Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο του Elon Musk για αποικία στον πλανήτη Άρη είναι ρεαλιστική; - Γιατί αποδομεί το όνειρο ο αστρονόμος Surdin

Το σχέδιο του Elon Musk για αποικία στον πλανήτη Άρη είναι ρεαλιστική; - Γιατί αποδομεί το όνειρο ο αστρονόμος Surdin
To μεγάλο του όνειρο να κάνει την ανθρωπότητα ένα πολυπλανητικό είδος, μετατρέπεται σε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες προθεσμίες, όμως υπάρχει ένα... αλλά...
Οι πρώτοι άνθρωποι θα προσγειωθούν στον Άρη τα επόμενα χρόνια και μέσα σε 20 χρόνια θα αναδυθεί εκεί μια σταθερή αποικία, ανακοίνωσε ο επιχειρηματίας Elon Musk προ μηνών.
To μεγάλο του όνειρο να κάνει την ανθρωπότητα ένα πολυπλανητικό είδος, μετατρέπεται σε ένα σχέδιο με συγκεκριμένες προθεσμίες.
Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συλλέγουν λεπτομέρειες για το μεγαλειώδες εγχείρημα, επιστήμονες και μηχανικοί αξιολογούν πόσο εφικτή είναι η αποστολή.

Πολύ σύντομα

Τα διαστημόπλοια θα πετάξουν στον Άρη σε δύο χρόνια, όταν οι δύο πλανήτες είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλο - αυτό συμβαίνει μία φορά κάθε 26 μήνες, ανακοίνωσε ο Musk την Κυριακή στο κοινωνικό του δίκτυο X.
Οι πρώτες πτήσεις θα είναι μη επανδρωμένες, αφού στόχος είναι να εξασκηθεί η προσγείωση.
Εάν πετύχει, το επανδρωμένο διαστημόπλοιο θα πάει στον Άρη «σε τέσσερα χρόνια».
Αλήθεια, ο επικεφαλής της SpaceX δεν διευκρίνισε από ποιο σημείο υπολογίζεται αυτή η περίοδος - από σήμερα ή από την ολοκλήρωση της αποστολής χωρίς πλήρωμα.
Όταν ο πρώτος άνθρωπος προσγειωθεί σε έναν κοντινό πλανήτη, ο αριθμός των εκτοξεύσεων «θα αυξηθεί εκθετικά».
«Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια αυτοσυντηρούμενη πόλη σε περίπου 20 χρόνια», δήλωσε ο επιχειρηματίας.
Η ηχηρή δήλωση δείχνει ότι ο Musk είναι σίγουρος για την αξιοπιστία της βασικής τεχνολογίας για τα διαπλανητικά ταξίδια - το υπερβαρύ «αστρόπλοιο».
Αν και δεν ολοκλήρωσε καν το τεστ.
Η τελευταία δοκιμαστική πτήση μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου - ήταν δυνατή η επιστροφή του πλοίου στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, αλλά το κέλυφος και η πόρτα του χώρου αποσκευών υπέστησαν ζημιές κατά την επανείσοδο.
Η επόμενη εκκίνηση θα γίνει εντός του φθινόπωρου
04_2.jpg
Το μεγαλύτερο διαστημικό όχημα στην ιστορία της αστροναυτικής, αλλά με κόστος... διαστημικό!


Το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το όχημα εκτόξευσης Super Heavy και το ίδιο το Starship, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της αστροναυτικής: 121 μέτρα ύψος (από τα οποία πενήντα είναι στο πλοίο), με μεταφορική ικανότητα έως και 150 τόνους.
Η επανδρωμένη έκδοση, σύμφωνα με τον Musk, μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα 100 ατόμων.
πως φαίνεται από τα χαρακτηριστικά, το Starship δημιουργήθηκε σκόπιμα ως «άλογο εργασίας» για μελλοντικούς αποικιστές άλλου πλανήτη - για τις περισσότερες άλλες διαστημικές εργασίες η ισχύς του είναι υπερβολική. Έγινε το κύριο επίτευγμα της SpaceX - μιας «διαστημικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους», η οποία, μέσω της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων σταδίων, έκανε την εκτόξευση φορτίου σε τροχιά όσο το δυνατόν φθηνότερη.
Τώρα είναι απαραίτητο επίσης να μειωθεί ριζικά το κόστος παράδοσης στον Άρη.
«Τώρα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ανά τόνο ωφέλιμου φορτίου», διευκρίνισε ο επικεφαλής της εταιρείας «Πρέπει να βελτιώσουμε τον αριθμό σε 100 χιλιάδες ανά τόνο για να χτίσουμε μια αυτάρκη πόλη εκεί, επομένως η τεχνολογία πρέπει να είναι 10.000 φορές.
Είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Τα πάντα για τον Άρη

Όχι μόνο το SpaceX, αλλά όλα τα άλλα επιχειρηματικά έργα του Musk τελικά λειτουργούν για να κάνουν πραγματικότητα το «αρειανό παραμύθι».
Έτσι, σχεδιάζεται ότι οι μελλοντικοί άποικοι θα μετακινηθούν στον νέο κόσμο με μια προσαρμοσμένη έκδοση του ηλεκτρικού φορτηγού Cybertruck από την Tesla.
Ηλιακά πάνελ της ίδιας εταιρείας θα παρέχουν ενέργεια στους εκτοπισμένους.
Οι εξελίξεις της Boring Company, που δημιουργήθηκε για την τοποθέτηση σηράγγων αυτοκινήτων, χρησιμοποιούνται για γεωτρήσεις στον Άρη.
Οι βοηθοί των αποίκων θα είναι η πιστή στον άνθρωπο τεχνητή νοημοσύνη xAI και το ρομπότ Optimus.
Το κοινωνικό δίκτυο X, το πρώην Twitter, είναι επίσης χρήσιμο: στη βάση του, ο Musk δοκιμάζει το έργο μιας «αστικής κυβέρνησης» που θα κυβερνά την πόλη του Άρη «με βάση τη δημόσια συναίνεση», ανέφεραν.
Ο Musk σκέφτηκε ακόμη και το δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink για να κερδίσει χρήματα για διαπλανητικά ταξίδια.
Ο επιχειρηματίας, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να φτάσει το ένα τρισεκατομμύριο στο μέλλον, λέει ότι συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία αποκλειστικά για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά του στον Άρη.

Σωτήρας της ανθρωπότητας και η εφεδρική επιλογή

Ο Musk πιστεύει ότι η Γη είναι πολύ ευάλωτη για να στηριχθεί αποκλειστικά σε αυτήν για την επιβίωση της ανθρωπότητας - ίσως ο μόνος φορέας της συνείδησης στο Σύμπαν: οποιοσδήποτε κατακλυσμός, φυσικός ή ανθρωπογενής, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα.
Χρειαζόμαστε μια εφεδρική επιλογή.
«Ο πολυπλανητισμός θα αυξήσει σημαντικά την πιθανή διάρκεια ζωής της συνείδησης επειδή δεν θα έχουμε πλέον όλα τα «αυγά» μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε έναν πλανήτη», εξηγεί.
Ο επιχειρηματίας έχει επανειλημμένα επιστρέψει στο θέμα του "πολυπλανητικού" σε δημόσιες ομιλίες.
Είναι αλήθεια ότι έχει δώσει κατά καιρούς διαφορετικά χρονικά όρια για τον αποικισμό.
Για παράδειγμα, το 2016 δήλωσε ότι θα χρειαστούν από 40 έως 100 χρόνια για να δημιουργηθεί ένας αυτάρκης πολιτισμός στον Άρη.
Τώρα είναι πολύ πιο αισιόδοξος - τον Απρίλιο του 2024 ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της SpaceX ότι σε 20 χρόνια ο γειτονικός πλανήτης θα κατοικείται από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αναφέρουν οι New York Times.
02_25.jpg
Πλήρης εικόνα του Άρη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαστημική εταιρεία προετοιμάζεται ενεργά για μια μεγάλης κλίμακας αποστολή.
Αναπτύσσει διαστημικές στολές για αποίκους και την εμφάνιση μιας Αρειανής πόλης.
Υποτίθεται ότι η αποικία θα βρίσκεται σε έναν γιγάντιο θόλο, με παρόμοιες μικρότερες δομές διάσπαρτες γύρω της.
Υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη, για το από ποια υλικά να κατασκευαστούν.
«Ο Musk ανησυχεί ιδιαίτερα να κάνει την πόλη να φαίνεται δροσερή», λένε οι πηγές.
Επιπλέον, λένε οι δημοσιογράφοι, μια ιατρική ομάδα μελετά εάν οι «αρειανοί» θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά εκεί.
Ο Musk φέρεται να προσέφερε εθελοντικά το σπέρμα του για να «σπείρει την αποικία».
Ωστόσο, η SpaceX δεν επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.
Όπως και να έχει, ο επιχειρηματίας είναι πεπεισμένος ότι «μέχρι το έτος 30, ο πολιτισμός θα προστατεύεται αναμφίβολα».
Έγραψε για αυτό τον Μάιο στη σελίδα του στο X.

Οι άνθρωποι, το προσωπικό, αποφασίζουν τα πάντα... κι εδώ ξεκινούν τα ερωτηματικά!

Οι ειδικοί συμμερίζονται την αισιοδοξία του ιδρυτή του SpaceX μόνο εν μέρει.
«Νομίζω ότι θα αντέξει το χρονικό πλαίσιο για πτήσεις χωρίς άτομο, αλλά η αποστολή με πλήρωμα πιθανότατα θα πρέπει να αναβληθεί
Μια αποστολή θα είναι μια καταστροφή για τη σύγχρονη κοσμοναυτική
Πιθανότατα, μέχρι το 2030 «δεν θα έχουν χρόνο να προετοιμαστούν», λέει ο αστρονόμος και αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Vladimir Surdin.
Οι ειδικοί έχουν αμφιβολίες για τα λόγια του Αμερικανού επιχειρηματία για την εκθετική επιτάχυνση των πτήσεων.
«Ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λύσει ο Elon είναι η δημιουργία ενδιάμεσων σημείων στην πορεία: για παράδειγμα, σε χαμηλή τροχιά στη Γη χρειάζεται ένα ανάλογο του ISS ή του ROSS που κατασκευάζεται στη Ρωσία.
Τον ίδιο σταθμό χρειάζεται στην τροχιά
Μερικές φορές είναι αδύνατο να εκτοξευθεί ολόκληρος ο απαιτούμενος όγκος σε ένα φορέα εκτόξευσης πυραύλων, ακόμη και αν πρόκειται για ένα «φορτηγό» σε μια μη επανδρωμένη έκδοση ή ένα «λεωφορείο» για επανδρωμένες πτήσεις.
Άρα θα χρειαστεί χώρο και προσωπικό», λέει ο μηχανικός ανάπτυξης, δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο Synergy Andrei Slavyansky.
01_23.jpg
Η βουλησιαρχία του Musk και η ικανότητα να πετυχαίνει στόχους... ως τώρα!

Κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα του προσωπικού θα γίνει ιδιαίτερα οξύ.
«Στη Ρωσία στις αρχές του έτους υπήρχαν 26 ενεργοί κοσμοναύτες, 17 από αυτούς με εμπειρία πτήσης (οι περισσότεροι έχουν μόνο μία αποστολή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες για το 2022, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 44 άτομα», είπε ο μηχανικός.
«Αποδεικνύεται ότι για να διασφαλιστεί ένας μεγάλος αριθμός πτήσεων στον Κόκκινο Πλανήτη, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους και τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες, είναι απαραίτητο να προσληφθούν αστροναύτες που θα αποκτήσουν εμπειρία πτήσης όχι νωρίτερα σε δέκα χρόνια."
Με τη σειρά του, ο Surdin είναι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα ο Musk θα πετύχει τον στόχο του και θα στείλει ένα άτομο σε έναν γειτονικό πλανήτη: «Είναι γνωστός ότι θέτει στον εαυτό του υπερ-καθήκοντα και σχεδόν πάντα τα λύνει».
Αλλά με μια αυτάρκη πόλη θα είναι πιο δύσκολο.

Κυρίαρχος του πλανήτη;

Ο αστρονόμος συμμερίζεται την ιδέα της ανάγκης προστασίας της ανθρωπότητας από τους κατακλυσμούς στη Γη.
Είναι αλήθεια ότι, σημειώνει, ο Musk θέλει να σώσει την ανθρωπότητα με το όμορφο «αρειανό παραμύθι» εποικισμού ως εναλλακτική στην επιβίωση της ανθρωπότητας, αλλά «ξεκίνησε με λάθος πράγμα» την αποστολή του, από λάθος αφετηρία.
«Η ίδρυση μιας αποικίας σε άλλον πλανήτη είναι απίστευτα δύσκολη και δαπανηρή», εξηγεί ο Surdin, την ώρα που «η διατήρηση των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού - και, γενικότερα, της γήινης εξέλιξης - μπορεί να είναι ευκολότερη και να γίνει ακόμη και μέσω διοχέτευσης ψηφιακών και βιολογικών πληροφοριών σε έναν γειτονικό πλανήτη - στην ίδια Σελήνη».
Κάτι παρόμοιο έγινε σε ένα παλιό ορυχείο στο Spitsbergen, αλλά το λιώσιμο κάνει αυτό το καταφύγιο αναξιόπιστο.
Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές κάτω από το έδαφος του φυσικού δορυφόρου της Γης.
«Ο Musk θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα με ένα άγγιγμα, αλλά για κάποιο λόγο δεν το θέτει μόνος του», λέει ο επιστήμονας.
Οι λόγοι για αυτήν την ιεράρχηση είναι άγνωστοι.
Σαφώς δεν έχει να κάνει με χρήματα ή PR — ο επικεφαλής της SpaceX δεν χρειάζεται κανένα από αυτά.
Ωστόσο, είναι πιθανό η αλτρουιστική επιθυμία του Musk να διατηρήσει το «μοναχικό κερί της ανθρώπινης συνείδησης» να αναμιγνύεται με προσωπικές φιλοδοξίες.
Κάποτε είπε ότι θα ήθελε να πεθάνει στον Άρη - «όχι βέβαια με σύγκρουση κατά την προσγείωση στην επιφάνειά του».
Αλλά πότε θα γίνει αυτό και αν θα γίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του επιχειρηματία και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα αποικία, μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει.
Σίγουρο δεν μπορεί να είναι τίποτε παρά μόνο ότι υπάρχει στη Γη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης