Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρόμετρο ΚΕΕΕ: Καλύτερο αναμένουν το επόμενο εξάμηνο οι επιχειρήσεις

Βαρόμετρο ΚΕΕΕ: Καλύτερο αναμένουν το επόμενο εξάμηνο οι επιχειρήσεις
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις υπερτερούν –έστω και οριακά– των απαισιόδοξων στον τομέα των κατασκευών.
Σταθερές παραμένουν οι τάσεις σε σχέση με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας επιχειρήσεων του "Βαρόμετρου ΚΕΕΕ", την οποία διεξήγαγε η "PALMOS ANALYSIS".
Στα βασικά συμπεράσματα διαπιστώνεται ότι το 21% των επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό, ενώ παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι περίπου ίδιο με το αντίστοιχο περσινό.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις υπερτερούν –έστω και οριακά– των απαισιόδοξων στον τομέα των κατασκευών.

Η αισιοδοξία επικρατεί στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000 € και απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζόμενους), ενώ στον αντίποδα απαισιοδοξία επικρατεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (όσες απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 100.000 € ετησίως -κυρίως ατομικές και μη κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις).
Σχετικά σταθερή εικόνα καταγράφεται και στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τη ρευστότητά τους ενώ ελαφρά θετικό είναι και το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στις επιχειρήσεις.

Ακόμα, αυξάνεται εκ νέου το ποσοστό των επιχειρήσεων, οι οποίες δηλώνουν ότι οι δανειακές τους ανάγκες θα παραμείνουν αμετάβλητες.

"Οι ελληνικές επιχειρήσεις -και κυρίως οι μικρομεσαίες- αναμένουν, ότι με τη σταθερότητα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, τον επανασχεδιασμό της φορολόγησης από την πολιτεία αλλά και μέτρα κατά του πληθωρισμού, δύνανται να επιτύχουν τους στόχους της ανάπτυξης και της προόδου.
Έτσι, θα είναι σε θέση να υπερβούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο διεθνές περιβάλλον, καθώς η πανευρωπαϊκή αστάθεια και οι εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τις επηρεάζουν άμεσα.
Ωστόσο, όπως δείχνουν ορισμένοι δείκτες του "Βαρόμετρου ΚΕΕΕ", η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διευκολύνουν το επενδυτικό περιβάλλον και να τονώσει με ουσιαστικές παρεμβάσεις το ελληνικό επιχειρείν, την αγορά, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις της παραγωγής" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης.
Η έρευνα της ΚΕΕΕ εδώ:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης