Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημογραφική κρίση στην Κίνα - Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978

Δημογραφική κρίση στην Κίνα - Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά, γεγονός που προοιωνίζεται σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, το σύστημα υγείας και την κοινωνική πρόνοια

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά στην Κίνα, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στην δεύτερη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη που απειλείται από σοβαρή δημογραφική κρίση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε το 2023 για δεύτερη συνεχή χρονιά, γεγονός που προοιωνίζεται σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, το σύστημα υγείας και την κοινωνική πρόνοια, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ενώ οι γεννήσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Νέα όρια συνταξιοδότησης

Η ηλικία συνταξιοδότησης θα φθάσει σταδιακά στα 63 χρόνια για τους άνδρες, έναντι 60 σήμερα, ενώ των γυναικών θα περάσει από τα 50 χρόνια σήμερα στα 55, ή από τα 55 στα 58, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης, διευκρινίζει το κινεζικό πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητική απόφαση.
Η αύξηση θα γίνει σε βάθος 15 ετών αρχής γενομένης από το 2025.
Οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν επιπλέον στους εργαζόμενους «να καθυστερούν την συνταξιοδότησή τους πέραν των νέων ηλικιακών ορίων εάν συμφωνήσουν με τους εργοδότες τους», σύμφωνα με το Xinhua.
Επιπλέον, από το 2030, ο ελάχιστος αριθμών ετών απασχόλησης που θα θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα περάσει από τα 15 στα 20 έτη με ρυθμό έξι επιπλέον μηνών ετησίως.
«Η μεταρρύθμιση αυτή θα προσαρμοσθεί στην αντικειμενική κατάσταση της γενικευμένης αύξησης του προσδόκιμου ζωής και του αριθμού των ετών εκπαίδευσης στην χώρα μας», προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες άρθρο στην Λαϊκή Ημερησία, το όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης