Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Ακατανόητο μαύρο κουτί» για τον Μητσοτάκη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Ζητά από την Κομισιόν μέτρα, στοχοποιεί τη Ρωσία

«Ακατανόητο μαύρο κουτί» για τον Μητσοτάκη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – Ζητά από την Κομισιόν μέτρα, στοχοποιεί τη Ρωσία
Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βασικός μοχλός της ανόδου των τιμών ρεύματος ήταν επίσης οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας
Τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας στοχοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ζητώντας μάλιστα από την Κομισιόν να παρέμβει, καθώς για τον ίδιο, η αγορά ενέργειας είναι ένα… «ακατανόητο μαύρο κουτί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση» δυναμικότητας που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτεί επείγουσα «πολιτική απάντηση».
Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είδαν οι Financial Times, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh.
Κάλεσε την Ursula Von Der Leyen να χρησιμοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Επιτροπής για να «αναλάβει το καθήκον να προωθήσει μεγαλύτερη διασυνοριακή ικανότητα» για να αποφευχθούν τέτοιες αιχμές στο μέλλον.
Μέχρι τώρα, κατά τους Financial Times, οι παράγοντες για την άνοδο των τιμών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία ήταν ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, οι οποίες είχαν εξαντλήσει τους ταμιευτήρες που τροφοδοτούσαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Αλλά ο Μητσοτάκης είπε ότι βασικός μοχλός ήταν επίσης οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας.
Το Κίεβο ήταν προηγουμένως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην ΕΕ.

«Ακατανόητο μαύρο κουτί»

Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε σχεδόν έξι φορές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ExPro Electricity.
«Αυτό είναι άλλο ένα κόστος που επιβάλλει στις οικονομίες μας ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», έγραψε ο Έλληνας ηγέτης.
Ο Μητσοτάκης ζήτησε επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκάλεσε «ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμη και για τους ειδικούς».
«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», είπε ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, πριν από την αποστολή της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν γίνει βασικό μέλημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης που καθυστερεί.

Η έκθεση Draghi

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi σημείωσε σε μια σημαντική έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπισαν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ.
«Οι τιμές της ενέργειας έχουν επίσης γίνει πιο ασταθείς, αυξάνοντας την τιμή της αντιστάθμισης κινδύνου και προσθέτοντας αβεβαιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις», είπε ο Draghi.
Η Von Der Leyen είπε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Draghi ότι τα «διασυνοριακά ενεργειακά δίκτυα» ήταν ένα παράδειγμα «κρίσιμων… κοινών ευρωπαϊκών έργων» που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η Επιτροπή είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι απαιτούνται επενδύσεις 584 δισ. ευρώ σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, εάν το μπλοκ θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του.
Έχει επίσης θέσει ως στόχο για τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαθέτουν καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέπουν στο 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να είναι διαθέσιμο σε γειτονικές χώρες στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο Μητσοτάκης, ο οποίος προέρχεται από την ίδια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με τη von der Leyen, το ΕΛΚ, επεσήμανε επίσης το πρόβλημα σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία υπογράμμισε τα επίμονα ζητήματα της περιοχής με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
«Υπάρχει μια θεμελιώδης στρέβλωση στην ενεργειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Μητσοτάκης.
«Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν περιμένω άμεσες λύσεις, αλλά τουλάχιστον πρέπει κάποιος να την αντιμετωπίσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης