Τελευταία Νέα
Οικονομία

To κράτος για να βολέψει τις ασφαλιστικές εταιρίες, επιβάλλει υποχρεωτικότητα ασφάλισης στις κατοικίες για καταστροφές

To κράτος για να βολέψει τις ασφαλιστικές εταιρίες, επιβάλλει υποχρεωτικότητα ασφάλισης στις κατοικίες για καταστροφές
Εκτιμάται ότι 120.000 φυσικά πρόσωπα με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν έχουν σήμερα ασφαλιστική κάλυψη…
Σχετικά Άρθρα
«Κόβονται» οι κρατικές αποζημιώσεις για την αποκατάστασή ζημιών από σεισμό, πλημμύρα και πυρκαγιά ακόμα και η στεγαστική συνδρομή στους μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών έως την 1η Ιουνίου του 2025 σύμφωνα με τη νέα κυβερνητική ρύθμιση.
Εκτιμάται ότι 120.000 φυσικά πρόσωπα με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν έχουν σήμερα ασφαλιστική κάλυψη οι οποίοι πέραν των κρατικών αποζημιώσεων θα χάσουν και την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που μετά την 1η Ιουνίου δεν έχουν φροντίσει να τα ασφαλίσουν για το σύνολο της αξίας τους μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες που λόγω της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθούν επιβαρύνοντας τα κρατικά ταμεία σε μια περίοδο που μάλιστα που οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στενεύουν τα περιθώρια.

Πίεση από Κομισιόν

Πίεση προς αυτή την κατεύθυνση ασκείται και από την Κομισιόν η οποία σε έκθεση που δημοσίευσε τον Μάιο τονίζει την αναγκαιότητα για μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η κάλυψη των ζημιών αποκλειστικά από το κράτος δημιουργεί ηθικό κίνδυνο καθώς οι ιδιώτες αποφεύγουν να ασφαλίζονται από τη στιγμή που υπάρχουν οι κρατικές αποζημιώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό σε βάθος χρόνου εξετάζεται η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ορίου για την αξία του ακινήτου που θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη σε περίπτωση που οι κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ ασφαλιστούν και διπλασιαστεί το ποσοστό των κατοικιών με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες θα έχει ασφαλιστεί περίπου το 23% της αξίας των κατοικιών της χώρας.

Υποχρεωτική ασφάλιση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με την εφαρμογή της έκπτωσης 10% στον ΕΦΝΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες περίπου 215.171 φορολογουμένους ή 1 στους 29 πλήρωσαν λιγότερο φόρο.
Πέρα από τις κατοικίες η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού επεκτείνεται για τις επιχειρήσεις καθώς το όριο του τζίρου πέφτει στις 500.000 ευρώ από 2 εκ. ευρώ.
Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως στον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Υποχρεωτική ασφάλιση

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές από φυσικά φαινόμενα ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Αδιευκρίνιστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την ασφάλιση με ένα από τα σενάρια να προβλέπει ότι η προθεσμία θα τρέχει μέχρι το τέλος του έτους
Στο μεταξύ όσοι θα ασφαλίσουν ή έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) θα κερδίσουν διπλάσια έκπτωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2025 καθώς το ποσοστό αυξάνεται στο 20% από 10%.
Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ασφαλισμένης κατοικίας αξίας 400.000 ευρώ που φέτος πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 800 ευρώ το επόμενο έτος θα καταβάλει 640 ευρώ δηλαδή 160 ευρώ λιγότερα.
Επισημαίνεται ότι η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου χορηγείται εφόσον η φορολογητέα αξία της κατοικίας ή των κατοικιών τους δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, έχουν ασφαλιστεί για σεισμό, πυρκαγιά και για πλημμύρα, το συμβόλαιο καλύπτει το προηγούμενο έτος και έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών και η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου δηλαδή την αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζομένης της αξίας του οικοπέδου.
Σε περίπτωση που η διάρκεια ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά ενώ δεν δίνεται καμία έκπτωση για Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης