Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μάταια πίνουν σαμπάνια Βρετανία και Ουκρανία - Επείγον μήνυμα ΗΠΑ: Λιγοστοί οι ATACMS, χτυπήστε Κριμαία και ρωσικά πλοία

Μάταια πίνουν σαμπάνια Βρετανία και Ουκρανία  - Επείγον μήνυμα  ΗΠΑ: Λιγοστοί οι ATACMS, χτυπήστε Κριμαία και ρωσικά πλοία
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει περιορισμένα αποθέματα συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, επομένως οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει στόχους υψηλής στρατηγικής αξίας για τη Ρωσία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει περιορισμένα αποθέματα συστημάτων μεγάλης εμβέλειας, επομένως οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και όχι σε διαφορετικούς στόχους στη Ρωσία, που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχουν μικρή στρατηγική αξία, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο.
Έτσι, ο Λευκός Οίκος θεωρεί την Κριμαία και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά στη χερσόνησο ως τους καταλληλότερους στόχους για την αποτελεσματική χρήση του ATACMS, υποστηρίζει το CNN.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αποκάλυψε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν μόνο τη δυνατότητα χρήσης δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς αλλά και την άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία .
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, το καθεστώς του Κιέβου χτυπά ήδη το ρωσικό έδαφος με drones και άλλα μέσα.
Όσον αφορά στη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας δυτικής κατασκευής, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ειδικών από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι η άμεση συμμετοχή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αλλάξει σημαντικά την ουσία της και θα σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ -Ηνωμένες Πολιτείες , ευρωπαϊκές χώρες- βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που εμφανίζονται μπροστά της, υπογράμμισε ο Putin.

atacms_3.JPG

Οι συζητήσεις στη Δύση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου .
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ενδέχεται να αποφασίσουν να άρουν την απαγόρευση χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος έξω από την Κριμαία και περιοχές, όπου ισχύουν οι περιορισμοί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως το ζήτημα να επιτραπεί στο καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιεί τέτοια όπλα για επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times, υπάρχει διάσπαση στην αμερικανική διοίκηση σε αυτό το θέμα.
atacms_1.png
Δραματική προειδοποίηση CIA

Η CΙΑ, όπως και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin αντιδρούσε εξαρχής στην παροχή έγκρισης για τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας από το καθεστώς του Κιέβου.
Μετά τις δηλώσεις Putin στη CIA σήμανε συναγερμός, που έστειλε κατεπείγον μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι ο Ρώσος ηγέτης εννοεί κάθε του λέξη στη σοβαρή προειδοποίηση, που απηύθυνε.
Τη CIA ανησύχησε ιδιαίτερα το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά και δημόσια για την κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας, ενδεχόμενο που θα επιεφέρει τη λήψη κατάλληλων μέτρων.
Για διάσταση απόψεων στην αμερικανική διοίκηση είχε κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ υπέρμαχος της πιο σκληρής γραμμής εμφανιζόταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος τασσόταν υπέρ των χτυπημάτων με όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος.
Ο Blinken κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο (11/9) συζήτησε το ενδεχόμενο χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη σχετική συζήτηση στην Ουάσινγκτον.

Μάταια πίνουν σαμπάνια Βρετανία - Ουκρανία

Την ίδια στιγμή τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στη συνάντηση Zelensky – Biden που αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της 78ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , που ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη (17/9/2024) στη Νέα Υόρκη, θα ανακοινωθεί πως θα επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει για επιθέσεις στη Ρωσία αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.
Η πληροφορία αυτή δεν είναι νέα. Από τις 10 Ιουλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer έχει ανακοινώσει πως το Κίεβο δεν έχει περιορισμούς και θα αποφασίσει μόνο του πώς και πού θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Storm Shadow.
Είναι αλήθεια ότι διατύπωσε επιφυλάξεις ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν «αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», αλλά με βάση το γεγονός ότι η Δύση εκ των προτέρων θεωρεί οποιεσδήποτε ενέργειες του Κιέβου ως «δικαιολογημένη αυτοάμυνα».
Επιπλέον, η άρση των περιορισμών συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση του Zelensky με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην αεροπορική βάση Ramstein στις 6 Σεπτεμβρίου και επιβεβαιώθηκε στις 18 Αυγούστου από τον Podolyak, σύμβουλο του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Telegraph: Και να πάρει η Ουκρανία το πράσινο φως από ΗΠΑ για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία δεν θα μπορέσει αντέξει τα καταστροφικά αντίποινα

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που στοχεύουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, το καθεστώς του Κιέβου παραμένει ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά αντίποινα της Μόσχας, επισημαίνει η εφημερίδα Telegraph.
Η Ουκρανία έχει «σχετικά λίγους» Storm Shadow, αφού χρησιμοποίησε πολλούς από τους βρετανικής κατασκευής πυραύλους για να επιτεθεί στη ρωσική Κριμαία, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης «εφεδρικού εξοπλισμού» που θα αποτελείται από «περισσότερα όπλα, όχι στρατεύματα», ανέφερε η Victoria Spartz, βουλευτής των ΗΠΑ ουκρανικής καταγωγής.
Το καθεστώς Zelensky έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow με βεληνεκές 250 χιλιομέτρων, για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές των περιοχών Donbass, Kherson και Zaporozhye, στην Κριμαία και στη διοίκηση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.
Η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της μια σειρά από συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς κατασκευής ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS, JDAM-ER, MALD και HARM.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς JASSM στην Ουκρανία.


Η Ρωσία απαντά με αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μέχρι την Πολωνία


Όσον αφορά την «πολύ ήπια» αντίδραση της ρωσικής ηγεσίας στην άρση των περιορισμών για το Κίεβο, την καλύτερη απάντηση σε αυτό έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov, ο οποίος σημείωσε ότι «οι δηλώσεις των ΗΠΑ πως εργάζονται για την άρση των εμποδίων σε χτυπήματα με ουκρανικά όπλα βαθιά στη Ρωσία αποτελούν μέρος του ψυχολογικού πολέμου».
Η Ρωσία είναι ξεκάθαρη στην αντίδρασή της. Όλα τα εδάφη είναι το ίδιο και ίδια θα είναι η απάντησή της, είτε το χτύπημα γίνει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, είτε στην Κριμαία.
Δεν θα υπάρξουν χωριστές λύσεις για τη Ρωσία, παρά μόνο μία την οποία διατύπωσε με σαφήνεια ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin: Στην Ουκρανία θα δημιουργηθεί αποστρατικοποιημένη ζώνη η οποία θα πρέπει να είναι τέτοια και σε τέτοια απόσταση από το ρωσικό έδαφός που να εξασφαλίζει ασφάλεια, από όπλα μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής τα οποία χρησιμοποιούν οι ουκρανικές αρχές για να βομβαρδίσουν ειρηνικές πόλεις.
«Δηλαδή, εάν οποιοδήποτε όπλο μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να μας απειλήσει από τα ουκρανικά σύνορα με την Πολωνία , αυτό σημαίνει ότι η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα τελειώσει εκεί» έχει ξεκαθαρίσει ο Ρώσος ηγέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης