Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία πέφτει με πάταγο, εξαφανισμένος ο Syrsky – Η Ρωσία τρόμαξε τα γεράκια των ΗΠΑ για ATACMS, δραματικό μήνυμα CIA

Η Ουκρανία πέφτει με πάταγο, εξαφανισμένος ο Syrsky – Η Ρωσία τρόμαξε τα γεράκια των ΗΠΑ για ATACMS, δραματικό μήνυμα CIA
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μη δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια 
Η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι η παροχή άδειας για τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά της Μόσχας ελήφθη σοβαρά υπόψη από την Ουάσινγκτον.
Επί του πεδίου οι Ουκρανοί δείχνουν ανήμποροι να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση στο Donbass ενώ στο Kursk οπισθοχωρούν και χάνουν συνεχώς οικισμούς.
Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Alexander Syrsky είναι το τελευταίο διάστημα εξαφανισμένος, όπως αποκαλύπτουν Ουκρανοί πολιτικοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Syrsky είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky σε κεντρικές επιλογές του Κιέβου, όπως η επιχείρηση στο Kursk.  
 
Δραματική προειδοποίηση CIA

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μη δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια.
Η CΙΑ, όπως και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin αντιδρούσε εξαρχής στην παροχή έγκρισης για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας από το καθεστώς του Κιέβου.
Μετά τις δηλώσεις Putin στη CIA σήμανε συναγερμός, που έστειλε κατεπείγον μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι ο Ρώσος ηγέτης εννοεί κάθε του λέξη στη σοβαρή προειδοποίηση, που απηύθυνε.
Τη CIA ανησύχησε ιδιαίτερα το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά και δημόσια για την κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας, ενδεχόμενο που θα επιεφέρει τη λήψη κατάλληλων μέτρων. 

Για διάσταση απόψεων στην αμερικανική διοίκηση είχε κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ υπέρμαχος της πιο σκληρής γραμμής εμφανιζόταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος τασσόταν υπέρ των χτυπημάτων με όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος. 
Ο  Blinken κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο (11/9) συζήτησε το ενδεχόμενο χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στην Ουάσινγκτον.

Κάνουν πίσω οι ΗΠΑ μετά την τελευταία προειδοποίηση Putin

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer συμφώνησαν ότι δεν θα δώσουν στην Ουκρανία άδεια να χτυπήσει τη Ρωσία με όπλα μεγάλης εμβέλειας, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του δεύτερου.
«Ο Keir Starmer κατέστησε σαφές ότι δεν θα τρομοκρατηθεί από την προειδοποίηση του Προέδρου Putin πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, εάν δοθεί η άδεια στην Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια», αναφέρει το ITV.
Το Politico αναφέρει πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος αυτό το Σαββατοκύριακο (14- 15/9).
Το δημοσίευμα επικαλούμενο Βρετανούς αξιωματούχους επισημαίνει ότι δεν αναμένεται καμία επίσημη ανακοίνωση για αυτό το ζήτημα εντός του Σαββατοκύριακου, με κάποιους να αναφέρουν πως η άρση των περιορισμών θα μπορούσε να ληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μάλιστα αναφέρεται, πως ακόμα και αν εγκριθεί αυτό το αίτημα του Κιέβου, η χρήση των δυτικών όπλων δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ρωσία: Οι κατάλληλες αποφάσεις για το ΝΑΤΟ

Το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μια απόφαση για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αλλάξει «όλη τη φύση της σύγκρουσης», τόνισε ο Putin.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αποδέκτες έλαβαν το μήνυμα του Putin σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν από τυχόν χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στο ρωσικό έδαφος, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή η δήλωση έφτασε στους αποδέκτες της.
Η δήλωση του προέδρου Putin είναι πολύ σαφής, ξεκάθαρη και δεν επιτρέπει διπλές αναγνώσεις» υπογράμμισε ο Peskov.
Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν για τη χώρα».
Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αγνοήσει τις παρατηρήσεις του Putin για την Ουκρανία, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη Mikhail Ulyanov.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δήλωση του Putin πολύ σοβαρή προειδοποίηση.
«Μια λιτή αλλά αυστηρή προειδοποίηση που δεν συνιστάται να αγνοηθεί», σημείωσε ο Ulyanov.
Οι Times ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Biden μπορεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία με όπλα μεγάλης εμβέλειας με την προϋπόθεση οι πύραυλοι να είναι μόνο γαλλικοί ή βρετανικοί αλλά όχι αμερικανικοί.
Η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, καθώς οι αρχές των ΗΠΑ ελπίζουν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ρωσικός τρόμος στο Donbass, εφιάλτης Ουκρανών στο Kursk

Στο Donbass, μετά την απελευθέρωση της Krasnogorovka, ο ρωσικός στρατός κινείται πιο ενεργά προς την κατεύθυνση Kurakhovsky.
Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τη γραμμή Maryinka-Krasnogorovka προς την κατεύθυνση του οικισμού Ostroye.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η ομάδα τεθωρακισμένων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσπασε την ουκρανική άμυνα και εισήλθε στο χωριό, καταλαμβάνοντας το ανατολικό τμήμα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να σταματήσουν τους Ρώσους στρατιώτες με πυρά πυροβολικού και drones αλλά Ουκρανοί αναλυτές ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μια τεράστια περιοχή νότια του Netailovo.
Στα ανατολικά του Toretsk o ρωσικός στρατός διαμόρφωσε μία κατάσταση που του επιτρέπει να προχωρήσει βαθύτερα.
Οι Ουκρανοί στην εν λόγω περιοχή δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να την καλύψουν εξ ολοκλήρου.
Ο εχθρός έχει λίγους ανθρώπους εκεί και δεν είναι αρκετός για να προστατεύσει κάθε δρόμο.
Ως εκ τούτου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια αμυντική γραμμή κατά μήκος του δρόμου.
Μετά τις αποτυχίες στο Donbass, η περιπέτεια Kursk του Κιέβου άρχισε επίσης να καταρρέει.
Ο αριθμός των τραυματιών στα νοσοκομεία και των στρατιωτών που δραπετεύουν από την πρώτη γραμμή αυξάνεται.
Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προβλέψεις, 3-4 χιλιάδες μαχητές των ουκρανικών δυνάμεων ενδέχεται να συλληφθούν κατά τη διάρκεια του σχηματισμού «καζάνι» (στη στρατιωτική ορολογία είναι η περικύκλωση μίας περιοχής σε σχήμα ημικυκλίου και ο συνεχής βομβαρδισμός της) και της κατάρρευσης των αμυντικών γραμμών.

Εξαφανισμένος ο Syrsky

Εν τω μεταξύ ο σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Leonid Kuchma, Oleg Soskin αποκάλυψε ότι «ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, είναι εξαφανισμένος».
Διερωτάται τι σχέδιο μπορεί να έχει ο Zelensky όταν υπάρχουν συνεχείς αναφορές για το θάνατο Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή του Kursk.
«Ο Syrsky εξαφανίστηκε, πάντα λέγαμε ότι θα έφευγε αλλά τώρα πραγματικά έχει εξαφανιστεί», κατέληξε ο Soskin.
artillery_1.JPG
Δέος με τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία μετά το Kursk - Πρώτος στόχος τα όπλα του ΝΑΤΟ... «θα καούν όλα»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Alexander Fomin δήλωσε ότι μετά την επίθεση των Ουκρανών στο Kursk, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση απέκτησε «νέα διάσταση».
Έτσι, η Ουκρανία έπαψε να είναι θύμα στα μάτια της Δύσης, αφού εισέβαλε στο έδαφος της Ρωσία είπε ο αξιωματούχος.
Το Κίεβο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί αυτή την εικόνα στη διεθνή σκηνή, σημείωσε.
«Η επιθετικότητα των Ουκρανών εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Ρωσίας κατέρριψε επιτέλους αυτό το ψέμα», είπε.
Ο Fomin σημείωσε επίσης ότι ο απώτερος στόχος της Ουκρανίας, που είναι όργανο της συλλογικής Δύσης, είναι «να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία».
Έτσι, είναι πιθανό το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία προκειμένου να προσπαθήσει να αναγκάσει τη Ρωσία να διαπραγματευτεί τη «φόρμουλα του Κιέβου».
Η εφαρμογή τέτοιων σχεδίων, επεσήμανε ο Fomin, είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την ιδέα του σύγχρονου πολέμου, είπε επίσης ο Fomin.
«Πριν από μερικά χρόνια, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την τρέχουσα κλίμακα χρήσης drones και άλλων μη επανδρωμένων συστημάτων, τον ρόλο της αναγνώρισης, των επικοινωνιών, του ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και των συστημάτων καταστολής», είπε ο Alexander Fomin.
Έγινε σαφές ότι τα διαφημιζόμενα και δήθεν εξαιρετικά δυτικά οπλικά συστήματα «καίγονται τέλεια στο πεδίο της μάχης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης