Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στεγαστική κρίση: Υπο εξέταση το «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών και η νέα αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα

Στεγαστική κρίση: Υπο εξέταση το «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών  και η νέα αναστολή  του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η νέα αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, που λήγει στο τέλος του 2024, αλλά και του φόρου υπεραξίας ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
Στο…μικροσκόπιο θέτει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισηγήσεις για «πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, τουλάχιστον και για το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια μια τέτοια απόφαση να συμβάλει, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» στις εισηγήσεις αυτές, θα πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που θα προστεθεί στο στεγαστικό πακέτο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ και παρουσίασαν αναλυτικά οι αρμόδιοι υπουργοί προ ημερών.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναπροσαρμόστηκαν πριν από 3 χρόνια και από τότε οι εμπορικές τιμές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση.
Ακόμη μια αύξησητων αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των εμπορικών, θα οδηγούσε σε νέο ανοδικό ράλι των αγοραίων τιμών των ακινήτων, οξύνοντας περαιτέρω το στεγαστικό πρόβλημα.

Αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα

Παράλληλα, στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι η νέα αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, που λήγει στο τέλος του 2024, αλλά και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Η αναστολή και στις δύο περιπτώσεις θα αφορά τουλάχιστον και το 2025.
Σημειώνεται ότι η αναβολή του ΦΠΑ που αποφάσισε το 2019 η κυβέρνηση, συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των αγοραπωλησιών και την κατασκευή νέων ακινήτων, ενώ ανάλογη θετική επίδραση είχε και η αναβολή στην εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Η πορεία της αγοράς ακινήτων

Ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων προκαλεί η υψηλή ζήτηση για αγορά κατοικίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της αγοράς.
Οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το β’ τρίμηνο το 2024, αυξήθηκαν κατά 9,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση πέρυσι η αύξηση ανέρχονταν το 13,8%.
Στα νέα διαμερίσματα ( έως 5 έτη) η αύξηση κατά το β’ τρίμηνο φέτος ανήλθε σε 10,7% και σε 8,3% για τα παλαιότερα ( ηλικίας άνω των 5 ετών)
Κατά γεωγραφική περιοχή, η ανάλυση των στοιχείων της ΤτΕ δείχνει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ήταν 9,1% στην Αθήνα, 12,1% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 10,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2023, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2022 ήταν 13,8%, 16,5%, 14,9% και 11,6% αντίστοιχα.
Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το β΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 9,0% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2023 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 14,2%.
Τέλος, σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα, οριακά, από το προηγούμενο ρεκόρ το 2008. Από το 2017 που ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς, οι τιμές κατά μέσο όρο σε όλη χώρα έχουν σημειώσει αύξηση 69%, ενώ στην Αττική 88% και στη Θεσσαλονίκη 78%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης