Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι 5 κλάδοι της αμερικανικής αγοράς που είναι σε κίνδυνο εάν εκλεγεί ο Trump

Barclays: Οι 5 κλάδοι της αμερικανικής αγοράς που είναι σε κίνδυνο εάν εκλεγεί ο Trump
Οι προτεινόμενοι δασμοί του Trump θα μειώσουν τα κέρδη του S&P 500 έως και 4,7% το 2025
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικό πλήγμα στα κέρδη του 2025 θα επιφέρει το σχέδιο του Donald Trump για τη φορολόγηση σχεδόν όλων των αμερικανικών εισαγωγών, σύμφωνα με έρευνα της Barclays.
«Οι άλλες χώρες θα μας ξεπληρώσουν επιτέλους, έπειτα από 75 χρόνια, όλα όσα κάναμε για τον κόσμο. Και ο δασμός θα είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Trump κατά τη διάρκεια του debate την αντίπαλο του Kamala Harris. Είχε δηλώσει -προηγουμένως- ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, όλες οι χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν καθολικό δασμό 10%, ενώ οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα έφταναν έως και το 60%. Ένας δασμός 100% στα αυτοκίνητα που εισάγονται μέσω Μεξικού θα μπορούσε επίσης να είναι στα σκαριά.
Εάν εφαρμοστούν οι δασμοί, η Barclays αναμένει ότι οι πολιτικές αυτές θα μειώσουν τα κέρδη του S&P 500.
Σίγουρα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κάποιο τρόπο να ξεπεράσουν το υψηλότερο κόστος που συνδέεται με τους δασμούς, σύμφωνα με την τράπεζα. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατόπιση των αλυσίδων εφοδιασμού ή τη μετακύλιση των τιμών στους καταναλωτές. Όμως, οι δασμοί θα πλήξουν ως ένα βαθμό τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν μερίδιο αγοράς αν δεν απορροφήσουν μέρος του κόστους.
«Διαπιστώνουμε ότι τα κέρδη του SPX θα επηρεαστούν αρνητικά κατά 3,2% εάν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί του Trump και άλλο 1,5% εάν οι χώρες αυτές προβούν σε αντίποινα με παρόμοια μέτρα», έγραψαν οι αναλυτές.
Οι εταιρείες που βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στις αλυσίδες εφοδιασμού διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, με πέντε τομείς να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο: υλικά, διακριτική ευχέρεια, βιομηχανικά προϊόντα, τεχνολογία και υγειονομική περίθαλψη, ανέφερε η Barclays.
Οι μετοχές διακριτικής ευχέρειας θα υποστούν τη μεγαλύτερη επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή μόνο από τους εισαγωγικούς δασμούς - τα κέρδη του κλάδου θα μειωθούν περίπου 10%, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Barclays.
Εν τω μεταξύ, τα υλικά επηρεάζονται περισσότερο από τους ανταποδοτικούς δασμούς στις εξαγωγές. Τα κέρδη του κλάδου εδώ θα μειωθούν κοντά στο 8%.
Άλλοι οικονομολόγοι έχουν επικρίνει έντονα την ιδέα του Trump για τους δασμούς ως καύσιμο για τον πληθωρισμό, δεδομένου ότι οι τιμές θα αυξηθούν εν μέσω της υποχώρησης των ξένων προϊόντων.
Σύμφωνα με την Barclays, ο πληθωρισμός θα ανέβει κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες βραχυπρόθεσμα και το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 1,2% τους πρώτους 12 μήνες.
«Ενώ οι νέοι προτεινόμενοι δασμοί θα είχαν μια μέτρια άμεση αρνητική επίπτωση στα εταιρικά κέρδη, εάν εφαρμοστούν, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τον υψηλότερο πληθωρισμό κόστους και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα ήταν ένας πρόσθετος αντίξοος άνεμος για τα εταιρικά κέρδη και θα προκαλούσαν περαιτέρω πόνο», σύμφωνα με την τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης