Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία αγοράζει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Βουλγαρία – Μοναδική συμφωνία 600 εκατ. ευρώ

Η Ουκρανία αγοράζει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Βουλγαρία – Μοναδική συμφωνία 600 εκατ. ευρώ

Εμπειρογνώμονες από την Energoatom, τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, έφτασαν στη Βουλγαρία

Σχετικά Άρθρα
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες την προθεσμία για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την πώληση δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων και σχετικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Οι αρχές της Σόφιας παρέλαβαν τους αντιδραστήρες από τη ρωσική Atomstroyexport πριν από περισσότερα από έξι χρόνια, αλλά ήταν ήδη άχρηστοι επειδή η χώρα είχε εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.
Οι αντιδραστήρες είναι αυτή τη στιγμή αποθηκευμένοι κοντά στο Μπέλενε και περιμένουν να πωληθούν.
Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την πώληση του εξοπλισμού με την Ουκρανία για σχεδόν δύο χρόνια και το κοινοβούλιο υποχρέωσε την κυβέρνηση να συνάψει τη συμφωνία για τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο τίμημα με το οποίο πλήρωσε η Βουλγαρική Εθνική Εταιρεία Ενέργειας στους Ρώσους εξαγωγείς πυρηνικής ενέργειας.
Εμπειρογνώμονες από την Energoatom, τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, έφτασαν στη Βουλγαρία για να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό στον πυρηνικό σταθμό του Μπελένε.

Μοναδική συμφωνία

Ωστόσο, η απόφαση για την πώληση των αντιδραστήρων επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι μια πιθανή συμφωνία για τους αντιδραστήρες θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία.
Η συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Ουκρανίας είναι μοναδική, διότι η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που έχει τους δύο ρωσικούς αντιδραστήρες που δεν χρειάζεται, και η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης