Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από Σαουδική Αραβία και Κίνα - «Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες

Προς νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από Σαουδική Αραβία και Κίνα - «Χρυσός» πυρετός στις κεντρικές τράπεζες
Και οι δύο κεντρικές τράπεζες, η πρώτη της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά πετρελαίου και η δεύτερη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, μαζεύουν χρυσό έχοντας έναν και κύριο σκοπό: να σκοτώσουν το δολάριο…
Σε αγορά 160 τόνων χρυσού στην Ελβετία προέβη κρυφά, αρχής γενομένης από το 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, συμβάλλοντας στο bull run το κίτρινου μετάλλου.
Και όπως φαίνεται, παρότι οι Σαουδάραβες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γέννηση του πετροδολαρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αυτήν τη φορά μπορεί να αποτελέσουν τη φωτιά που θα το κάψει.
Ειδικότερα, μέχρι πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία η ζήτηση χρυσού μειωνόταν όταν η τιμή του αυξανόταν και ενισχυόταν όταν υποχωρούσε.
Αυτή η συμπεριφορά περιόριζε την αστάθεια στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου… που επί δεκαετίες χειραγωγούνταν από τη Δύση.
Saudi Central Bank Caught Secretly Buying 160 Tonnes of Gold in Switzerland
Ωστόσο, από τότε που η Δύση οπλοποίησε το δολάριο κατά της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, όσοι έχουν διπλωματικές διαφωνίες με τη Δύση ανταλλάσσουν όλο και περισσότερο τα αμερικανικά νομίσματά τους με φυσικό χρυσό.

Όπως αποκαλύπτει το παραπάνω διάγραμμα, όταν η τιμή του χρυσού ανέβηκε (2016, 2017, 2019 και 2020), οι Σαουδάραβες μείωσαν τις εισαγωγές ή έγιναν καθαροί εξαγωγείς.
Από το 2022, ωστόσο, η τιμή του χρυσού διαγράφει ανοδική πορεία, με τη Σαουδική Αραβία να συνεχίζει την εισαγωγή χρυσού.
Κατά τη διάρκεια του ράλι στο κίτρινο μέταλλο από τα τέλη του 2022 μέχρι σήμερα, οι Σαουδάραβες είναι ένας σταθερός καθαρός εισαγωγέας.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι μέρος ροής στη Σαουδική Αραβία, ο χρυσός που προέρχεται από την Ελβετία, πηγαίνει, στην πραγματικότητα, στην κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, γνωστή και ως Σαουδική Αραβική Νομισματική Αρχή (SAMA).

Αποκάλυψη κρυφής αγοράς

Επισήμως, τα στατιστικά στοιχεία διασυνοριακού εμπορίου χρυσού οποιασδήποτε χώρας αφορούν σε «μη νομισματικό» μέταλλο, που σημαίνει ιδιόκτητο.
Ο νομισματικός χρυσός, που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες, δεν ανακοινώνεται.
Ωστόσο, ο μη νομισματικός χρυσός που διασχίζει τα κινεζικά σύνορα συχνά κατευθύνεται προς τα θησαυροφυλάκια της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC).
Στους κόλπους των εμπειρογνωμόνων του κλάδου, η SAMA είναι γνωστή για την επιτάχυνση των μυστικών αγορών χρυσού από το 2022.
Συγκρίνοντας τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) για τις συνολικές αγορές κεντρικών τραπεζών (βάσει έρευνας πεδίου), με αυτό που οι κεντρικές τράπεζες αναφέρουν ότι έχουν αγοράσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι «μη αναφερόμενες» αγορές ξεπέρασαν την οροφή αρχής γενομένης από το 2022.
Άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αλλά προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην PBoC και σε μικρότερο βαθμό στη SAMA.
Επειδή στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχουν ETF Χρυσού, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις αγορές της SAMA συγκρίνοντας τις καθαρές εισαγωγές με τη ζήτηση των τοπικών καταναλωτών.
Όχι τυχαία, οι καθαρές εισαγωγές άρχισαν να ξεπερνούν σταθερά τη ζήτηση των καταναλωτών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η SAMA βιαζόταν (και βιάζεται) να πάρει στα χέρια της φυσικό χρυσό.
Quarterly Central Bank Gold Buying Tonnes
Ελβετία: σημείο μηδέν για μυστικές αγορές

Για να μάθουμε αν η SAMA ψωνίζει ράβδους χρυσού στις Ελβετικές Άλπεις, αφαιρέσαμα τη ζήτηση των καταναλωτών της Σαουδικής Αραβίας από τις καθαρές εισαγωγές της και συγκρίναμε το αποτέλεσμα (εισαγωγή χρυσού αλλά δεν πωλήθηκε σε καταναλωτές) με τις ακαθάριστες εξαγωγές από την Ελβετία στη Σαουδική Αραβία.
Το αποτέλεσμα δείχνει μια δυνατή αντιστοιχία από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η SAMA αγόραζε αθόρυβα πλάκες από το πολύτιμο μέταλλο.
Τα στοιχεία, λοιπόν, υποδηλώνουν ότι τα τελευταία χρόνια η SAMA αγόρασε περίπου 160 τόνους χρυσού.
Το πόσο κατέχει συνολικά είναι άγνωστο, εν μέρει επειδή τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας ξεκινούν μόλις το 2015.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Σαουδική Αραβία κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι θέλει να πιστεύει ο κόσμος.
Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζά της ενημέρωσε τα επίσημα αποθέματά της ήταν τον Φεβρουάριο του 2008, όταν ανέφερε 332 τόνους, που ήταν 180 τόνοι περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2008.
Προφανώς η SAMA δεν αγόρασε 180 τόνους σε έναν μήνα.
Ακριβώς όπως τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού από την PBoC, ο αριθμός που δημοσιεύει η SAMA είναι καθαρά πολιτικός.
Κρύβοντας πόσο πολύτιμο μέταλλο κατέχει πραγματικά, ο Οίκος των Σαούντ αποφεύγει να ταράξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, η πορεία των δύο χωρών είναι ξεκάθαρη.
Δίπλα στους 160 τόνους από τη SAMA, υπολογίζεται πως η PBoC αγόρασε 1.600 τόνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξής.
Και οι δύο κεντρικές τράπεζες, η πρώτη της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά πετρελαίου και η δεύτερη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, μαζεύουν χρυσό έχοντας έναν και κύριο σκοπό: να σκοτώσουν το δολάριο.
Saudi Arabia Gold Demand Tonnes
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης