδώ», ενώ παράλληλα κατήγγειλε, αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίσσονταν έξω από την Κουμουνδούρου, ότι γίνονται σε βάρος του απίστευτες προβοκάτσιες, «από ψευδείς δηλώσεις ως ψευδή προσκλητήρια».
Μάλιστα ο κ.Κασσελάκης κάλεσε τους «φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απηύθυνε έκκληση να μην σαμποτάρουν την επίσκεψη του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στη ΔΕΘ και συνέστησε ψυχραιμία, υπομονή και αυτοσυγκράτηση, λέγοντας πως «είναι η δύναμη μας απέναντι στην εκτροπή».

Πολιτική Γραμματεία: Είναι έκπτωτος – Για δικαστήρια μιλά η Τζάκρη

Και ενώ δημοσκόπηση της GPO θέλει τον κ.Κασσελάκη να συγκεντρώνει μετά τον Αλέξη Τσίπρα το υψηλότερο ποσοστό για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε με 17 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή την έκπτωση του κ.Κασσελάκη από το προεδρικό αξίωμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη στήριξε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας μάλιστα πως το θέμα της έκπτωσης του κ.Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια.
«Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.
Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα» ανέφερε η κα.Τζάκρη, με τον Π.Πολάκη να υποστηρίζει πως «έχει τελειώσει η υπόθεση του έκπτωτου».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.
Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

«Χείμαρρος» ο Πολάκης κατά Κασσελάκη: Τον στήριξα, αλλά ... το έχασε

«Χείμαρρος» κατά του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο Παύλος Πολάκης.
«Έκανα λάθος που στήριξα τον Κασσελάκη» δήλωσε στο Open ο κ. Πολάκης σημειώνοντας ότι «έκρινα το περασμένο καλοκαίρι ότι έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα.
Θεωρούσα ότι η κ. Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα στην αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως ευφυής, νέο παιδί, όχι πιασμένο είπε προτάσεις με τις οποίες σε ένα μεγάλο κομμάτι συμφωνούσα, βλέποντας ότι είχε διείσδυση στους νέους, θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Στη συνέχεια, όμως, όπως σχολίασε ο κ. Πολάκης, «το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο.
Τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος.
Με τον Τσίπρα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με έναν μηχανισμό που σαράκιαζε».
«Η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πραγματα και σωστά που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.
Όπως είπε «εγώ διαφώνησα πρώτα με τη στάση για τα F-35 και το "ναι" που είπε ο Κασσελάκης και είπα ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα όργανα.
Μου είχε μιλήσει κάπως άσχημα αλλά δεν είπα τίποτα.
Μετά διαφώνησα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι πρωτάκουστο να μην βάζει η κυβέρνηση κομματική πειθαρχία και να βάζει η αντιπολίτευση.
Γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη, επειδή είναι θέμα δικαιωμάτων;»
Αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα στήριζα τον Κασσελάκη για πρόεδρο, συμπλήρωσε ο βουλευτής Χανίων αλλά δεν δέχομαι να είναι το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία.
«Στις ευρωεκλογές το έπαιξε one man show, δεν μοιράσαμε τίποτα στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα.
Μας έκανε μεγάλη ζημιά η ιστορία το πόθεν έσχες.
Δεν έπρεπε αυτά να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

Το χρονικό για το ποιος έχει τα κλειδιά στο ΣΥΡΙΖΑ

Η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν προϊόν των εξελίξεων και κυρίως των ερωτημάτων που φέρεται να έθεσε ο κ.Κασσελάκης για το … ποιος έχει τα κλειδιά του κόμματος μετά την έκπτωση του από το προεδρικό αξίωμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Κασσελάκης έθεσε θέμα για το ποιος είναι αυτός τη στιγμή ο επικεφαλής του κόμματος.
Όπως αναφέρεται, ο Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, τηλεφώνησε στη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου και της έθεσε το ερώτημα για το ποιος έχει διοικητικά και ποινικά την ευθύνη για το κόμμα.
Στο ερώτημα αυτό δεν έλαβε απάντηση, και αναφέρεται πως στην κα.Σβίγκου τηλεφώνησε αργότερα και ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνοντας την ερώτηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κα. Σβίγκου παρέπεμψε τον κ. Κασσελάκη στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, τον διευθυντή του κόμματος, ο οποίος στο ερώτημα αυτό, φέρεται πως απάντησε στον έκπτωτο πρόεδρο πως «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απόρησε λέγοντας: «πώς θα σου υπογράψω αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».

Διαφορετική εκδοχή

Ωστόσο, υπάρχει και άλλη εκδοχή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εξουσιοδοτήθηκε ως υπεύθυνος για το κόμμα, ο γενικός διευθυντής Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, με βάση και γνωματεύσεις που ζητήθηκαν από αρμόδια δικηγορικά γραφεία, ώστε να διευθετηθεί κάθε εκκρεμότητα, στον απόηχο της έκπτωσης Κασσελάκη.
Βάσει αυτής της εκδοχής, στη συνομιλία του με τον κ.Κασσελάκη, ο κ. Μαυροκεφαλίδης στο ερώτημα για το ποιος έχει την ευθύνη, απάντησε: «Εγώ».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αναφέρεται ότι ο κ. Μαυροκεφαλίδης φέρεται να ενημέρωσε την Πολιτική Γραμματεία πως ο κ. Κασσελάκης του είπε «άνοιξέ μου το γραφείο μου» καθώς και ότι ο τέως πρόεδρος έθεσε θέμα στη Ράνια Σβίγκου για το αν παραμένει πρόεδρος.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ζητήθηκε η έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία και επιβεβαίωσε την έκπτωση του κ.Κασσελάκη, κάτι πάντως που δεν αποδέχονται βουλευτές, συνεργάτες και οπαδοί του, οι οποίοι επιμένουιν ότι η Πολιτική Γραμματεία δεν έχει εξουσιοδότηση να αποφασίζει για το Καταστατικό και πως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο πρόεδρος.
Βουλευτές του κόμματος (Ακρίτα, Θεοφιλόπουλος κ.α.) υποστηρίζουν ότι ο κ.Κασσελάκης τύποις παραμένει πρόεδρος του κόμματος, πατώντας πάνω στην εκτίμηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος έθεσε θέμα νομιμότητας της αποπομπής Κασσελάκη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το «ναι» σε πρόταση μομφής απέναντι στον Κασσελάκη δεν συνεπάγεται αυτόματα την έκπτωσή του από το αξίωμα.

Επεισόδια

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου καθώς οπαδοί του κ.Κασσελάκη υποδέχθηκαν στελέχη των «87» του ΣΥΡΙΖΑ με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα.
Οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους Όλγα Γεροβασίλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη, αλλά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. 
Μεταξύ άλλων τους χαρακτήρισαν «καρεκλοκένταυρους», απειλώντας πως «θα τα πούμε σύντομα» με το που προσήλθαν στην Κουμουνδούρου.
δαδασσσαδσ_1.JPG
ω_3.jpg

Κασσελάκης: Στήνονται απίστευτες προβοκάτσιες στο όνομά μου - Επιστράτευσαν ... καπέλα του Trump

Άμεση ήταν η αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, αφού χαρακτήρισε τις τραγελαφικές σκηνές έξω από την Κουμουνδούρου, κατά τις οποίες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν στελέχη των «87» του ΣΥΡΙΖΑ με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα, εν όψει της κρίσιμης Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ως προβοκάτσιες που δημιουργούν σκηνικό εκτροπής.
«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ.» τόνισε ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας.
Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ.», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Twitter.

H δημοσκόπηση που άλλαξε τα δεδομένα και σφράγισε την απόφαση Κασσελάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε και η δημοσκόπηση της GPO και τα πορίσματά της για το εσωκομματικό τοπίο στην Κουμονδούρου. 
Μπορεί οι ψηφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ως καταλλληλότερο ηγέτη του χώρου τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ως προς τα υπόλοιπα -ενεργά- στελέχη που διατίθενται να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σαφή υπεροχή.

s_1.png
Βάσει αυτής της δημοσκόπησης, oι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καταλληλότερο για αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα με 42,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 17,9%.
Τρίτος είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με 13,7% και ακολουθούν: Παύλος Πολάκης 7,4%, Όλγα Γεροβασίλη 4,7%, Νικόλας Φαραντούρης 2,3% και Απόστολος Γκλέτσος 1,2%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης