Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο κόλπο - Ο Zelensky εξαπάτησε... τους Ουκρανούς με τον ανασχηματισμό – Πολιτικοί οι λόγοι… εισβολής στο Kursk

Το μεγάλο κόλπο - Ο Zelensky εξαπάτησε... τους Ουκρανούς με τον ανασχηματισμό – Πολιτικοί οι λόγοι… εισβολής στο Kursk
Τι δείχνουν οι καρατομήσεις του ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba και του πρώην επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης στην Ουκρανία από τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, αν και κέντρισε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης μια και ήταν ο πρώτος από την εισβολή της Ρωσίας, δεν ήταν παρά ένα μοίρασμα της εξουσίας σε πρόσωπα γνωστά που ως επί το πλείστον είναι κοντά στο προεδρικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Politico που επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο, ο ανασχηματισμός αυτός δεν έφερε καμία ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα, μια και ήταν κυρίως μια ανακύκλωση ορισμένων από τη μια καρέκλα… στην άλλη.
«Δεν προστέθηκαν νέα πρόσωπα από την βιομηχανία, την κοινωνία των πολιτών ή του ακαδημαϊκού χώρου, κάτι που ζητούνταν από την κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Και αυτό είναι πρόβλημα» υπογραμμίζει ο Ουκρανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Καρατόμηση Κuleba

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτήν την παραδοχή υπήρξαν οι αναγκαστικές αποχωρήσεις του υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba και - ανεξάρτητα από τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου - του επικεφαλής του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenegro, Volodymyr Kudrytskyi.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο και άλλες πηγές που μίλησαν στο Politico, ο Kuleba είχε εκνευρίσει τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Andriy Yermak, ο οποίος ήθελε να έχει περισσότερο έλεγχο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πολιτικός ο στόχος της εισβολής στο Kursk

Ο Zelensky είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για σημαντικές αλλαγές στην κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη, με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους βοηθούς του να προσπαθούν να ανυψώσουν το ηθικό εν μέσω μιας σημαντικής πτώσης της δημοτικότητας του και ενός κουρασμένου από τον πόλεμο έθνους που αμφισβητούσε ανοιχτά πλέον την ηγεσία του.
Αυτό μέχρι την εισβολή του ουκρανικού στρατού στη ρωσική επαρχία του Kursk.
«Η εισβολή στο Kursk είχε καθαρά πολιτικούς στόχους και όχι πραγματικά στρατιωτικούς στόχους», υποστήριξε ο Ουκρανός βουλευτής και επικριτής του Zelensky, Mykola Knyazhytsky.
«Φυσικά, η διάθεση μας ανέβηκε από την επιχείρηση στο Kursk.
Αλλά έχουμε πολλά προβλήματα που παραμελούνται, όπως για παράδειγμα, η έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής στρατηγικής και βοήθειας για τα περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένους γύρω από την Ουκρανία.
Αν δεν κάνουμε κάτι περισσότερο για να τους βοηθήσουμε, τότε θα δούμε περισσότερους Ουκρανούς να φεύγουν από τη χώρα» υποστήριξε ο Ουκρανός βουλευτής.

Αυταρχική διακυβέρνηση

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο ανασχηματισμός αυτός δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες για τον εξαιρετικά «προσωποποιημένο» και, σύμφωνα με ορισμένους, αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Zelensky.
Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η εξάρτηση του από έναν στενό κύκλο έμπιστων φίλων και συμβούλων εντός της προεδρικής διοίκησης, μια συσσώρευση εξουσίας που σε μεγάλο βαθμό δεν συνοδεύεται και από την ευθύνη της λογοδοσίας.
Ιδιαίτερα η αποχώρηση του Kuleba θεωρείται ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ομάδα του Zelensky διώχνει τους «ακραίους» που είναι έτοιμοι να θέσουν ερωτήματα και να αμφισβητήσουν.
Είναι στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη απόλυση του διοικητή των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Valery Zaluzhny, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον Zelensky για τη στρατηγική του πολέμου και για την ανάγκη να κινητοποιηθούν πολλοί περισσότεροι για να πολεμήσουν.

Ανησυχία στη Δύση

Τόσο ο Kuleba όσο και ο Zaluzhny είχαν κερδίσει την εύνοια των Δυτικών και η απομάκρυνση τους – μαζί με αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, Oleksii Reznikov το 2023 – προκάλεσαν ανησυχία.
Όπως αναφέρει το Politico «όχι ότι κάποιος από αυτούς τους Ουκρανούς υπουργούς θα εξέφραζε δημόσια τις όποιες ενστάσεις του» προκειμένου να μην αποτελέσουν οι παρεμβάσεις τους… τροφή της ρωσικής προπαγάνδας.
Όμως ο Kuleba έγινε δέκτης ιδιαίτερα θετικών σχολίων, όπως από την Kaja Kallas, την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας και υποψήφια για την θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής: «Είχες μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο, σας ευχαριστώ για την εξαιρετική επαγγελματική και προσωπική σας αφοσίωση».
Εξίσου και ο Zaluzhny αντιμετωπιζόταν από τους Δυτικούς ως προνοητικός, προσαρμοστικός και αποτελεσματικός διοικητής.
«Οι καινοτόμες τακτικές του Zaluzhny, η αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων στο πεδίο της μάχης και η ευέλικτη, μη γραφειοκρατική προσέγγισή του στη συνεργασία με ιδιώτες χορηγούς και εθελοντές παρείχαν τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες που εξασφάλισαν τις πρώτες επιτυχίες της Ουκρανίας», έγραψε ο αναλυτής Adrian Karatnycky στο νέο του βιβλίο «Battleground Ουκρανία.

Η Ukrenergo

Εν τω μεταξύ, η απόλυση του Kudrytskyi δεν συνοδεύτηκε από δημόσια κριτική από τους Δυτικούς.
Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmyhal, εκπρόσωποι της ΕΕ και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ukrenergo από την κυβέρνηση.
Μέχρι πρόσφατα, το δίκτυο εποπτευόταν από ένα εποπτικό συμβούλιο εκτός του ελέγχου του υπουργείου Ενέργειας ή των πολιτικών, και αυτό βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο.
Εάν αλλάξει η δομή διοίκησης «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συλλογική μας ικανότητα να υποστηρίξουμε την Ukrenergo και άλλα μέτρα προτεραιότητας της ζωτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας», προειδοποιούσαν στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι, θέση την οποία υιοθέτησε και η G7.

Τι λέει ο Kudrytskyi

Μιλώντας στο Politico, ο Kudrytskyi είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε από καιρό να έχει τον άμεσο έλεγχο στο Ukrenergo, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή.
«Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι διαχειριστές συστημάτων και οι κρίσιμες στρατηγικές εταιρείες πρέπει να διοικούνται από άτομα με τις κατάλληλες ειδικές δεξιότητες και εμπειρία, και ότι δεν πρέπει να αφήνονται οι πολιτικοί να αποφασίζουν για τις επιχειρήσεις ή να παρεμβαίνουν σε αυτές», είπε ο Kudrytskyi, αναφέροντας πως η απόλυσή του δεν ήταν προσωπική.
«Είναι όλα σχετικά με τη συγκέντρωση της εξουσίας, και μπορώ να σας πω, αν δεν λειτουργούσαμε ανεξάρτητα τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε το σύστημα» ανέφερε ο Kudrytskyi.

Η περίπτωση του Reznikov

Η περίπτωση του Reznikov ήταν λίγο διαφορετική, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να τον αφήσει να φύγει.
Το υπουργείο του βυθίστηκε σε σκάνδαλα διαφθοράς που αφορούσαν διογκωμένες τιμές που καταβάλλονταν σε εργολάβους για τρόφιμα και προστατευτικό εξοπλισμό που προορίζονταν για τις στρατιωτικές μονάδες πρώτης γραμμής.
Ο Reznikov κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να ελέγξει την κατάσταση.
Αλλά ο Zaluzhny και ο Kuleba είναι διαφορετικά θέματα, όπως και ο Kudrytskyi.

Υπερβολική εξουσία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς πιστεύουν τώρα ότι το γραφείο του Zelensky ασκεί υπερβολική επιρροή σε κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σε δικαστήρια, σε φορείς κατά της διαφθοράς, καθώς και στο κοινοβούλιο της χώρας.
Οι υπερασπιστές του Zelensky λένε ότι ο πόλεμος απαιτεί σταθερό χέρι και δεν υπάρχει χρόνος για δημοκρατικές ευαισθησίες όταν πολεμάς μια αυταρχική Ρωσία που θέλει να διαγράψει την Ουκρανία και δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ως κράτος.
Ωστόσο, οι επικριτές του Zelensky σημειώνουν ότι άλλοι ηγέτες εν καιρώ πολέμου ακολούθησαν μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός Winston Churchill ξαρτιόταν από μια ομάδα ισχυρών υπουργών που προέρχονταν από όλο το πολιτικό φάσμα για να σχηματίσουν ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που εξισορροπούσε τα συμφέροντα και θα μπορούσε να δημιουργήσει πίστη σε όλο τον πληθυσμό.

Απέναντι στον λαό

Η δημοτικότητα του Zelensky μειώνεται σταθερά στη χώρα του.
Οι Ουκρανοί πάντα ήταν δύσπιστοι απέναντί του.
Φυσικά, τον επαίνεσαν που στάθηκε στο ύψος του καθώς τα ρωσικά τανκ κινούνταν προς το Κίεβο.
Και οι Ουκρανοί θα παραμείνουν ευγνώμονες για τις πρώτες καθημερινές πολεμικές του ανακοινώσεις, οι οποίες συσπείρωναν το έθνος - όπως οι διεγερτικές κοινοβουλευτικές ομιλίες του Churchill ενδυνάμωσαν τη βρετανική αντίσταση.
Όμως ο πόλεμος δεν έχει να κάνει τίποτα με τη λαϊκιστική προπολεμική ανυπομονησία του Zelensky για την πολυπλοκότητα της διακυβέρνησης, ούτε τον δίδαξε να αποφεύγει τις συμβουλές που δίνουν άλλοι εκτός από τους πιστούς του ή να μην ανέχεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Οι επικριτές του ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία θα αρχίσει να πληρώνει ένα τίμημα για αυτό που ορισμένοι αποκαλούν μετασοβιετική νοοτροπία διοίκησης και ελέγχου.
Όπως λένε, μεγάλο μέρος της ανθεκτικότητας που επιδεικνύει η χώρα μπορεί να εξηγηθεί από την καινοτόμο φύση του λαού και την επίμονη στάση της κοινωνίας, οι οποίες ενίσχυσαν το κράτος, όταν αυτό βρέθηκε… ανίκανο να σταθεί.
Όμως η συσσώρευση της εξουσίας είναι αντίθετη σε αυτή τη λαϊκή στάση, καθώς την αποδυναμώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης