Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος - ΝΑΤΟ: Να χτυπηθεί η Ρωσία – Bild: Η Ουκρανία ζητάει κατάπαυση πυρός κατά τόπους – Times: Άχρηστοι οι Storm Shadow

Χάος - ΝΑΤΟ: Να χτυπηθεί η Ρωσία – Bild: Η Ουκρανία ζητάει κατάπαυση πυρός κατά τόπους – Times: Άχρηστοι οι Storm Shadow
H Γερμανική Bild αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία θα ήθελε κατάπαυση του πυρός σε ορισμένα τμήματα του μετώπου, δηλαδή να παραδοθεί σε ορισμένα μέρη και σε άλλα να συνεχίσει τον πόλεμο… πρόκειται προφανώς για Ουκρανική παράνοια…
(upd8) Βρισκόμαστε εμπρός… μιας οριακής κατάστασης που ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος.
Η Ρωσία διέλυσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα… και η Βρετανία είναι μπροστάρης των χτυπημάτων κατά της Ρωσίας…
Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, χωρίς την αμερικανική υποστήριξη οι πύραυλοι Storm Shadow είναι άχρηστοι επειδή δουλεύουν με GPS και οι Ρώσοι μετρ στον ηλεκτρονικό πόλεμο τους απενεργοποιούν.
Το ΝΑΤΟ προκαλεί αφού ο Rob Bauer, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι πρέπει η Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικό έδαφος.
Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το Times ο Βρετανός Πρωθυπουργός και άλλοι 5 πρώην υπουργοί άμυνας της Βρετανίας απαίτησαν να χτυπηθεί η Ρωσία.
Όμως διαφωνεί ξεκάθαρα η Γερμανία δηλώνοντας ο Καγκελάριος Scholz ότι δεν θα επιτρέψει χτυπήματα στην Ρωσία.
Και ενώ η αδύναμη Δύση βρυχάται η Ρωσία υπαινίσσεται την πιθανή χρήση της FOAB (ο πατέρας όλων των βομβών), της πιο βαριάς συμβατικής βόμβας που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία.
Η επίσημη ονομασία του FOAB είναι ATBIP (Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power)
Η βόμβα ζυγίζει περίπου 7.100 κιλά και φέρεται να έχει εκρηκτική απόδοση ισοδύναμη με 44 τόνους TNT.
Ο FOAB είναι ένα θερμοβαρικό όπλο, το οποίο είναι ιδιαίτερα καταστροφικό λόγω της ικανότητάς του να εκρήγνυται στον αέρα, δημιουργώντας ένα κύμα έκρηξης υψηλής πίεσης και ένα παρατεταμένο φαινόμενο καύσης.
Την ίδια στιγμή η Γερμανική Bild αποκαλύπτει ότι η Ουκρανία θα ήθελε κατάπαυση του πυρός σε ορισμένα τμήματα του μετώπου, δηλαδή να παραδοθεί σε ορισμένα μέρη και σε άλλα να συνεχίσει τον πόλεμο… πρόκειται προφανώς για Ουκρανική παράνοια…
Ως προς το μέτωπο ο Ουκρανικός στρατός ηττάται σε 7 κατευθύνσεις, πανικός επικρατεί στο Kursk ενώ στο Pokrovsk και Ugledar η κατάσταση είναι δραματική για τον Ουκρανικό στρατό, η Ρωσική αντεπίθεση δεν ανακόπτεται…

Rob Bauer (Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ): Είναι δικαιολογημένο η Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά σε Ρωσικό έδαφος

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν δικαίωμα στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν τη Ρωσία, μια τέτοια πράξη είναι δικαιολογημένη, αλλά κάθε χώρα θα πάρει την δική της απόφαση για αυτό το θέμα, δήλωσε ο Rob Bauer, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
«Σύμφωνα με τις διατάξεις της ένοπλης σύγκρουσης, κάθε χώρα που δέχεται επίθεση έχει δικαίωμα αυτοάμυνας.
Αυτό το δικαίωμα δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας.
Επομένως, από στρατιωτική άποψη, υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι να το κάνει αυτό για να αποδυναμώσει τον εχθρό, την επιμελητεία του, τις προμήθειες σε καύσιμα και πυρομαχικά μέτωπο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα μετά από συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, ο Rob Bauer σημείωσε ότι τα κράτη που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία μπορούν να θέσουν ορισμένα όρια για τη χρήση τους, καθώς «αισθάνονται υπεύθυνα» για αυτές τις προμήθειες.
«Γι’ αυτό γίνονται πολιτικές συζητήσεις και διαφορετικές χώρες εκφράζουν διαφορετικές απόψεις», κατέληξε ο επικεφαλής της επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Ο Putin είπε ότι το ΝΑΤΟ συζητά όχι μόνο το ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και την άμεση συμμετοχή τους στη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Putin, το καθεστώς του Κιέβου χτυπά ήδη το ρωσικό έδαφος με drones και άλλα μέσα.
Όταν πρόκειται για τη χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας δυτικής κατασκευής, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του στρατού των χωρών της συμμαχίας, καθώς μόνο αυτές μπορούν να εισέλθουν σε αποστολές πτήσης σε πυραυλικά συστήματα, εξήγησε ο πρόεδρος Putin.
Τόνισε ότι η άμεση συμμετοχή της Δύσης στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία θα αλλάξει σημαντικά την ουσία της και θα σημαίνει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ - Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαϊκές χώρες - βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ρωσία θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που εμφανίζονται μπροστά της, κατέληξε ο Putin.

Scholz (Καγκελάριος Γερμανίας): Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στην Ρωσία με πυραύλους

Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz σκοπεύει να επιμείνει να αρνηθεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας για επιθέσεις βαθιά σε ρωσικό έδαφος, γράφει η εφημερίδα Welt.
Μιλάμε για όπλα που έλαβε το καθεστώς του Κιέβου από τη Γερμανία.
«Εξακολουθεί να είναι η θέση μου, ακόμα κι αν άλλες χώρες αποφασίσουν διαφορετικά, γιατί νομίζω ότι είναι πρόβλημα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Scholz έκανε μια τέτοια δήλωση σε συνάντηση με υποστηρικτές του κόμματος SPD στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.
Υπάρχουν επί του παρόντος συζητήσεις στη Δύση για την άρση της απαγόρευσης της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από το καθεστώς του Κιέβου για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία.

Bild: Η Ουκρανία ζητάει κατάπαυση του πυρός σε ορισμένα τμήματα του μετώπου

Ο Zelensky σχεδιάζει να παρουσιάσει το «σχέδιο» του κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μεταξύ άλλων πρόταση της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός σε ορισμένους τομείς του μετώπου, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός σε ορισμένους τομείς του μετώπου και, κατά συνέπεια, σε προσωρινό πάγωμα της σύγκρουσης», αναφέρει η Bild.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προτείνει να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση με την Ουκρανία.
H πρόταση του Putin είναι για να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις, είναι η Ουκρανία πρέπει πρώτα να αποσύρει τα στρατεύματά του από ολόκληρη την επικράτεια των νέων περιοχών της Ρωσίας, δηλαδή Luhansk, Donetsk, Kherson και Zaporozhye .
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν αμέσως αφού η Ουκρανία συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο.
Επίσης, η Ουκρανία πρέπει να γνωστοποιήσει επίσημα την άρνησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Zelensky απέρριψε αυτή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «τελεσίγραφο».

Reuters: Η Ουκρανία παρέδωσε σε ΗΠΑ και Βρετανία κατάλογο στόχων για πυραυλικές επιθέσεις στην Ρωσία

Η Ουκρανία παρέδωσε σε ΗΠΑ και Βρετανία μια λίστα με πιθανούς στόχους στη Ρωσία τους οποίους σκοπεύουν να χτυπήσουν εάν λάβουν επίσημη άδεια χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες.
«Η Ουκρανία έχει παράσχει στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μια λίστα με πιθανούς στόχους στο ρωσικό έδαφος που θα μπορούσαν να χτυπηθούν εάν επιτραπεί από την Δύση», ανέφερε το Reuters.
Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, το καθεστώς του Κιέβου σχεδιάζει να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους σε ρωσικές στρατιωτικές θέσεις διοίκησης, αποθήκες καυσίμων και όπλων και τοποθεσίες συγκέντρωσης στρατευμάτων.
Τώρα στη Δύση γίνονται συζητήσεις για την άρση της απαγόρευσης χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση επιδρομών βαθιά σε ρωσικό έδαφος.

Times: Ο Biden περιμένει το σχέδιο της Ουκρανία πριν λάβει απόφαση για πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν θα ανάψει το πράσινο φως στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να χτυπήσουν τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έως ότου η Ουκρανία καταρτίσει ένα «σχέδιο νίκης» και το παρουσιάσει στις ΗΠΑ, γράφουν οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγές.
Ωστόσο διαφωνίες υπάρχουν στον Λευκό Οίκο για το θέμα των χτυπημάτων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Έτσι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν υποστηρίζει την έγκριση για πυραυλικές επιθέσεις στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken, αντίθετα, θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθεί η Ρωσία
Ο Biden και η ομάδα του έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να επιμείνουν σε μια τακτική αναμονής έως ότου ο Zelensky παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» αναφέρουν οι Sunday Times
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Biden μπορεί να αρνηθεί να εγκρίνει δημόσια τη χρήση ουκρανικών πυραύλων κατά της Ρωσίας. 
Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να παρέχουν κρυφά στην ουκρανική πλευρά δεδομένα πληροφοριών και στόχους για επίθεση.

Times: Πέντε πρώην υπουργοί άμυνας της Βρετανίας προτρέπουν την Ουκρανία να χτυπήσει Ρωσία αλλά άχρηστοι οι Storm Shadow

Πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός Boris Johnson, προέτρεψαν τον σημερινό πρωθυπουργό της Βρετανίας Keir Starmer να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, ακόμη κι αν δεν λάβει την κατάλληλη άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η εφημερίδα Times.
«Πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας και ένας πρώην πρωθυπουργός κάλεσαν τον Keir Starmer να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία - ακόμη και χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ», γράφει η Times.
Σημειώνεται ότι μεταξύ εκείνων που ζήτησαν μια τέτοια πράξη είναι οι πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας Grant Shapps, Ben Wallace, Gavin Williamson, Penny Mordaunt και ο Liam Fox.
Νωρίτερα, η εφημερίδα Telegraph ανέφερε ότι η άδεια των ΗΠΑ για τη χρήση των Storm Shadow από το Κίεβο για επιθέσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι απαραίτητη για το λόγο ότι οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται παράλληλα με αμερικανικά συστήματα.

Times: Οι Ρώσοι μέσω ηλεκτρονικού πολέμου αχρηστεύουν τους Storm Shadow

Οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός έχει καταστήσει άχρηστες τις προσπάθειες του Κιέβου να χρησιμοποιήσει το GPS για την καθοδήγηση πυραύλων Storm Shadow, γράφει η εφημερίδα Times, επικαλούμενη βρετανική στρατιωτική πηγή.
«Ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος έχει καταστήσει άχρηστο το GPS», ανέφερε η εφημερίδα Times.
Σύμφωνα με το Times, αυτός ο παράγοντας, ειδικότερα, εμποδίζει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow χωρίς υποστήριξη με προσδιορισμό στόχου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί – το έχουν παραδεχθεί ΗΠΑ και Κίνα – ότι οι Μονάδες Ηλεκτρονικού Πολέμου της Ρωσίας είναι οι καλύτερες στον κόσμο.

Times: Υπό έρευνα ο πρωθυπουργός Keir Starmer… πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αγόραζε πανάκριβα ρούχα στην σύζυγο του...

Ο βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer αντιμετωπίζει έρευνα για αδήλωτες αγορές ρούχων για τη σύζυγό του Βικτόρια από επιχειρηματία που έκανε δωρεές, γράφει η εφημερίδα Times.
«Ο πρωθυπουργός παραβίασε τα κοινοβουλευτικά σχέδια παραλείποντας να δηλώσει το γεγονός ότι ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και δωρητής του κόμματός του αγόραζε ακριβά ρούχα για τη σύζυγό του», τονίζει το Times.
Σημειώνεται ότι μιλάμε για το γεγονός ότι μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων, ο Waheed Alli, κάλυπτε τα έξοδα της συζύγου του Starmer, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωπικού συμβούλου αγορών και ρούχων, τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη του στην εξουσία.
Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να πει στην εφημερίδα τη συνολική αξία των δώρων που δόθηκαν στη σύζυγό του βρετανού πρωθυπουργού.
Η πηγή είπε στην Times ότι αυτές οι πληροφορίες θα δημοσιευθούν αργότερα.

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με την Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ – που προσεχώς αποχωρεί - Jens Stoltenberg θεωρεί απαραίτητο τον διάλογο με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τόνισε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, κάποια στιγμή είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία», είπε ο Jens Stoltenberg.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι θα πρέπει ο διάλογος να βασίζεται στη «δύναμη της Ουκρανίας».
Μετά την τρομοκρατική επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Kursk, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin χαρακτήρισε αδύνατη τη διαπραγμάτευση με όσους «χτυπούν αδιάκριτα αμάχους, αστικές υποδομές ή προσπαθούν να δημιουργήσουν απειλές σε εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας».

Sergey Ryabkov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Θα είναι βάναυση η απάντηση της Ρωσίας στα σχέδια της Ουκρανίας να χτυπήσει την Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην Ουκρανία την άδεια για να χτυπήσει με όπλα μεγάλης εμβέλειας βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η απάντηση της Ρωσίας σε αυτό θα είναι βάναυση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Ryabkov.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πει τα πάντα για αυτό το θέμα.
Η απόφαση να επιτραπεί στο Κίεβο να χτυπήσει… υπάρχει, όλα τα συγχωροχάρτια έχουν εκδοθεί στους πελάτες του Κιέβου.
Επομένως, θα απαντήσουμε με βάναυσο τρόπο.
Υπάρχει ένα στοιχείο σοβαρού κινδύνου εδώ, επειδή οι αντίπαλοι στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλα μέρη σαφώς υποτιμούν τον βαθμό επικινδυνότητας του παιχνιδιού που συνεχίζουν να παίζουν», είπε ο Sergey Ryabkov.

Theodore Postol (πρώην Πεντάγωνο: Τρομακτικό λάθος που οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπήσει Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Theodore Postol, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιτρέψει στο Κίεβο να πραγματοποιήσει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Blinken επιβεβαιώνουν περαιτέρω τον μεγαλύτερο φόβο μου ότι οι άνθρωποι στον Λευκό Οίκο δεν έχουν ιδέα τι κάνουν τώρα», δήλωσε ο Postol.
Σύμφωνα με τον Theodore Postol, η έκβαση της σύγκρουσης είναι ήδη προκαθορισμένη, καθώς η επίθεση στην περιοχή του Kursk απλώς επιτάχυνε την στρατιωτική καταστροφή της Ουκρανίας και η επιτυχής προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων είναι απίθανο να σταματήσει»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτοί που ηγούνται του ΝΑΤΟ έχασαν τον πόλεμο», κατέληξε ο ειδικός.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News, είπε ότι η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι επέτρεψε στην Ουκρανία να εξαπολύσει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS.

Hofreiter (Βουλευτής Πρασίνων): Η διακοπή της στήριξης προς την Ουκρανία θα οδηγήσει σε εισροή προσφύγων στη Γερμανία

Εάν αποσυρθεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία, θα πρέπει να αναμένεται μαζική εισροή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής Hofreiter στην εφημερίδα Tagesspiegel.
«Εάν συνεχίσουμε να μην υποστηρίζουμε την Ουκρανία, θα πρέπει να περιμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες».
Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της Γερμανίας και της Πολωνίας να ακολουθήσουν μια συντονισμένη μεταναστευτική πολιτική, καθώς οι ανεξάρτητες ενέργειες σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να είναι η «αρχή του τέλους» για την ΕΕ.

Στρατιωτικό μέτωπο

Οι Ρωσικές δυνάμεις συγκέντρωσαν 40.000 στρατιώτες στο Kursk με προοπτική 60.000 με 70.000

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Επιχειρησιακής Διοίκησης Pivnich (Βόρειος) Vadym Mysnyk δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν 11.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στην περιφέρεια Kursk κατά την έναρξη της εισβολής της Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου 2024.
Ο Mysnyk δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που τοποθετούν το σημερινό μέγεθος της ρωσικής ομάδας στην περιφέρεια Kursk μεταξύ 30.000 και 45.000 στρατιωτών.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες στην περιφέρεια Kursk και στοχεύουν να συγκεντρώσουν συνολικά 60.000 έως 70.000 προσωπικό στην περιοχή.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις 14 Σεπτεμβρίου ότι υπάρχουν περίπου 61 ρωσικές μονάδες διαφόρων μεγεθών που αποτελούνται από περίπου 35.500 Ρώσους βρίσκονται εντός της Ρωσικής Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων Kursk

Οι Ρώσοι συνθλίβουν τους Ουκρανούς στο Kursk – Απελπισμένες αντεπιθέσεις από τους Ουκρανούς

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν πρόσφατα εδάφη στην περιφέρεια του Kursk που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί και συνέχισαν τις αντεπιθέσεις στις 14 Σεπτεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη δυτική Lyubimovka κατά τη διάρκεια μιας μηχανοκίνητης επίθεσης και προχώρησαν στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Lyubimovka καθώς και σε χωράφια βορειοδυτικά του Darino (νότια της Lyubimovka).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Borgi.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν μάταιες αντεπιθέσεις αλλά χάνουν εδάφη.

Προέλαση Ρώσων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι μάχες συνεχίστηκαν κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις νοτιοανατολικά του Kupyansk και στη δασική περιοχή Serebryanka (νότια της Kreminna).

Προέλαση Ρώσων στο Siversk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Siversk και προέλασαν σε μια δασική περιοχή βορειοδυτικά της Bilohorivka (βορειοανατολικά του Siversk), ωθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις πέρα από τον ποταμό Siverskyi-Donets όπου εκτείνεται βόρεια της Bilohorivka.

Κατέρρευσε η Ουκρανική άμυνα στο Chasiv Yar

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα βόρεια του Chasiv Yar.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη προς το κανάλι Siverskyi-Donets νότια της Hryhorivka (βόρεια του Chasiv Yar).
Επίσης προχώρησαν κοντά στο κανάλι νότια της Hryhorivka και διέσχισαν επίσης το κανάλι νότια του Chasiv Yar στην περιοχή όπου το κανάλι εκτείνεται δυτικά της Klishchiivka (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar).

Χάος στο Pokrovsk, ασταμάτητη η Ρωσική προέλαση

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Pokrovsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται και να καταλαμβάνουν μια ουκρανική τάφρο βορειοδυτικά του Ukrainsk (νοτιοανατολικά του Pokrovsk), υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει δυτικά του Ukrainsk.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Zhelanne Pershe (νοτιοανατολικά του Pokrovsk και ακριβώς νοτιοανατολικά του Ukrainsk).

Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Vuhledar

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στην κατεύθυνση Vuhledar νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρούν στο Pivdennodonbaska No. 3 (Surhai) ανθρακωρυχείο δυτικά του Vodyane (ακριβώς βορειοανατολικά του Vuhledar).
UAF_Kursk_Incursion_September_14_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_September_14_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_September_14_2024.png

East_of_Pokrovsk_Battle_Map_Draft_September_14_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_September_14_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης